Нагадаємо, що виробництво і торгівлю алкогольними напоями регулює Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР (далі — Закон № 481).
На виконання Закону № 481 Уряд щорічно, а іноді й кілька разів на рік, встановлює (а точніше, підвищує) мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольні напої. Робить він це, звісно, з благими намірами — піклування про здоров’я нації, проте не гребуючи збільшенням надходжень до Держбюджету від акцизного податку.
Мінімальні оптово-відпускні ціни на алкогольні напої — ціни, які визначаються за кодами виробів УКТ ЗЕД за 1 літр 100-відсоткового спирту, обчислено виходячи з найнижчої оптової ціни на вітчизняну або контрактної вартості на імпортну продукцію та податків і зборів, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції вітчизняними виробниками й імпортерами, та з урахуванням вартості тари (абз. 30 ст. 1 Закону № 481).
Мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої — ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на цю продукцію та торговельної надбавки (абз. 31 ст. 1 Закону № 481).
Рівень мінімальних цін на алкогольні напої встановлює постанова КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва» від 30.10.2008 № 957.
Востаннє зміни до неї були внесені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 17.06.2015 № 426 (далі — Постанова № 426).
Постанова № 426 передбачає підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на такі алкогольні напої:
- горілку та лікеро-горілчані вироби;
- віскі;
- ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини;
- джин та ялівцеву настоянку;
- інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями;
- коньяк та бренді;
- вина.
Спочатку мінімальні ціни на алкоголь було підвищено з дати набрання чинності Постанови № 426 — 12 липня. Тож з 1 вересня мінімальні ціни підвищуються вже вдруге за поточний рік.
Мінімальні ціни на алкоголь, установлені з 01.09.2015, наведено у Таблиці.
Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв з 01.09.2015
Код виробів згідно з УКТЗЕД | Опис товару | Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, що застосовується з 01.09.2015, грн. | Роздрібна ціна, що застосовується з 01.09.2015, грн. | |
оптово-відпускна | роздрібна | |||
2208 60, 2208 70, 2208 90 | Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші | 175,96 | 274,5 | – |
2208 30 | Віскі | 349,36 | 545 | – |
2208 40 | Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини | 349,36 | 545 | – |
2208 50 | Джин та ялівцева настоянка | 349,36 | 545 | – |
2206 00 | Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями | 186,22 | 290,5 | – |
2208 20 | Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: | – | – | – |
коньяк (бренді) три зірочки | 269,23 | 420 | – | |
коньяк (бренді) чотири зірочки | 285,26 | 445 | – | |
коньяк (бренді) п’ять зірочок | 301,28 | 470 | – | |
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, у т. ч. | 269,23 | 420 | – | |
бренді ординарні, горілки виноградні | 240,06 | 374,5 | – | |
2204 (крім 2204 10, 2204 21 10 00, 2204 29 10 00), 2205 | Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л | – | – | 27 |
в іншій тарі місткістю 1 л | – | – | 27 | |
2204 10, 2204 21 10 00, 2204 29 10 00 | Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л | – | – | 49,9 |
Примітки
1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, інших зброджених напоїв, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, бренді ординарного, горілки виноградної та інших спиртових дистилятів і спиртних напоїв різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.
2. Мінімальна роздрібна ціна на вина у тарі місткістю менше ніж один літр розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7.
3. Мінімальна роздрібна ціна на вина у тарі місткістю один літр та більше одного літра розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари.
Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"