Акциз 2017: основні зміни

У 2017 році змінилися акцизні ставки, а також було введено багато "новинок" до акцизного оподаткування.

Як відомо, 20 грудня 2016 року було прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» № 5132 від 15.09.2016 року. 21 грудня був прийнятий Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» № 5368 від 07.11.2016 року. Давайте докладніше розглянемо ті зміни, що приніс цей законопроект та що вони означають.

Скасування роздрібного акцизу

Прийняття Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» № 5132 від 15.09.2016 року призведи до змін у Податковому Кодексі України, завдяки яким буде скасовано роздрібний акциз.

Відповідний законопроект Кабмін має розробити строком у 3 місяці після набуття законом чинності. Акциз на роздрібний продаж тютюнових виробів буде скасовано, проте буде збільшено акцизні ставки на тютюнові вироби в абсолютних значеннях.

Відтепер здорожчає акциз не тільки на виробництво, але і на продаж тютюнових виробів виробниками.

Скасування акцизу для продавців пального у тарі до 2 літрів

Відтепер, продаж пального в споживчій тарі до 2 літрів включно не обкладається акцизним податком. Продавцям пального у споживчій тарі не потрібно реєструватися у системі СЕАРП.  Втім, такі «послаблення» не стосуються виробників, які реалізують пальне у такій тарі.

Встановлення лічильників пального

Також, зміни торкнулися і положення щодо застосування витратомірів та рівнемірів пального на акцизних складах. Тепер платники податків повинні встановлювати таке обладнання не з початку 2017 року, а з 1 січня 2018 року.

Роздрібний акциз в обліку ФОП

Відтепер акцизний податок не буде включатись до доходу ФОП у загальній системі оподаткування, з реалізації підакцизних товарів роздрібної торгівлі.

Звільнення від акцизного оподаткування тютюнової сировини

Враховуючи останні зміни до ПК, від акцизного оподаткування звільняється тютюнова сировина наступних видів та типів:

Тютюнова сировина що була ввезена на митну територію України неферментованою, тобто – непереробленою. Така сировина може ввозитись для тютюново-ферментаційних заводів, що займаються переробкою та виготовленням тютюнових виробів для продажу в межах країни, або експорту.

Тютюнова сировина, яку виробляють і реалізують на території України.

Ферментована тютюнова сировина, що виробляється тютюново-ферментаційними заводами і реалізується виробникам тютюнової продукції.

Але, якщо тютюнова сировина реалізується суб’єктами господарювання, які не є виробниками тютюнових виробів або тютюново-ферментаційними заводами, на них накладатиметься штраф у розмірі 200% від вартості реалізованої продукції. Реалізована сировина підлягає конфіскації і знищенню.

Встановлення великих штрафів є превентивною мірою проти зловживань скасування акцизного податку. Окрім того, всі ці нововведення узгоджуються з положеннями Директиви 2011/64/ЄС, що якраз і передбачає справляння акцизного податку с обробленої тютюнової сировини.

Зміни у вимогах до марок акцизного податку імпортованих алкогольних напоїв

Зміни до ПК мають вирішити проблеми застосування штрафів до імпортованого алкоголю. Проблема полягає у тому, що на марках акцизний податок враховується зі ставок, які чинні на момент імпортування, а не розливу алкогольних напоїв.

Зазвичай, під час звернень до суду, останні вирішують подібні справи на користь платників податків. Величезна кількість подібних судових позовів свідчить про те, що податкові органи не досліджують судову практику. Проте, після набуття законом чинності ставка податку на імпортовані алкогольні вироби має відповідати нормам, чинним на момент виробництва марки.

Регулюванню обороту та виробництва тютюнової та алкогольної продукції

Законом від 20.12.16 р. № 1791-VIII внесено зміни і до Закону від 19.12.95 р. № 481/95-ВР. Основні зміни у останньому передбачають:

Для виробників пива об’ємом до 3000 гектолітрів, у разі оптової торгівлі виключно пивом, встановлено вартість ліцензії у розмірі 30 тис. грн. на зазначений об’єм виробленого пива. У разі, якщо власник ліцензії перевищує об’єми виробництва пива, до нього будуть застосовуватись штрафи у розмірі 200% вартості реалізованого товару, але не менше 500 тис. грн.

У разі неподання, або подання з недостовірними даними алкогольно-тютюнової звітності (форми № 1-РА та № 1-РТ) до СГ, що мають ліцензії на роздрібну торгівлю цими товарами, штрафи застосовуватись не будуть.

Запровадження нових штрафів

Відтепер, за порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних, або розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних стягуватиметься штраф у розмірі від 2% до 40% суми акцизного податку. Нагадаємо, раніше таких штрафів не було, оскільки не існувало механізму податкових накладних з акцизного податку.

Якщо платник акцизного податку не зареєстрував акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних більше 120 календарних днів після дати, на яку платник був зобов’язаний скласти акцизну накладну, його буде оштрафовано у розмірі 50% суми акцизного податку. Як і у вищезазначеному випадку, раніше такий штраф не застосовувався.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді