ПРОБЛЕМА
Підприємство придбало комплекс громадського харчування (кафе). Як його обліковувати?
РІШЕННЯ
Облік кафе залежить від цілей його придбання підприємством.
Комплекс громадського харчування є капітальним активом і відноситься до основних засобів групи 3. Залежно від того, для яких цілей придбавався цей комплекс, його можна відносити до об’єктів виробничого або невиробничого призначення, що в подальшому впливатиме на його облік.
Комплекс громадського харчування, придбаний для здійснення господарської діяльності (а не як об’єкт соціальної інфраструктури), зараховують на баланс до основних засобів виробничого призначення з подальшою амортизацією у податковому та бухгалтерському обліку підприємства. Зверніть увагу на те, що для провадження діяльності з надання послуг у сфері громадського харчування підприємству необхідно мати відповідне документальне підтвердження: такий вид діяльності має бути передбачений статутом підприємства та зазначений у довідці зі статистики. Крім того, діяльність у сфері громадського харчування підлягає патентуванню (р. ХІІ Податкового кодексу України).
Якщо комплекс громадського харчування придбаний підприємством з метою забезпечення харчуванням тільки своїх робітників і використання його для проведення святкових заходів, його зараховують до основних засобів невиробничого призначення. У податковому обліку витрати на придбання такого об’єкта не амортизують. У процесі експлуатації витрати на ремонт кафе, його реконструкцію чи інші поліпшення здійснюються за рахунок прибутку підприємства.
Підготовлено експертами Системи «Експертус Податки»
Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"