Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризики

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Посильте свою штрафостійкість — скористайтеся висновками з судової практики. А вона доводить: не буває дрібних санкцій. Навіть найменший адмінштраф потребує ретельної роботи над помилками, адже у майбутньому може обернутися серйозними втратами

Допомагаємо ЗОЗ у зоні екоциду: чи має право КНП поділитися гуманітаркою

Податківці завітали до КНП з документальною перевіркою і притягнули директора до адміністративної відповідальності за порушення порядку розрахунків у сфері торгівлі. А саме — за непроведення розрахункових операцій через зареєстровані, опломбовані й переведені у фіскальний режим РРО (постанова Суворовського районного суду м. Одеси від 21.12.2022 у справі за № 523/15359/22). Без РРО пройшло понад 600 тис. грн. За це порушення директор КНП отримав стягнення за частиною першою статті 155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП):

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризики

Розмір стягнення призначили мінімальний: п’ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85 грн. Але контролери не обмежилися РРО-порушеннями і зафіксували:

Зауваження стосовно заниженого податку на прибуток скоріш за все означає, що неприбутковий статус ЗОЗ опинився в зоні ризику. А що саме спричинило заниження ПДВ-зо­бо­в’я­зань, зі справи незрозуміло.

Відтак замайоріли нові штрафи — вже за частиною першою статті 163-1 КпАП:

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризики

Тримайте п’ять висновків, чому ця справа показова та варта вашої уваги.

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризикиВпустили в дім контролера — будьте певні, одним порушенням не обійдеться.

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризикиНезначна адміністративна відповідальність може спричинити в майбутньому значні неприємності, як-от втрата неприбутковості.

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризикиЗа базовим правилом, адмінштрафи не додають, натомість стягують санкцію за найвагоміше правопорушення (ч. 2 ст. 36 КпАП).

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризикиЗа адміністративних санкцій гаманець схудне ще на розмір судового збору, який часто-густо перевищує розмір штрафу.

Адмінвідповідальність директора КНП за порушення розрахунків: врахуйте податкові ризикиПосадова особа, яку притягнули до адміністративної відповідальності, може потрапити під амністію за статтею 22 КпАП. Але це правило не безумовне й залежить від ситуації.

Маємо побоювання, що певні обставини справи залишилися за кулісами. Але мораль у тому, що навіть незначна адміністративна відповідальність може обернутися втратою неприбуткового статусу. Та ми з вами не даватимемо щонайменшого приводу для цього. Тож залишайтеся з журналом «Головбух: Медицина» та вчіться на чужих помилках, щоб не припускатися своїх.

 


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді