Як надати та оплатити навчальну відпустку працівнику

На підприємстві працівники можуть поєднувати роботу з навчанням у вишах за заочною формою. Такі працівники мають право на додаткову відпустку у зв’язку із навчанням. Розглянемо особливості надання та оплати такої відпустки

Насамперед зазначимо: працівник має право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку із навчанням, якщо він успішно навчається у виші без відриву від виробництва. Таке право гарантують стаття 216 Кодексу законів про працю України та стаття 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Тривалість навчальних відпусток

Тривалість відпустки у зв’язку із навчанням за заочною формою залежить від курсу, на якому працівник навчається. Працівники, які навчаються на першому та другому курсах, на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів мають право на 30 календарних днів додаткової відпустки (п. 1 ч. 1 ст. 15 Закону про відпустки).

У разі навчання на третьому чи наступних курсах працівникам надають 40 календарних днів відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 15 Закону про відпустки). Зверніть увагу, що окремо на період складання державних іспитів працівникам надається 30 календарних днів відпустки.

Зазвичай успішне навчання у вищому навчальному закладі закінчується захистом відповідних дипломних робіт. Для підготовки та захисту дипломної роботи законодавство про відпустки передбачає надання відпустки, тривалість якої залежить від рівня акредитації навчального закладу.

На період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, відпустка надається на два місяці. У вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації — на чотири місяці. Такий вид відпустки встановлює пункт 4 частини першої статті 15 Закону про відпустки.

Отже, ще раз наголосимо, що право на додаткову відпустку у зв’язку із навчанням мають працівники, які успішно навчаються без відриву від виробництва.

Підтвердження та документальне оформлення навчальної відпустки

Як роз’яснюють фахівці Мінсоцполітики у листі від 28.12.2013 № 563/13/116-13, підставою для надання відпуски у зв’язку з навчанням буде відповідна заява працівника та довідка-виклик із навчального закладу. Наразі наказом МОН від 02.07.2015 № 705 затверджено форми довідки-виклику для:

  • відвідування настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії — форма № Н-4.01;

  • складання атестації — форма № Н-4.02;

  • виконання дипломного проекту (роботи) — форма № Н-4.03.

Порядок документального оформлення відпустки у зв’язку із навчанням не відрізняється від оформлення щорічної основної відпустки. За загальним правилом працівник має написати заяву про надання відпуски, додавши до неї довідку-виклик.

На підставі заяви та довідки-виклику оформлюють наказ про надання відпустки у зв’язку з навчанням.

Позаяк дні додаткової відпустки у зв’язку із навчанням підлягають оплаті, розглянемо порядок розрахунку такої оплати.

Оплата навчальної відпустки

При розрахунку суми відпускних потрібно керуватися Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).

Для визначення середньоденної зарплати, щоб оплатити час перебування у відпустці у зв’язку з навчанням, потрібно загальний заробіток за останні 12 календарних місяців перед місяцем надання відпустки у зв’язку з навчанням поділити на відповідну кількість календарних днів року (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством).

Відповідно до Закону України «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 05.03.2015 № 238-VIII 14 жовтня — святковий день. Отже, при розрахунку відпускних починаючи із листопада 2015 року варто зважати на те, що в році встановлено 11 святкових днів.

Далі середньоденну зарплату потрібно помножити на кількість календарних днів відпустки. До того ж святкові та неробочі дні також підлягають оплаті. Тому при наданні додаткової відпустки у зв’язку з навчанням оплачують усі дні зазначеної відпустки відповідно до довідки-виклику на сесію.

Хвороба під час відпустки

Під час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням працівник може захворіти. На жаль, дні хвороби працівника не підлягають оплаті. Це передбачає пункт 6 частини першої статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV.

До того ж у разі хвороби працівника відпустку не можна переносити або продовжувати. Адже переносити або продовжувати можна тільки щорічну відпустку (ст. 11 Закону про відпустки).

Отже, хвороба працівника не вплине на тривалість відпустки та порядок її оплати.

Особливості навчальної відпустки

Відпустка у зв’язку із навчанням має певні особливості. Зокрема, вона не накопичується. Це обумовлено тим, що така відпустка не є щорічною.

Не зможе працівник і розраховувати на грошову компенсацію за невикористані дні відпустки у зв’язку із навчанням. Позаяк грошовій компенсації підлягають тільки дні щорічних відпусток (ст. 24 Закону про відпустки).

Насамкінець наголосимо, що право на відпустку у зв’язку із навчанням у перший рік роботи у працівника виникає незалежно від відпрацьованого часу. Тобто навіть не відпрацювавши півроку у перший рік роботи, працівник отримує відпустку у зв’язку з навчанням повної тривалості.           


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді