Як відобразити у ПН часткове постачання чи оплату послуги

Буває, що підприємець не може своєчасно поставити замовлену послугу чи товар, або просто не може оплатити її повністю. Що у такому випадку вписувати у податкову накладну?

Один підприємець замовив у іншого певний товар чи послугу, однак у одного з них виникли певні обставини непереборної сили і послуга чи товар були поставлені часткового. Або інше – послуга чи товар були поставлені своєчасно, але підприємець оплатив їх лише частково. Як правильно відобразити це у податковій накладній, щоб у майбутньому не мати проблем із Податковою?

Відображаємо постачання і оплату товару частково

Перш за все, нагадаємо, що податкова накладна складається за формою та у порядку, які затверджено Міністерством фінансів України від 31.12.2015 №1307 (далі - Порядок № 1307).

Порядком № 1307 передбачено, що податкова накладна і додатки до складаються в електронній формі з урахуванням всіх умов щодо реєстрації ПН, який визначено законодавством. Подача електронних податкових накладних потребує електронного підпису уповноваженої особи чи особисто платника податків.

Відповідно до пункту 16 Порядку № 1307, в графи 4 та 5 податкової накладної вносяться дані щодо одиниці виміру товарі та послуг. Ці графи потрібно заповнювати відповідно до Класифікатора системних позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), що є чинним на дату складання податкової накладної.

Як відобразити у ПН часткове постачання чи оплату послуги Якщо складається зведена накладна, то у графі 4 потрібно вказувати «грн».

У випадку, коли товар чи послуга які постачаються не мають одиницю обліку (вона відсутня у КСПОВО) у графі 4 потрібно поставити умовні одиниці вимірювання таких товарів чи послуги, що використовується для обліку та відображається у первинних документах. У графі 5 потрібно зазначити код відповідної одиниці вимірювання, що зазначена у КСПОВО.

Як відобразити у ПН часткове постачання чи оплату послуги Якщо у графі 4 стоїть умовна позначка, то графа 5 не заповнюється.

У графу 6 потрібно внести дані щодо кількості постачання товарів та послуг. Якщо податкова накладна складається на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла, то у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

Складаючи податкову накладну на часткове постачання послуги чи на суму попередньої оплати вартості послуги у графі 6 потрібно зазначити відповідну частку сплаченої послуги чи товару у вигляді десяткового дробу. Наприклад, якщо було сплачено 25% вартості товару чи послуги, у податковій накладній потрібно поставити позначку «0,25».

Як відобразити у ПН часткове постачання чи оплату послуги У графі 7 потрібно зазначити ціну постачання одиниці товару чи послуги без врахування ПДВ у гривнях із копійками.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді