Реєстраційні внески за участь в аукціоні з оренди комунального майна: як обліковувати

UA RU
У коментарі експерт пояснить, як КНП відобразити в обліку реєстраційні внески від учасників електронного аукціону.

⚡️ Медичний ПДВ: від реєстрації платником до рішень Level Up

Потенційний орендар вносить на відповідний рахунок оператора електронного майданчика реєстраційний внесок за реєстрацію заяви на участь в аукціоні у розмірі 0,1 мінімальної зарплати, який діє станом на 1 січня поточного року. Цей внесок потенційним орендарям не повертають (ч. 17 ст. 1 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX).

В оголошенні, яке орендодавець розміщує на офіційному сайті адміністратора аукціону, зазначає платіжні реквізити для зарахування коштів на рахунки оператора електронного майданчика. На сайті обов’язково зазначають:

  • реквізити рахунків;
  • найменування та місцезнаходження установи банку (казначейства);
  • номери рахунків для внесення реєстраційних внесків потенційних орендарів (ч. 12 п. 55 Постанови КМУ «Деякі питання оренди державного та комунального майна» від 03.06.2020 № 483; далі — Постанова № 483).

Упродовж 5 робочих днів із дати е-аукціону оператор електронного майданчика перераховує на казначейський/банківський рахунок орендодавця, зазначений в оголошенні, суми реєстраційних внесків, що сплатили учасники аукціону (п. 107 Постанови № 483).

Тому реєстраційний внесок на рахунок комунального підприємства мав надійти не від учасників торгів, а від оператора електронного майданчика.

Надалі слід звернутися до рішень місцевих органів влади щодо використання цих коштів. Переважно місцеві органи вилучають такі надходження до місцевих бюджетів.

Щоб дізнатися про строки сплати платежів та реквізити для зарахування, зверніться до рішень органів місцевого самоврядування.

Реєстраційний платіж для орендодавця в такому разі є транзитним платежем. Доходи надходження, які належать іншим особам, тобто транзитні кошти не визнають доходом підприємства (п. 6.6 НП(С)БО 15 «Дохід»). Тому розрахунки покажіть на субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Водночас суму забезпечувального платежу одержувач показує на рахунку 06 «Гарантії та забезпечення отримані». На дату сплати платежу до місцевого бюджету умовні гарантійні забезпечення спишіть.

У бухобліку орендодавець має зробити такі записи:

Реєстраційні внески за участь в аукціоні з оренди комунального майна: як обліковувати

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді