Читайте у свіжому номері е-журналу «Головбух»

Автор
головний редактор журналу «Головбух»
Ґрунтовно про нове

Закон про мобілізацію, за долею якого стежила вся країна, почне діяти з 18 травня. Від появи законопроєкту політики, юристи, блогери і «диванні» експерти наввипередки розповідають про те, яке життя чекає на нас у зв’язку зі змінами. І перш ніж закон ухвалили, в інтернеті вже зібралася здоровенна маса інформації на основі попередніх версій, прикрашена здогадками і бажанням авторів привернути до себе увагу. Однак ми в «Головбусі» не женемося за хайпом. Як і завжди, беремо в роботу ухвалений документ, щоб проаналізувати його норми й надати роз’яснення, якими можна керуватися, а не просто схвильовано почитати.

Тож у свіжому номері для вас готовий перший розбір закону про мобілізацію. Експерт зосередився на найважливіших моментах, про які мають знати працівники і роботодавці. Це доставка до ТЦК, бронювання, відстрочка, обмеження для порушників, трудові гарантії для мобілізованих, нові форми військових квитків.

Для бухгалтерів є й інші зміни. Можливо, не такі гучні, але натомість прямо пов’язані з професійною діяльністю.

Мінфін оновив НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». А ми підготували статтю про те, як зміни облікових оцінок впливатимуть на облік та об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Податкова вирішила підтримати Пенсійний фонд у небажанні бути податковим агентом для ФОПів під час виплати лікарняних. Таку позицію податківці висловили в індивідуальній консультації та зауважили, що вона погоджена з Мінфіном. Наводимо історію цього питання і коментар експерта.

Окрім того, даємо в номері зразки заповнення декларації з екоподатку, правила надання щорічних відпусток з урахуванням змін законодавства і тривалого воєнного стану, добірки відповідей про оподаткування і звітність контрольованих іноземних компаній та підказки для інших робочих ситуацій.

Залишайтеся з «Головбухом» і до зустрічі за тиждень!

Читайте у свіжому номері е-журналу «Головбух»

АКТИВУЙТЕ ДЕМОДОСТУП ТА ЧИТАЙТЕ СТАТТІ СВІЖОГО НОМЕРУ ⏬ ОФОРМИТИ ПЕРЕДПЛАТУ НА ВИГІДНИХ УМОВАХ ⏬

 

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308470

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
167684

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
412671

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді