Зайві кошти на електронному ПДВ­-рахунку

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Система електронного адміністрування ПДВ для платників податку передбачає механізм повернення суми коштів з електронного ПДВ-рахунку платника, відкритого в Казначействі. З’ясуємо, які напрями використання цих коштів та як оформити повернення зайво зарахованих коштів на електрон­ний ПДВ-рахунок

Для сплати ПДВ до бюджету, а в окремих випадках — для отримання права реєстрації податкових накладних чи розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платники ПДВ мають перерахувати з власних поточних рахунків в банку на свої електронні ПДВ-рахунки у Казначействі потрібну суму коштів. Причому ті суми коштів, які зараховують на електронний ПДВ-рахунок лише для збільшення реєстраційної суми ПДВ (щоб отримати право на реєстрацію податкової накладної), з цього рахунку нікуди не зникають. У разі якщо після перерахування Казначейством узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ, задекларованих платником у декларації за звітний період, на електронному ПДВ-рахунку залишилися кошти, платник може використати їх так:

  • зарахувати до бюджету;
  • повернути на свій поточний рахунок платника ПДВ;
  • одночасно задекларувати бажання перерахувати зайво зараховані кошти до бюджету і на поточний рахунок.

Варто зазначити, що цей механізм не поширюється на додаткові електронні ПДВ-рахунки, відкриті для сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Податкового кодексу України (ПК).

Нагадаємо, що сільськогосподарські підприємства використовують у системі електронного адміністрування два електрон­них ПДВ-рахунки:

  • основний — для проведення розрахунків з бюджетом;
  • додатковий — для перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств.

Тож сільгосппідприємства можуть використати для повернення до бюджету або на власний поточний банківський рахунок лише ті кошти, які були зайво перераховані ними на основний електронний ПДВ-рахунок.

Умови повернення коштів з електронного ПДВ-­рахунку

Як розпорядитися платнику ПДВ зайво зарахованими на елект­ронний ПДВ-рахунок коштами, прописано у пунктах 200-1.5, 200-1.6 ПК та у пункті 21-1 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

Якщо на дату подання декларації з ПДВ сума коштів на елект­ронному ПДВ-рахунку платника перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, сума такого перевищення може бути спрямована або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов’язань з ПДВ, або на поточний банківський рахунок платника. А для повернення зайво перерахованих коштів на поточний банківський рахунок платника має бути дотримано ще одну умову — відсутність податкового боргу або залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку має перевищувати суму податкового боргу з ПДВ та суму узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

Для перерахування до бюджету або на поточний рахунок таких коштів платник ПДВ має право подати до податкового органу у складі податкової декларації з ПДВ за звітний період заяву за формою згідно з додатком 4 (Д4) до декларації з ПДВ.

Особливості заповнення додатка 4 (Д4) у разі перерахування зайво зарахованих коштів з електронного ПДВ-рахунку платника на його поточний рахунок та до бюджету (зокрема, у рахунок погашення податкових зобов’язань, визначених у податкових деклараціях з ПДВ за звітні періоди лютий — травень 2015 року, що подані з порушенням термінів) розглянуто у листі ДФС від 26.08.2015 № 31730/7/99-99-19-03-02-17.

Звертаємо увагу, що на заявлену суму ПДВ зменшується показник загальної суми поповнення електрон­ного ПДВ-рахунку з поточного рахунку платника (ΣПопРах). А отже, й зменшується реєстраційна сума ПДВ. І може статися, що вже завтра, аби зареєструвати податкову накладну в ЄРПН, доведеться ці самі кошти перераховувати знову з поточного банківського рахунку на електронний ПДВ-рахунок.

Далі розглянемо особливості заповнення заяви на перерахування зайво зарахованих коштів з електронного ПДВ-рахунку платника до бюджету та на його банківський рахунок.

Добровільне зарахування зайвих коштів до бюджету

Як було зазначено, у разі якщо платник ПДВ виявив бажання перерахувати зай­ві кошти з електронного ПДВ-рахунку до бюджету, він має подати у складі декларації з ПДВ додаток (Д4).

У такому разі у додатку (Д4) заповнюють таблицю «Відомості щодо суми коштів на рахунку у системі електронного адмініст­рування податку на додану вартість, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету» (далі — таблиця про відомості).

Суму коштів, що може бути перераховано до бюджету, відоб­ражають у графі 4 таблиці про відомості. Її визначають як різницю між сумою залишку коштів на електронному ПДВ-рахунку на дату подання декларації з ПДВ та сумою ПДВ, задекларованою у рядку 25 цієї декларації (гр. 1 – гр. 2).

Графу 5 не заповнюють (прочерки та нулі не проставляють).

У текстовій частині під таблицею про відомості зазначають суму ПДВ, яку слід перерахувати до бюджету. Така сума може бути меншою або дорівнювати сумі, визначеній у графі 4 таблиці про відомості. Якщо ж заявлена сума перевищує суму, визначену у графі 4 таблиці про відомості, таку суму коштів не включають до відповідного реєстру та вона не може бути перерахована до бюджету.

Повернення зайвих коштів на поточний рахунок платника

Зайво зараховані кошти за рішенням платника, яке він відображає в додатку 4 (Д4) до декларації з ПДВ, передусім можуть бути спрямовані в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, суми розстрочених або відстрочених грошових зобов’язань цього платника.

Перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися у разі відсутності перевищення суми ПДВ, зазначеної у податкових накладних, складених у звітному періоді та зареєстрованих у ЄРПН, над сумою податкових зобов’язань з ПДВ, задекларованих у декларації з ПДВ у такому звітному періоді (п. 200-1.5 ПК).

У разі якщо у звітному періоді сума ПДВ, зазначена у зареєстрованих податкових накладних, перевищить суму податкових зобов’язань з ПДВ, задекларовану у декларації з ПДВ, повернення зайво зарахованих коштів платнику не відбувається, незалежно від суми таких зайво зарахованих коштів.

Суму, яка може бути перерахована платнику з електронного ПДВ-рахунку на його власний поточний рахунок, відображають у графі 5 таблиці про відомості додатка 4 до декларації з ПДВ.

Її визначають на дату подання декларації з ПДВ як різницю між сумою залишку коштів на електронному ПДВ-рахунку, сумою ПДВ, задекларованою у рядку 25 цієї декларації, та сумою податкового боргу (гр. 1 – гр. 2 – гр. 3). Цю суму зазначають у текстовій частині під таблицею. Тут також відображають номер поточного рахунку, на який потрібно перерахувати зайво зараховані кошти, та МФО відповідного банку.

Заповнення додатка 4 до декларації з ПДВ у разі перерахування коштів з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника

За даними рядка 25.1 декларації з ПДВ за серпень 2015 року ТОВ «Авангард» сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, становить 2000 грн.

На дату подання декларації залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку становить 10 000 грн., а податкового боргу в інтегрованій картці платника податку немає.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді