Затверджено порядок реєстрації інспекційних відвідувань Держпраці

Держпраці затвердила Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця

Наказом від 22.06.2017 року № 76 Держпраці затвердила Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця. Процедуру повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця визначає зазначений Порядок. Відповідно до пункту 33 Порядку здійснюється контроль за додержанням законодавства про працю, що затверджене постановою КМУ від 26.04.2017 року № 295.

Відповідним територіальним органом Держпраці реєструватиметься інформація про відвідування, що проводяться інспекторами праці. Департаментом з питань праці Держпраці реєструватиметься інформація про відвідування, що проводитимуться інспекторами праці апарату Держпраці.

Повідрмна реєстрація буде проводиться шляхом внесення Держпраці  або відповідним територіальним органом Держпраці до Реєстру інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця, відомостей про інспектора праці, що здійснює відвідування та об'єкт відвідування. Відвідуванню присвоюється номер після того як буде заповнена інформація, внесення якої передбачено формою Реєстру. Номер складається з індексу відповідної області, визначеного відповідно до додатку 2 цього Порядку, та порядкового номеру запису про відвідування, що внесено до Реєстру.

Інспектор праці, який реєструє відвідування повідомляється про наявні записи у Реєстрі стосовно відвідувань, що проводилися упродовж попередніх 12 календарних місяців перед тим як відвідуванню присвоять номер.

 У разі, коли про інспекційне відвідування роботодавця  вноситься запис до Реєстру, а щодо цього роботодавця вже здійснювались інспекційні відвідування упродовж попередніх шести календарних місяців, то керівник територіального органу (інша уповноважена ним особа) вивчає питання про доцільність його проведення.

Як проводиться контроль за додержанням питань трудового законодавства

Інспекторами праці буде здійснюватися державний контроль за додержанням законодавства про працю у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Інспекційні відвідування проводяться:

1) за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;

2) за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

3) за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, та джерел, зазначених у підпунктах 1, 2, 4 - 7 цього пункту;

4) за рішенням суду, повідомленням правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;

5) за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), про виявлені в ході виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;

6) за інформацією Держстату, ДФС та ПФУ;

7) за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Повідомлення про відвідування

Інспектор праці повинен повідомити об'єкту відвідування або уповноваженій ним особі про проведення інспекційного відвідування, але тільки у тому випадку коли інспектор не буде вважати, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекційному відвідуванню. Інспектор праці повинен пред'явити своє службове посвідчення під час здійснення інспекційного відвідування. Інспектори праці мають право у деяких випадках безперешкодно проводити відвідування без попереднього повідомлення але за наявності службового посвідчення.

Тривалість інспекційного відвідування

Тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування не може перевищувати десяти робочих днів. А для суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування не може перевищувати двох робочих днів.

Акт та припис за результатами інспекційних відвідувань

Акт складається за результатами інспекційного відвідування або невиїзного інспектування, а коли виявлені порушення законодавства про працю складається припис про їх усунення.

Складання та підписання акту. В останній день інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування складається акт. Акт складається у двох примірниках. Ці примірники підписуються інспектором праці, що його проводив та керівником об'єкта відвідування або його уповноваженим представником. У об'єкта відвідування залишається один примірник акта. Акт може підписуватися із зауваженнями, які є його невід'ємною частиною, у разі, коли об'єкт відвідування не погоджується з інформацією, що викладена у акті. Об'єкт відвідування може подати зауваження не пізніше трьох робочих днів з дати підписання акта. Інспектором праці надається вмотивована письмова відповідь на зауваження не пізніше ніж через три робочих дні з дати їх надходження.

Складання та виконання припису. Припис є письмовою вимогою інспектора праці про усунення об'єктом відвідування порушень законодавства про працю, що виявлені під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування. Припис є письмовою вимогою інспектора праці обов'язковою для виконання у визначені строки.

У разі зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектуання порушень вимог законодавства про працю, після розгляду зауважень об'єкта відвідування (у разі їх надходження) інспектор праці проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування. За результатами аналізу інспектор вносить припис та/або вживає заходів до притягнення посадової особи, що винна у допущених порушеннях до встановленої законом відповідальності.

Коли припис виконаний в установлений в ньому строк то заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються.

Одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування вживаються заходи до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності:

  • за використання праці неоформлених працівників;
  • за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати;
  • за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді