Податкова накладна 2023

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану продовжує існувати, попри всі перебої з електропостачанням. Із актуальною формою податкової накладної з 1 серпня та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій

 

Податкова накладна: бланк 2023

Бланк податкової накладної затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (останнє оновлення здійснено наказом Мінфіну від 17.05.2023 р. № 256, даліНаказ № 256). Скачати актуальну форму податкової накладної можете нижче, а про зміни, що відбулися в ній на підставі Наказу № 256, – далі в цьому огляді. Жовтим у формі ПН виділено змінені елементи.

Податкова накладна 2023

СКАЧАТИ БЛАНК ⏩

Податкова накладна 2023 – призначення

Податкова накладна – це документ, який існує лише в електронній формі та використовується платниками ПДВ для обліку податкового зобов’язання та податкового кредиту, які виникаю з цього податку. Реєстрація податкової накладної у базі ДПС (ЄРПН) є необхідно умовою для отримання покупцем права на податковий кредит та обов’язком продавця.

Якщо продавець – це філіал, то він теж може мати право оформляти податкові накладні. У такому разі на податковій накладній зазначається номер філії.

Окрім податкових накладних у системі обліку ПДВ бере участь ще один документ – розрахунок коригування до податкової накладної. Він має свої власні правила оформлення та реєстрації.

Зміни у формі податкової накладної з 01 серпня 2023 року

Згаданий уже Наказ № 256 набув чинності 01 серпня 2023 і податківці вказують на те, що уже з цієї дати треба застосовувати оновлені форми ПН і РК (див. роз’яснення ДПС). Зверніть увагу, що податківці хочуть, аби платники ПДВ використовували нові форми вже для всіх ПН і РК, які направляються ними на реєстрацію у ЄРПН з 01 серпня 2023. Це стосується навіть тих ПН і РК, які були складені до 01 серпня 2023, але не були зареєстровані у ЄРПН. Відтак з 01 серпня 2023 року платникам ПДВ треба реєструвати ПН і РК у ЄРПН уже за новою формою, яка має код J/F1201015. 

Окрім форм ПН і РК Наказом № 265 була оновлена й форма декларації з ПДВ, яка використовується з 01 вересня 2023.

Зміни у ПН за Наказом № 256 несуттєві. Вони стосуються лише приміток 4 та 5 до ПН. Дані примітки стосуються можливості застосування замість податкового номера платника ПДВ серії та номера паспорта. Раніше уточнювалася, що таке є можливим за одночасного виконання чотирьох умов:

  • для фізосіб;
  • через релігійні переконання таких осіб;
  • за наявності спеціальної відмітки у паспорті;
  • повідомили про це контролюючий орган.

Тепер умову релігійних переконань вилучили та уточнили, що не для всіх фізосіб, а лише для громадян України (що очевидно), у яких є відповідна відмітка у паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорту. Однак при цьому ніяких змін до Порядку обліку платників податків, який затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, не вносилося. Як і раніше, у п. 2.2 даного Порядку сказано, що реєстраційного номера облікової картки платника податків можуть не мати фізособи, які відмовилися від цього через свої релігійні переконання. Що ж тоді сталося, що довелося міняти аж цілу форму ПН?

Такі зміни у примітках до ПН викликані оновленою редакцією п. 63.6 ПКУ, що здійснена Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888 (набув чинності 01 квітня 2023). За цією зміною відмітка у паспорт може робитися не лише контролюючим органом (ДПС), але й органом, який здійснює оформлення паспорта громадянина України у формі картки. При цьому забезпечується інформаційна взаємодія між ДПС та Єдиним демографічним реєстром. У звʼязку з цим у згаданих примітках до ПН вилучили слова «повідомили про це контролюючий орган». Таким чином, податківці забезпечили, щоб формулювання у ПН, РК і п. 63.6 ПКУ були однаковими – «слово в слово». Однак фактично це нічого не змінило.

Ніяких змін у самій табличній частині ПН, тобто її реквізитах, не було. Аналогічна ситуація й з формою РК. Таким чином, зміни з Наказу № 256 досить несуттєві.

Однак усе це не єдині зміни у формі ПН у 2023 році, так як у квітні 2023 зміни теж були, їх було більше й вони були суттєвіші, так як зачепили вони вже саму табличну форму ПН. Пригадаємо їх.

Зміни у формі податкової накладної, які були з 01 квітня 2023 року

Зміни тоді вніс наказ Мінфіну від 28.12.2022 р. № 463 (далі – Наказ № 463), який набув чинності з 01 квітня 2023 року.

Зміни Наказ № 463 у форму ПН і порядок її заповнення тоді приніс такі:

  • прибрали уже зайві елементи ПН, які стосуються сільськогосподарських товаровиробників. Так, графи 12 більше немає і, як наслідок, ПН відтепер має всього 11 граф (колонок) у розділ Б;
  • ввели новий тип причини складання ПН – на постачання послуг нерезиденту, місцем постачання яких є Україна. Це тип причини «21». На формі декларації це не позначилось, але таким платникам ПДВ відтепер слід використовувати цей тип причини (до цих змін вони складали звичайну ПН на неплатника).

Аналогічні зміни були й у РК. Ніяких нових елементів (граф) у ПН і РК не додавали, назв граф, рядків та інших елементів не змінювали. Пригадаємо ж тепер деталі усіх цих змін. 

Для сільськогосподарських товаровиробників з тих пір мінилося таке:

  • графу 12 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» прибрали. Дана зміна пов’язана з тим, що ще з 01 січня 2022 року припинив свою дію п. 51 підрозд. 2 Перехідних положень ПК, що встановлював особливі правила складанні ПН сільськогосподарськими товаровиробниками, які внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та мають види діяльності передбачені п. 161.3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877 (даліЗакон № 1877). З цього часу графа 12 уже була не потрібна, але зміни до форми ПН внесли лише зараз. Раніше у графі 12 вказувався код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника
  • у номері ПН уже не може через дріб («) додаватися код «2». Цей код означав ПН, що складені на постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності зі згаданого пункту 161.3 Закону № 1877.

Унаслідок останньої зміни відтепер у номері ПН через дріб («/») можуть ставитися лише два коди, а саме:

  • код «5». Його використовує оператор для інвестора за багатосторонньою угодою про розподіл продукції;
  • код «6». Означає наявність операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

При постачанні послуг, місцем постачання яких є митна територія України, у нинішній формі ПН необхідно:

  • у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» – зробити помітку «Х» та вказати код типу причини складання ПН – «21». Цей код означає, що ПН «Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України»;
  • у графі «Отримувач (покупець)» – зазначити найменування (ПІБ) нерезидента, а також, через кому, зазначаємо країну, в якій зареєстрований такий покупець (нерезидент);
  • у полі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» – зазначити умовний ІПН «5000000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» – заповнювати не потрібно.

 Як наслідок таких змін умовний ІПН «5000000000000» тепер використовується для:

  • ІПН отримувача (покупця) – для нерезидента, який отримав (придбав) послуги на митній території України (з 01 квітня 2023 року);
  • ІПН постачальника (продавця) – для нерезидента, який надав (продав) послуги на митній території України (так було й до 01 квітня 2023 року).

Також у формі ПН були й деякі зовсім несуттєві для платників податків зміни:

  • оновили примітку 3, у якій конкретизували інформацію про поточну редакцію Порядку обліку платників податків і зборів – «у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22 квітня 2014 року № 462»;
  • вгорі у верхній частині бланку від ДПС зазначили, що поточна форма ПН діє «у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463».

Про правила нумерування податкових накладних і заповнення інших елементів Порядок заповнення податкової накладної

Коли створювати податкову накладну 2023

Податкову накладну треба створити на дату появи податкового зобов’язання. У загальному випадку дата визначається за правилом першої події:

  • дата відвантаження, фактичного надання товару, роботи послуги;
  • дата отримання попередньої оплати за товари, роботи, послуги.

Яка подія відбулася раніше – та й буде датою, на яку треба створювати податкову накладну.

При цьому не має значення повне чи часткове постачання чи попередня оплата відбулася. Якщо підприємство отримало аванс 50%, то уже виникає податкове зобов’язання на дату авансу. Після відвантаження всієї продукції (100%) виникне податкове зобов’язання на решту вартості товару. При оформленні податкові накладні допускають дробову кількість одиниць товарів, робіт, послуг. Наприклад, одиниця виміру «послуга», кількість «0.7». Це значить, що податкова накладна складена на попередню оплату (аванс) за послугу у сумі 70%.

Про реєстрацію податкових накладних в умовах воєнного стану – читайте у матеріалі Як зареєструвати податкову накладну.

Нові строки реєстрації ПН та зменшення штрафів за їх порушення 2023

Розподільчі ПЗ з ПДВ за користування інтернетом + зразок ПН

При реєстрації податкових накладних у ЄРПН 2023 зверніть увагу, що зараз їхня реєстрація тимчасово здійснюється лише у робочі дні з 8 до 20 години (оновлений пп. 69.18 ПК підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Колишньої реєстрації у вихідні дні немає – лише у робочі дні (див. роз’яснення ДПС). У «крайні» дні, тобто дні, на які припадає граничний строк реєстрації ПН, реєстрація можлива з 000 до 2400.

Такі оновлені строки реєстрації ПН діють на підставі змін до ПК, які були внесені Законом від 12.01.2023 р. № 2876. Цим законом зокрема змінили правила, як зареєструвати ПН під час воєнного стану, а саме:

Податкова накладна 2023

ЧИТАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ЕКСПЕРТА ⏩

Податкова накладна 2023: зразок заповнення

Складання податкової накладної спростять вам приклади заповнення, наведені нижче.


Приклад 1. Приклад заповнення податкової накладної на продаж товарів. ТОВ «Весна» (ІПН 141414141414, податковий номер (ЄДРПОУ) 12344321) на підставі договору купівлі-продажу 13.03.2023 р. відвантажило 01.04.2023 р. ТОВ «Едельвейс» (ІПН 303030303030, податковий номер 98765432) 200 картонних ящиків з гофрованого паперу розміром 520×150×200 мм. Вартість одного ящика – 6 грн, у т.ч. ПДВ – 1 грн. Ящики вироблені ТОВ «Весна».

Повний код УКТ ЗЕД 4819 10 00 00 (коробки та ящики з гофрованого паперу або гофрованого картону). Так як товар не є імпортований, то використовуємо для ПН скорочений код 4819.

Приклад заповнення податкової накладної на продаж товарів

Приклад 2. Приклад заповнення податкової накладної на імпорт товарів. ТОВ «Технопарк» (ІПН 313131313131, податковий номер (ЄДРПОУ) 12345678) продала 03.04.2023 р. ТОВ «Орхідея» (ІПН 707070707070, податковий номер (ЄДРПОУ) 87654321) дві номенклатури товарів:

  • 5 рідкокристалічних моніторів 24" LG 22MP410-B. Вартість одного монітора – 5400 грн, у т.ч. ПДВ – 900 грн;
  • 1 рідкокристалічний монітор 27" Dell S2721HN (210-AXKV). Вартість монітора – 7200 грн, у т.ч. ПДВ – 1200 грн.

Повний код УКТ ЗЕД щодо даного товару: 8528 52 91 90 (інші кольорові монітори з екраном, який виготовлений за технологією рідкокристалічних дисплеїв).

Товар раніше був імпортований, тому в ПН накладній у графі 3.2 ставимо «Х», а код УКТ ЗЕД.

Приклад заповнення податкової накладної на імпорт товарів

Приклад 3. Приклад заповнення податкової накладної ФОП-неплатнику ПДВ. Та ж фірма, ТОВ «Технопарк» (ІПН 313131313131, податковий номер (ЄДРПОУ) 12345678), продала 06.04.2023 р. системний блок (комп’ютер) фізособі-підприємцю Стельмаху С.О. (неплатник ПДВ, ІПН 909090909090). Вартість комп’ютера 24000 грн, у т.ч. ПДВ – 4000 грн. Повний код УКТ ЗЕД щодо даного товару: 8471 90 00 00 (машини автоматичного оброблення інформації та їхні блоки: інші).

Товар був вироблений (зібраний) ТОВ «Технопарк», тому в ПН у графі 3.2 позначку «Х» уже не ставимо, а код УКТ ЗЕД можна зазначити не повністю, а тільки перші чотири цифри «8471».

Так як податкова накладна складається на неплатника ПДВ (тип причини «02»), то податковий номер покупця Стельмаха С.О. не зазначаємо (п. 4 Порядку № 1307).

Приклад заповнення податкової накладної ФОП-неплатнику ПДВ

Приклад 4. Приклад заповнення податкової накладної на послуги. ТОВ «Весна» (ІПН 141414141414, податковий номер 12344321) на підставі договору оренди від 07.01.2023 р. надало ТОВ «Літо» (ІПН 808080808080, податковий номер 78787878) послугу з оренди за квітень 2023 року. на суму 3600 грн, у т.ч. ПДВ 600,00 грн. Акт наданих послуг та податкова накладна складені 30.04.2023 р.

У графі 3.3 проставляємо код 68.20 «Послуги з оренди та експлуатації власної або взятої в лізинг нерухомості».

Одиниця виміру – зазначаємо «послуга» (графа 4), код одиниці виміру не заповнюємо (графа 5), кількість «1» (графа 6). Даний варіант описаний у листі ДФС від 20.03.2015 р. № 5834/6/99-99-19-03-02-15, також є роз’яснення ДПС у 101.19 ЗІР.

Приклад заповнення податкової накладної на послуги



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді