Протокол уповноважених із соцстраху щодо лікарняних 2023

Автор
керівник групи експертів із кадрових питань, Київ
Матеріальне забезпечення за е-лікарняними призначайте протоколом уповноважених із соціального страхування

На який строк призначати уповноваженого із соціального страхування ⏩

1. Складайте протокол уповноважених із соцстраху щодо лікарняних за старою формою

Засідання уповноважених із соцстраху (даліУповноважені) оформлюйте протоколом. Рішення призначити працівнику матеріальне забезпечення за е-лікарняним або відмовити в ньому ухвалюють уповноважені. Так скеровує частина 3 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (даліЗакон № 1105). ПФУ ще не затвердив форму протоколу. Однак, до затвердження відповідних рішень ПФУ діють нормативно-правові та розпорядчі акти ФСС (п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105). Тож і надалі складайте його за типовою формою, яку визначає Додаток до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою Правління ФСС від 19.07.2018 № 13 (далі Положення № 13).

Чи затверджувати на підприємстві положення про роботу уповноваженого із соцстрахування

2. Заповніть розділ протокол уповноважених із соцстраху про призначення допомоги

Вкажіть ПІБ працівника та номер страхового свідоцтва, якщо воно є.

У графі «Серія та номер листка непрацездатності» зазначте тільки номер е-лікарняного. Серії він не має.

На практиці найбільше труднощів спричиняє графа «Причина непрацездатності», адже перелік кодів у типовій формі не збігається з тим, що вказано в самому е-лікарняному. Дійте таким чином: код причини непрацездатності вказуйте не за переліком, що наводить типова форма, а відповідно до порядку розміщення причин непрацездатності в підпункті 3 пункту 10 Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

Складайте протокол за зразком від експертів системи:

Протокол уповноважених із соцстраху щодо лікарняних 2023

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Якщо Уповноважені одночасно призначають оплату за паперовими й електронними лікарняними, оформлюйте це одним протоколом.

3. Оформте підписи Уповноважених у протоколі уповноважених із соцстраху

Підписи Уповноважених оформлюйте відповідно до форми протоколу — назви посад, ПІБ, особисті підписи. ФСС заклав свій формат підписів у типову форму. Адаптувати цю частину протоколу під вимоги ДСТУ 4163:2020 не радимо.

Передайте оформлений протокол Уповноважених бухгалтеру. На підставі протоколу бухгалтер складе заяви-розрахунки та передасть їх до ПФУ.

 

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді