Керівник ЗОЗ бере відпустку: як делегувати право підпису

Автор
заступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»
Автор
головний редактор журналу «Головбух Медицина»
Коли керівник йде у відпустку, медичний заклад не зупиняє роботи: треба готувати звіти, здійснювати розрахунки, виплачувати зарплату, укладати договори — і, відповідно, засвідчувати документи. Хто може підписувати їх замість керівника, слід вирішити завчасно. Адже кандидатуру ще має погодити власник. Та й над документами доведеться попрацювати. Але ми вже підготували для вас зразки. З’ясуємо, чи можна підписувати документи у відпустці та які наслідки це може спричинити
БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

Чи має право керівник підписувати документи під час відпустки

Відпустка є формою відпочинку, який гарантує всім працівникам стаття 45 Конституції України.

Відпустку надають працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів (Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Під час відпустки працівник не виконує роботи, обумовленої трудовим договором. Тому має бути увільнений від повноважень за посадою на цей період. Як-от керівник — від підписання документів.

Цю позицію підтримує Мінсоцполітики. Наводимо аргументи Міністерства:

У період відпустки керівник (головний бухгалтер) не може виконувати посадові обов’язки, оскільки відпустка є формою відпочинку, що гарантується усім працівникам (стаття 45 Конституції України). У період відпустки працівник не може бути притягнений до відповідальності за неналежне виконання своїх обов’язків, а тому його повноваження на цей період мають бути припинені.

Неможливість виконання працівником своїх обов’язків під час відпустки можна обґрунтувати також тією обставиною, що статтею 79 Кодексу законів про працю України передбачена можливість відкликання працівника з відпустки у встановленому порядку.

Лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 № 376/06/186-16

Увага! Підписання документів або оформлення первинних документів під час відпустки податківці можуть кваліфікувати як порушення, за яке застосують штраф. Хоча суд, своєю чергою, може взяти сторону підприємства. Скажімо, як у справі щодо штрафу від податківців за оформлення касової первинки бухгалтером у відпустці. Ознайомтеся з фрагментом постанови:

…На період відпустки правовий зв’язок працівника та роботодавця не припиняється, а трудова функція обмежується виключно в частині обов’язковості її виконання.

При цьому колегія суддів звертає увагу на те, що ані Кодекс законів про працю України, ані Закон України «Про відпустки» не містить заборон та обмежень щодо здійснення працівником під час перебування у відпустці чи в інший період відпочинку передбачених трудовим договором функцій за власною ініціативою.

Залишення з власної ініціативи працівників після робочого часу на роботі для виконання трудової функції, а також і вихід на роботу під час відпустки з власної ініціативи, по-перше, вимогами закону не заборонені, по-друге, додатково не обліковуються.

Таким чином, хоча виконання працівником, який перебуває у відпустці, окремих трудових обов’язків не відповідає змісту та меті відпустки, самі по собі такі обставини не можуть свідчити про дефектність первинного бухгалтерського документа та спростовувати засвідчені ними операції…

 Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 19.11.2018 у справі № 810/3765/18

У цій справі суд скасував податкове повідомлення-рішення і штраф. Але чи варто ризикувати? Дослухаємося до рекомендацій Мінсоцполітики: для виконання функцій керівника (головного бухгалтера) на час відпустки має бути призначений виконувач обов’язків.

Як визначити й погодити кандидатуру в. о., делегувати право підпису та скласти документи про відпустку директора, читайте у журналі «Головбух Медицина».

Які документи підготувати: зразки

Заява директора КНП про відпустку

Керівник ЗОЗ бере відпустку: як делегувати право підпису

СКАЧАТИ

Розпорядження власника про погодження відпустки директора КНП

Керівник ЗОЗ бере відпустку: як делегувати право підпису

СКАЧАТИ

Наказ про відпустку директора КНП

Керівник ЗОЗ бере відпустку: як делегувати право підпису

СКАЧАТИ

 Доповідна головбуха про в. о. на час відпустки

Керівник ЗОЗ бере відпустку: як делегувати право підпису

СКАЧАТИ



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді