Строки сплати акцизного податку

За все потрібно платити… У тому числі і за підприємницьку діяльність пов’язану з підакцизними товарами, тож давайте дізнаємось, які строки сплати акцизного податку

Акцизний податок сплачують підприємці, що виготовляють та реалізують підакцизні товари, у тому числі і імпортні. Із особливостями акцизного оподаткування ви можете ознайомитись у статті: Акциз 2017: основні зміни.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Зараз пропонуємо розглянути строки сплати акцизного податку.

Особливості сплати акцизного податку

Перш за все, строки сплати акцизного податку визначені у Податковому кодексі України (далі – ПК), а саме у статті 222 ПК. Так, для кожного типу підакцизних товарів встановлені свої правила сплати акцизного податку.

Акцизний податок з реалізації пального

Акцизний податок з товарів, що були вироблені на митній території України, сплачується протягом 10 календарних днів за останнім днем відповідного граничного строку, який передбачено ПК для подачі податкових декларацій за місячний звітній період.

Строки сплати акцизного податку Виробники алкогольних напоїв, що використовують не денатурований етиловий спирт, сплачують акцизний податок при придбанні марок акцизного податку.

Виробники тютюнових виробів сплачують акцизний податок дещо інакше – їм потрібно сплатити суму акцизного податку протягом 5 робочих днів із дня придбання акцизних марок, та ще і з доплатою на день подання податкової декларації (звісно, якщо це потрібно). Окрім того, якщо виробник тютюнової продукції придбав акцизні марки за день до закінчення року, то сплачувати їх вартість він буде за податковою ставкою, що була встановлена на рік придбання акцизних марок.

Зменшуються ставки акцизного податку на вживані автомобілі

Підприємства, які виробляють виноградні вина, вермути, зброджені напої, та суміші алкогольних та безалкогольних напоїв мають які виробляють із додаванням спирту етилового, сплачувати акцизний податок при придбанні марок акцизного податку і розраховувати суму податку із ставок на готову продукцію алкогольних напоїв в яких використовується етиловий спирт.

Власники готової продукції, що вироблена з давальницької сировини сплачують податок виробнику чи переробнику не пізніше дати відвантаження готової продукції. Умовою відвантаження вважається документальне підтвердження банківської установи про перерахування відповідної суми на поточний рахунок виробника.

Як звітуватимуть платники акцизного податку — реалізатори пального

Якщо платник податків веде роздрібну торгівлю підакцизними товарами, суми акцизного податку перераховуються до бюджету протягом 10 календарних днів, які наступають за останнім днем відповідного граничного строку сплати акцизного податку, що передбачений ПК для подання податкової декларації за місячний звітній період.

Акцизний податок із ввезених підакцизних товарів

При ввезені підакцизних товарів на митну територію України, сплата акцизного податку здійснюється наступним чином:

  • податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів сплачується платником податків в день подання митної декларації;
  • якщо продукція маркована – податок необхідно сплатити під час придбання марок акцизного податку і якщо це необхідно – з доплатою, на день подання митної декларації;
  • платник акцизного податку при зверненні до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації переобладнаного вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

Оновлено форму декларації акцизного податку


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді