Звіт про здійснені відрахування та виплати додаток 9

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
На роботі є працівник, із заробітної плати якого потрібно утримувати аліменти. Окрім інших клопотів, бухгалтер щомісячно має подавати по ньому звіт про здійсненні відрахування та виплати аліментів. У статті алгоритм заповнення звіту про здійснені відрахування та виплати, а також зразок заповнення.

Звіт про здійснені відрахування та виплати: подається щомісяця

Звіт про здійснені відрахування та виплати має місячний строк подання.

Зазначимо, що звіт про здійснені відрахування та виплати додаток 9 складається не тільки по аліментах, але й по інших стягненнях, які здійснюються на основі виконавчих листів, постанов про стягнення, отриманих від виконавчої служби. Наприклад, це може бути стягнення боргів по банківським кредитам. Але найбільш поширений випадок його застосування – аліменти.

Крім того, звіт подається ще й після звільнення працівника та закінчення періоду виплат.

Як безпечно скоротити штат під час карантину❓

Виконавча служба та звіт про здійснені відрахування та виплати

Звіт про здійснені відрахування та виплати 2020 бланк можна знайти зазирнувши до Інструкції з організації примусового виконання рішень (наказ Мін’юсту від 02.04.2012 р. № 512/5, далі – Інструкція № 512). Форма звіту про здійснені відрахування та виплати міститься в Додатку 9 до даної інструкції і з 2016 року не змінювалась.

Звіт подається до виконавчої служби.

Звіт про здійснені відрахування та виплати 2020: відповідальність

Неподача такого звіту загрожує посадовим особам роботодавця адмінштрафом від 850 до 1700 грн (ст. 188-13 КУпАП).

Увага: Звіт про здійснені відрахування та виплати не подали – отримаєте штраф, незважаючи на сплату аліментів!

Звіт про здійснені відрахування та виплати (аліменти): коли подати

Крайній строк подачі додатку 9 ані Інструкція № 512, ані інші нормативні документи не містять. Він може визначатися постановою виконавчої служби щодо стягнення аліментів. Отже, при подачі звіту треба ще раз ретельно ознайомитися з постановою про стягнення аліментів та виконавчим листом.

Увага: Шукаємо дату подачі звіту в постанові про стягнення аліментів або виконавчому листі

Як заповнити звіт про здійснені відрахування та виплати

Сам звіт про здійснені відрахування та виплати за формою встановленою Міністерством юстиції України знаходимо в Додатку 9 до Інструкції № 512.

Інструкція, як заповнити звіт про здійснені відрахування та виплати відсутня, тому доведеться розбиратися зі звітом самостійно.

Звіт про здійснені відрахування та виплати розпочинається з заповнення заголовної частини. Тут все очевидно:

  • вказуємо той орган державної виконавчої служби, якому будемо надсилати звіт, чи приватного виконавця;
  • зазначаємо найменування підприємства або ПІБ фізособи-підприємця;
  • вказуємо платника аліментів (ПІБ повністю без скорочень);
  • вносимо реквізити постанови про стягнення (дата, номер), тобто виконавче провадження (ВП);
  • зазначаємо період, за який складаємо звіт, тобто дату початку та дату кінця звітного місяця). Для звіту, який подається після звільнення працівника тут зазначається період з моменту подачі останнього звіту (у звичайній ситуації має бути початок місяця) до моменту звільнення працівника (день звільнення включно). Інформація про причини скороченого періоду наводиться в останній графі “Примітки” (див. нижче);
  • заповнюємо основну частину;
  • підписуємо звіт у керівника та головного бухгалтера, відправляємо його до виконавчої служби (рекомендованим листом з описом вкладення).

Зазначимо, що форма звіту стандартно містить 3 рядки, так як раніше звіт подавався щоквартально (3 рядки = 3 місяці). Тепер же, якщо звіт подавати вчасно, то рядок буде лише один, так як звітування відбувається лише за місяць (за умов сплати аліментів на одну дитину).

Звіт про здійснені відрахування та виплати 2020 заповнення

№ колонки*

Назва графи (колонки)

Як заповнити

1

Рік

Вказуємо рік звітного періоду.

2

Місяць

Вказуємо місяць звітного періоду.

3

Нарахована зарплата, інші доходи

Вказуємо сумарно ті доходи, з яких утримуються аліменти. Звіт не містить вказівок, але логічно наводити з точністю у гривнях з копійками. Нагадуємо, що такими доходами є:

  • зарплата з усіма видами премій;
  • усі лікарняні (як 5 днів, так і за рахунок фонду);
  • стипендії;
  • авторські винагороди штатних працівників періодичних видань;
  • компенсація за невикористану відпустку за декілька років, яка отримується при звільнені.

Не треба включати до бази:

  • вихідну допомогу по звільненню працівника;
  • суми матеріальної допомоги, якщо вони не оподатковуються ПДФО;
  • декретні (допомога по вагітності й пологам);
  • компенсацію за невикористану відпустку (виняток – компенсація відпустки за декілька років при звільненні).

Якщо з певних нарахованих доходів виникають питання, шукаємо відповідь в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб з постанови КМУ від 26.02.1993 р. № 146.

4

Утримано податків та інших обов’язкових платежів

Вказуємо ті відрахування, на суму яких зменшується база для нарахування аліментів. Це ПДФО та військовий збір (ВЗ). Отже, наводимо суму ПДФО + ВЗ. Рекомендована точність також: гривні з копійками.

5

Відсоток (частка) стягнення

Вказуємо процент аліментів, який утримується з зарплати працюючого платника. Замість процента можна частку. Наводимо у форматі: “25%” або “1/4” (рекомендуємо зробити так, як це вказано у постанові про стягнення).

Якщо аліменти в постанові про стягнення вказано не у вигляді відсотків (частки), а у фіксованій сумі, то тоді:

  • заповнюємо спочатку графу 6;
  • розраховуємо фактичний відсоток стягнення за формулою: графа 6/(графа 3 – графа 4), тобто: сума утримання/(зарплата – ПДФО – ВЗ);
  • округлюємо до цілих.

Чому обов’язково вказувати (розраховувати) частку? За законодавством існує обмеження щодо можливої частки утримань з працівника (без урахування податків):

  • 50% (ч. 1 ст. 128 КЗпП);
  • 70%, якщо діти неповнолітні (ст. 3 ст. 128 КЗпП).

При цьому почтові збори чи банківську комісію за переказ не враховуємо, так як вони не є обов’язкові та їх сума не визначається виконавчими документами.

6

Утримана сума

Наводимо утриману суму аліментів. Це має бути: (графа 3 – графа 4)× графа 5, тобто: (зарплата – ПДФО – ВЗ)×частка аліментів

При цьому поштовий збір чи банківську комісію за переказ нікуди не добавляємо, так як вони не є об’єктом звіту. Наводиться сама сума аліментів без збільшення її на комісії, які утримуються теж з зарплати при їх переказі.

Якщо аліменти нараховуються у фіксованій сумі, то тут наводимо дану суму.

Показуємо тільки ті суми, які утримані з працівника на основі постанови про стягнення. Якщо з нього ще утримується щось добровільно, то у звіт з аліментів включати не потрібно, так як звіт потрібен виконавчій службі для контролю виключно тих сум, за які вона відповідає.

7

Дата і номер документа, відповідно до якого перераховані стягнуті кошти

Вказуємо реквізити платіжних документів. Копії даних платіжних документів рекомендуємо передати на всяк випадок платнику аліментів, адже раптом йому доведеться щось доводити через суд у майбутньому.

8

Примітки

Наводимо наступну інформацію:

  • залишок несплаченої суми заборгованості по аліментам, якщо вона наявна;
  • те, що звіт подано у зв’язку зі звільненням працівника;
  • причини неперерахування коштів або запізнення їх перерахування, якщо вони мали місце, тобто причини виникнення боргу.

Також рекомендуємо зазначити:

  • інформацію про те, що аліменти нараховані останній раз (досягнення дитиною 18 років (чи 23 років, якщо вона продовжувала навчатися));
  • повністю ПІБ дитини, на яку перераховані аліменти (особливо в ситуації декількох дітей-отримувачів аліментів).

* нумерація колонок наведена для зручності. У стандартному бланку вона відсутня

Увага: Звіт про здійснені відрахування та виплати складається окремо на кожну постанову про стягнення, а не на дитину

Відповідно до Інструкції № 512 звіт складається за кожною постановою про стягнення окремо. Зазвичай постанова про стягнення виписується окремо на кожну дитину. У такій ситуації місячний звіт міститиме лише один рядок. Якщо ж постанова про стягнення містить одразу дані 2-х і більше дітей, то рекомендуємо на кожну дитину виділити окремий рядок, вказавши в примітках повні ПІБ дітей.

Суми аліментів по дітям об’єднувати не можна. Кожна дитина є самостійним власником своїх аліментів відповідно до Сімейного кодексу України, повинна мати й власний рахунок для їх отримання. Це значить, що реквізити платіжних документів, які вносяться в колонку 7 (передостанню) також будуть різними. Отже, логічно їх розділити по окремим рядкам.

Щодо самих рахунків, куди перераховувати гроші, то загляньте у виконавчі листи.

Звіт про здійснені відрахування та виплати приклад заповнення

Звіт про здійснені відрахування та виплату аліментів зразок заповнення наведемо виходячи з умови наступного прикладу.

Приклад (аліменти, звіт). Підприємство ТОВ “Едельвейс” утримує аліменти з зарплати Демиденка Д.К. у розмірі 25%. У серпні 2020 року йому було нараховано 15246 грн заробітної плати. Утримані податки і збори: ПДФО – 2744,28 грн; ВЗ – 228,69 грн (2744,28 + 228,69 = 2972,97 грн).

Сума аліментів: (15246 – 2744,28 – 228,69)×0,25 = 3068,26 грн.

Зразок заповнення Звіту

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Приклад (аліменти, звіт, лікарняні, борг по аліментам). Якщо аліменти були не виплачені, то у примітках вказуємо причину та суму боргу. Наприклад, працівник у серпні 2020 року отримував лікарняні з ФСС (сума аліментів по ним нехай 1000 грн). Утримати гроші напряму зі спецрахунку при виплаті лікарняних не можна. Можливо, тільки:

  • або утримати з зарплати у наступному місяці;
  • або попросити працівника внести гроші в касу.

Якщо працівник гроші в касу у серпні не вносить, то уже виникає борг у сумі 1000 грн. Нагадуємо, що наслідків для працівника не буде при заборгованості до 6 місяців (до 3-х місяців, якщо дитина має інвалідність чи потребує лікування). Утримана сума при цьому у звіті не зменшується (графа 6), так як в бухгалтерському обліку борг по аліментам все одно нарахований у повній сумі (3068,26 грн, проведення Дт 661 Кт 685).

Рік

Місяць

Нарахована зарплата, інші доходи

Утримано податків та інших обов’язкових платежів

Відсоток (частка) стягнення

Утримана сума

Дата і номер документа, відповідно до якого перераховані стягнуті кошти

Примітка

2020

серпень

15246,00

2972,97

25%

3068,26

Платіжне доручення № 357 від 01.09.2020 р.

Аліменти на ім’я Давиденко Ірини Дмитрівни.

Перераховано 2068,26 грн. Сума боргу 1000,00 грн. Причина появи боргу: працівник хворів і не вніс в касу аліменти з лікарняних з ФСС у сумі 1000 грн.

У наступному місяці (вересні) сплату суми боргу рекомендуємо показати окремим рядком (по графам 1-6 ставимо прочерки), а у в графі 7 “Дата і номер… ” указуємо реквізити платіжного документа. В примітках пишемо: “Аліменти на ім’я … . Погашення боргу за серпень 2020 р. у сумі … грн”. Навіть, якщо все було проведено одним платіжним дорученням, погашення боргу рекомендуємо показувати окремим рядком.

Рік

Місяць

Нарахована зарплата, інші доходи

Утримано податків та інших обов’язкових платежів

Відсоток (частка) стягнення

Утримана сума

Дата і номер документа, відповідно до якого перераховані стягнуті кошти

Примітка

Платіжне доручення № 365 від 15.09.2020 р.

Аліменти на ім’я Давиденко Ірини Дмитрівни. Погашення боргу за серпень 2020 р. у сумі 1000,00 грн. Залишок боргу: 0,00 грн.

2020

вересень

15246,00

2972,97

25%

3068,26

Платіжне доручення № 368 від 01.10.2020 р.

Аліменти на ім’я Давиденко Ірини Дмитрівни.

Сума боргу 0,00 грн.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді