Взяли стажера на роботу: як оформити і оподаткувати

Проходити стажування на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності можуть лише студенти вишів і учні професійно-технічних навчальних закладів

Проходити стажування на підприємствах можуть молоді спеціалісти (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон про зайнятість). Проте скористатись такою нагодою має право не кожен студент. Позаяк проходити стажування на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності можуть лише студенти вишів і учні професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ), що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст». До того ж такі студенти або учні обов’язково мають навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні. Ще одна обов’язкова умова: стажування має відбуватись у вільний від навчання час та винятково за спеціальністю, за якою навчається студент або учень.

У фізичних осіб — підприємців можливості проходити стажування Закон про зайнятість не передбачив (лист Мінсоцполітики від 13.07.2016 № 451/021/106-16).

Який договір укладають

Чіткий перелік документів, які стажер подає на підприємство, містить пункт 8 Порядку укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях, затвердженого постановою КМУ від 16.01.2013 № 20 (далі — Порядок № 20). Тобто стажери мають подати:

  • заяву, форму якої наведено у додатку до Порядку № 20;
  • копію паспорта;
  • копію документа про освіту (за наявності);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті).

За потреби до зазначеного переліку додають медичну книжку, сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду та (або) довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду.

Наступним кроком є укладення договору про стажування. Його типова форма наведена у додатку до Порядку № 20. Крім іншого, у договорі зазначають:

Взяли стажера на роботу: як оформити і оподаткувати Увага: коли встановлюватимете режим стажування, врахуйте:
•по-перше, стажування має проходити у вільний від навчання час (ст. 29 Закону про зайнятість);
•по-друге, тривалість роботи під час стажування не повинна перевищувати тривалості робочого часу, встановленого законодавством для відповідної категорії працівників (п. 9 Порядку № 20).

Договір укладають у двох екземплярах: один лишається підприємству, другий — стажеру. Зміни до договору про стажування вносять укладенням додаткового договору.

Взяли стажера на роботу: як оформити і оподаткувати Увага: подовжити дію договору можна на період відсутності стажера за поважних причин

Одночасно з укладанням договору про стажування керівник підприємства затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування (п. 10 Порядку № 20). У наказі мають бути зазначені строки та місце проходження стажування, спеціальність або професія стажиста, режим стажування, а також керівник стажування.

Керівником стажування може бути працівник підприємства, який має стаж роботи за відповідною спеціальністю (кваліфікацією) або професією не менш як три роки.

Період стажування потрапить до трудової книжки стажера (останній абзац ст. 29 Закону про зайнятість). Запис про проходження стажування робить підприємство (п. 2.17 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).

Здебільшого студенти (учні) не мають трудових книжок. За таких обставин підприємство має завести її не пізніше тижневого строку з дня прийняття рішення про прийняття на стажування (ч. 3 ст. 48 Кодексу законів про працю України). Підстава для запису до трудової книжки — наказ про проходження стажування. У записі потрібно зазначити посаду, період та місце проходження (структурний підрозділ) стажування, спеціальність або професію стажиста. Якщо період стажування змінять, то потрібно буде внести додатковий запис на підставі наказу керівника підприємства про зміну періоду стажування.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді