Як відобразити в обліку компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

UA RU
Тим, хто має право на отримання компенсації вартості сільгосптехніки важливо знати правила її розрахунку, бухобліку та оподаткування. З цим і допоможемо у статті, пояснення підкріпимо прикладами та бухгалтерськими проведеннями.

⚡️ ПН аграрія у небезпеці: підкажемо, як її уберегти

Раніше ми розглянули, як отримати компенсацію вартості сільськогосподарської техніки від держави. Наразі ж з’ясуємо, як розрахувати суму компенсації, які проведення зробити у бухобліку та чи потрібно оподатковувати отримані кошти.

Як розрахувати компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

Часткову компенсацію надають у розмірі 25% вартості (без урахування ПДВ) придбаної техніки та обладнання. Максимальна сума за рік за цим видом державної підтримки становить 60 млн грн (п. 10 Порядку № 130). Як рахують компенсацію, розглянемо на Прикладі 1.

Як відобразити в обліку компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ▶️

Як обліковувати компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

У бухобліку часткову компенсацію сільгосптехніки відобразіть як цільове фінансування на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів».

Зважайте, що цільове фінансування визнають доходом…

Компенсація вартості сільськогосподарської техніки 2021 проводки

Як відобразити в обліку компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

СКАЧАТИ ▶️

Як оподатковувати компенсацію вартості сільськогосподарської техніки

Єдиний податок. До складу доходу єдиноподатника третьої групи не включають суми коштів цільового призначення, що надійшли з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм (абз. 4 п. 292.11 Податкового кодексу України; ПК). Тому отриману часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки не включайте до доходу платника єдиного податку третьої групи. Такої позиції дотримують і податківці в Індивідуальній податковій консультації від 22.02.2018 № 724/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді