Придбання та облік кафе на балансі підприємства

Стаття-подарунок від журналу «Головбух» 
Зміст статті:

ПРОБЛЕМА

Підприємство придбало комплекс громадського харчування (кафе). Як його обліковувати?

РІШЕННЯ

Облік кафе залежить від цілей його придбання підприємством.

Комплекс громадського харчування є капітальним активом і відноситься до основних засобів групи 3. Залежно від того, для яких цілей придбавався цей комплекс, його можна відносити до об’єктів виробничого або невиробничого призначення, що в подальшому впливатиме на його облік.

Комплекс громадського харчування, придбаний для здійснення господарської діяльності (а не як об’єкт соціальної інфраструктури), зараховують на баланс до основних засобів виробничого призначення з подальшою амортизацією у податковому та бухгалтерському обліку підприємства. Зверніть увагу на те, що для провадження діяльності з надання послуг у сфері громадського харчування підприємству необхідно мати відповідне документальне підтвердження: такий вид діяльності має бути передбачений статутом підприємства та зазначений у довідці зі статистики. Крім того, діяльність у сфері громадського харчування підлягає патентуванню (р. ХІІ Податкового кодексу України).

Якщо комплекс громадського харчування придбаний підприємством з метою забезпечення харчуванням тільки своїх робітників і використання його для проведення святкових заходів, його зараховують до основних засобів невиробничого призначення. У податковому обліку витрати на придбання такого об’єкта не амортизують. У процесі експлуатації витрати на ремонт кафе, його реконструкцію чи інші поліпшення здійснюються за рахунок прибутку підприємства.

Підготовлено експертами Системи «Експертус Податки»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді