Особливості інвентаризації резерву оплати відпусток наприкінці року

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Забезпечення оплати відпусток — один з об’єктів річної інвентаризації. Проводять її шляхом річного перерахунку. Роз’яснення експерта допоможуть проінвентаризувати відпускний резерв та відкоригувати його суму на кінець року

Резерв оплати відпусток щомісяця обов’язково створюють усі суб’єкти господарювання, окрім непідприємницьких товариств і мік­ропідприємств (п. 13 НП(С)БО 11 «Зобов’язання»; п. 7 розд. І НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»).

Непідприємницькі товариства та мікропідприємства мають зафіксувати в наказі про облікову політику, що вони не створюють відпуск­ного резерву.

Стандарт приписує переглядати забезпечення на кожну дату балансу та за потреби коригувати його залишок (п. 17 НП(С)БО 11). Але як саме переглядати суму резерву, стандарт не визначає.

На річну дату балансу підприємство зобов’язане зробити річний перерахунок забезпечення шляхом інвентаризації (п. 8.2 розд. ІІІ Положення № 879). У результаті інвентаризації сума резерву має відповідати розрахунковій сумі, яка потрібна, щоб оплатити працівникам невикористані дні відпусток станом на 31.12.2023.

Нумо розбиратися, як провести річний перерахунок відпуск­ного резерву.

Коли і хто проводить

Інвентаризацію забезпечень неможливо провести у її класичному вигляді, адже відпускний резерв не має матеріальної форми. Тому зважте на особливості.

  1. Насамперед дотримайте загальних вимог — проінвентаризуйте забезпечення протягом двох місяців до закінчення звітного року (п. 10 розд. І Положення № 879). Фактично інвентаризація має враховувати показники станом на 31 грудня 2023 року. Тому складіть інвентаризаційні документи датою останнього дня звітного року. Навіть якщо фактично завершите перерахунок у перших числах січня 2024-го.
  2. За цими забезпеченнями немає матеріально відповідальної особи (МВО). За їх обчислення відповідає бухгалтер. Оскільки бухгалтер не має статусу МВО, включіть його до інвентаризаційної комісії.

Виконати розрахунки й порівняти їх із даними бухобліку фактично зобов’язаний головбух. Адже основне завдання інвентаризації відпускного забезпечення — підтвердити кінцеве сальдо на субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток». Решта членів комісії виконуватимуть свої функції формально.

ЯК РОЗРАХУВАТИ РЕЗЕРВ ВІДПУСТОК

Як задокументувати й облікувати

Результат інвентаризації задокументуйте Актом. Форма Акта законодавчо не затверджена, тому розробіть його самотужки. Зважте на вимоги Положення № 879.

Акт має включати інформацію про суму забезпечень разом із розрахунками та суму резерву за даними бухобліку. Не забувайте про обов’язкові реквізити первинки зі статті 9 Закону про бух­облік.

Зразок Акта інвентаризації забезпечень на оплату відпусток

Особливості інвентаризації резерву оплати відпусток наприкінці року

СКАЧАТИ

Залишок відпускного резерву, що його обчислили за формулою (1.1) за кожним працівником, порівняйте із кредитовим сальдо субрахунку 471. Якщо залишок проінвентаризованого резерву станом на 31.12.2023 більший за сальдо на субрахунку 471 — донарахуйте резерв: Д-т 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» — К-т 471.

Якщо залишок менший — зменште резерв методом «червоне сторно» (п. 17 НП(С)БО 11).

ЯК ОПОДАТКУВАТИ І ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді