Зміна суми ПДВ, на яку реєструють накладну, при поверненні грошових зобов’язань

З’ясуємо, чи змінюється сума ПДВ, на яку платник реєструє накладні та розрахунки коригування, на суму повернутих на електронний рахунок надміру сплачених грошових зобов’язань

У випадках, коли платники ПДВ сплачують податок помилково чи надміру, такі суми грошового зобов’язання повертаються платникам за відсутності у них податкового боргу.

Після затвердження заяви платників про повернення надміру сплачені грошові зобов’язання перераховуються на їхні рахунки у системі електронного адміністрування ПДВ. Особливості такого повернення встановлені пунктом 200-1.6 Податкового кодексу України.

Повернуті надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ не змінюють загальної суми поповнення електронних рахунків платників з їх поточних рахунків. Така загальна сума входить до формули, за якою розраховується сума ПДВ, на яку платники можуть реєструвати накладні та розрахунки коригування. Отже, сума, на  яку можна реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування, не змінюється також.

Однак якщо платники ПДВ мають намір повернути кошти зі своїх електронних рахунків на поточні, то загальна сума поповнення електронного рахунку зменшується на суму перерахованого ПДВ.

За інформацією із загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, категорія 101.08


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді