Облік ПДВ що був сплачений під час відрядження

Tax Free - це така система, що дозволяє іноземним громадянам повертати ПДВ з покупок при виїзді з країни, де вони були придбані
Зміст статті:

У відрядження до Праги підприємство відправило свого працівника. За допомогою особистої картки він оплатив вартість участі у конференції, проживання та харчування. Є документи, що підтверджують оплату. Також є компанія, що займається відшкодуванням ПДВ учасників конференції. Як у такому випадку компанія, що відправила працівника у відрядження повинна відобразити в обліку ПДВ, сплачений у вартості проїзду, проживання, харчування, коли суму ПДВ буде повернено на особисту картку працівника? Є думка, що оригінали документів надсилати до компанії, що займається відшкодуванням ПДВ не потрібно. На картку співробітника саме ця компанія повинна перерахувати ПДВ.

Відрядження за кордон бухгалтерський облік

Відповідно до пункту 2.12 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12. 2004 року № 637 аванс на відрядження під ачс відрядження за кордон може бути перерахований працівникам підприємства на корпоративні (валютні та гривневі) та на особисті платіжні картки.

Пунктом 8.3 Інструкції про порядок відкриття , використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11. 2003 року № 492, установлено, що кошти з поточного рахунка в іноземній валюті юридичної особи та фізичної особи - підприємця млже бути використано за допомогою електронного платіжного засобу виключно для:

  • здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, що пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру, а також на оплату експлуатаційних витрат, що пов'язані з утриманням і перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, відповідно до умов Кодексу торгівельного мореплавства в Україні, Повітряного кодексу України, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, міжнародної конвенції про дорожній рух.

Потрібно пам'ятати, що у цьому випадку під електронним платіжним засобом необхідно розуміти корпоративну платіжну картку. Проте, особисту платіжну картку також може бути використано тоді, коли витрати на участь у конференції розглядають як представницькі витрати у відрядженні.

Що таке Tax Free

Потрібно зазначити, що питання стосовно повернення витраченого ПДВ за чеками Tax Free на теперішній час не врегульовано.

Tax Free - це така система, що дозволяє іноземним громадянам повертати ПДВ з покупок при виїзді з країни, де вони були придбані.

ПДВ можливо відшкодувати на митниці. Відшкодування можна отримати готівкою, за наявності печатки на чеку Tax Free або на картку, відправивши чек Tax Free до спеціального ящика із зазначенням у формі даних картки, на яку повинно перерахувати гроші.

Чек Tax Free можна також обміняти при поверненні з - за кордону в бану, який підтримує систему Tax Free, за наявності чека Tax Free з печаткою митниці.

Також можна звернутися до компанії, що займається відшкодуванням ПДВ, сплаченого під час покупок за кордоном. При собі обов'язково потрібно мати закордонний та внутрішній паспорти або біометричний паспорт.

Відповідно до листа НБУ від 17.09. 2015 року № 53-01008/66790 банки операції за чеками Tax Free здійснюють без участі Національного банку України, самостійно. Підставою є договори з провідними міжнародними компаніями з повернення коштів за ПДВ.

Підпунктом 170.9.1 зазначено, що витрати на відрядження не є об'єктом оподаткування ПДФО тільки за наявності підтверджувальних документів, тобто їх оригіналів. Тому до авансового звіту працівника необхідно додати лише оригінали чеків. Порада підприємству - забезпечити нотаріально завірені копії таких документів, у випадку, коли працівник оригінали документів надасть для отримання відшкодування ПДВ.

На підставі авансового звіту працівника підприємство у бухгалтерському обліку відображає витрати разом із сумою сплаченого працівником ПДВ за кордоном. Піся отримання працівником компенсації ПДВ на картку, такий працівник повинен повернути кошти на розрахунковий рахунок підприємства або у касу.

Так буде відображено такі операції у бухгалтерському обліку:

Операція

Д - т

К - т

1

Відображено витрати, які поніс працівник у відрядженні (у тому числі ПДВ, сплачений за кордоном), на підставі авансового звіту

92 “Адміністративні витрати”

372 “Розрахунки з підзвітними особами”

2

Відшкодовані за витрачений за кордоном ПДВ кошти, які отримав працівник, повернено в касу підприємства

301 “Готівка в національній валюті”/311 “Поточні рахунки в національній валюті”

372 “Розрахунки з підзвітними особами”

3

Підприємство відобразило дохід у сумі відшкодованого ПДВ

372 “Розрахунки з підзвітними особами”

719 “Інші доходи від операційної діяльності”


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді