Графік відпусток 2024: як скласти

Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
До якої дати варто затвердити графік відпусток на 2024 рік ► Графік відпусток бланк ► Хто затверджує графік відпусток

16 СПРАВ ГРУДНЯ: ГОТУЄМОСЯ ЗАКРИТИ 2023 РІК

До якої дати затвердити графік відпусток 2024

Нормативний граничний термін, а саме, дата затвердження графіку відпусток — 5 січня 2024 року (п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20.07.1984 № 213).

Оскільки відпустки можуть припадати і на перші числа прийдешнього року, радимо графік відпусток затверджувати щонайпізніше 15 грудня. В такому випадку ви встигнете повідомити працівника про початок відпустки за два тижні (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВРдалі — Закон № 504).

Хто затверджує графік відпусток

Графік відпусток працівників визначається графіками, які затверджуються влaсником або уповноваженим ним органом зa погодженням з виборним органом пeрвинної профспілкової організації (профспілковим представником) aбо іншим уповноваженим на представництво тpудовим колективом органом, і доводиться дo відома всіх працівників ( ст. 10 Закону про відпустки, ст. 79 КЗпП).

Керівник може затвердити графік відпусток особисто своїм підписом і печаткою, без наказу, або видати окремий наказ про графік відпусток. Наказ видається за умови необхідності ознайомлення з графіком відпусток,  роздачі керівникам структурних підрозділів витягів із графіка відпусток чи надання інших вказівок.

Якщо на вашому підприємстві графік відпусток 2024 складає не кадрова служба, а бухгалтерія, скористайтеся нашими порадами. 

Вони допоможуть:

  • дотримати вимог закону про надання відпусток;
  • врахувати побажання працівників, у т. ч. тих, які мають право брати відпустку будь-коли;
  • уникнути накладок у графіку та збоїв у роботі підприємства;
  • вчасно виплатити відпускні.

Пропонуємо для ознайомлення наші зразки:

  • графік відпусток бланк;
  • графік відпусток зразок 2024.

Як скласти графік відпусток на 2024 рік

СКАЧАТИ БЛАНК

Як скласти графік відпусток на 2024 рік

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Як графік допоможе не проґавити термінів виплати відпускних

Чинним законодавством форма графіка відпусток не унормована, тому роботодавець може розробити її самостійно. Рекомендуємо передбачити у ній графу із граничним терміном виплати відпускних. Щоб не проґавити дату, коли потрібно повідомити працівникам про початок відпустки й виплатити гроші, раз на місяць зазирніть у графік. Нагадайте працівникам про майбутню відпустку не пізніше ніж за два тижні до її початку (ч. 11 ст. 10 Закону № 504).

Граничний термін виплати відпускних — до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором (ст. 21 Закону № 504).



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді