Статистична звітність підприємства у 2020 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Щороку форми статистичної звітністі змінюються. Подавати статистичну звітність необхідно усім суб’єктам господарювання, включаючи ФОП. Статистична звітність 2020, строки подання статистичної звітності 2020, форми статистичної звітності 2020 — у статті.

Відповідальність за статистичну звітність

Обов’язковість статистичної звітності випливає з норм Закону “Про державну статистику” від 17.09.1992 № 2614-XII (далі – Закон № 2614). Його норми обов’язкові не лише для органів Держстату, але й для респондентів.

Відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень, подання недостовірних даних у статистичній звітності, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням визначається ст. 1863 КУпАП. До посадових осіб може бути застосований адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 1863 КпАП) або ж від 255 до 425 грн у разі повторного порушення протягом року (ч. 2 ст. 1863 КпАП). Увага ФОП: за ст. 1863 КУпАП ці штрафи застосовуються й до підприємців та навіть звичайних фізосіб. Щоправда в останньому випадку штрафи менші: лише від 51 до 85 грн. Накладати штрафи може сам орган Держстату.

❗️ВИ НЕ МОЖЕТЕ ПРОПУСТИТИ ЦІ ЗМІНИ❗️

Респонденти

Статистична звітність подається респондентами. До них згідно з пунктом «б» ч. 1 ст. 4 Закону № 2614 відносять, зокрема:

  • юридичні особи;
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб, що знаходяться на території України;
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб України, що знаходяться за кордоном;
  • фізичні особи.

Таким чином, ФОП також подають статистичну звітність.

Органи Держстату визначають якими респондентами має подаватись статистична звітність і яка. Основний обов’язок респондента згідно з ч. 2 ст. 18 Закону № 2614 — подавати органам Держстату достовірну інформацію, у т. ч. з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку:

  • безкоштовно;
  • в повному обсязі;
  • за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією;
  • у визначені строки.

Способи подання статзвітності 2020

Респонденти в районах та містах обласного значення мають подавати державну статистичну та фінансову звітність до Головного управління статистики, на власний вибір, у наступних форматах:

  • в електронному вигляді з використанням:
    • безкоштовного програмного забезпечення «Кабінет респондента»;
    • комерційного програмного забезпечення: M.E.Doc, FREDO Звіт, ЗвітОператор, Арт-Звіт Pro, iFin, Соната, Приват24 для бізнесу, REPORT;
  • поштою — на адресу Головного управління статистики.

Перелік форм, за якими необхідно звітувати до органів державної статистики, можна отримати у сервісі «Пошук за кодом ЄДРПОУ».

Бланки форм статистичної звітності та інструкцій/роз'яснень по їх заповненню представлені у розділі «Респондентам — Альбом форм державних статистичних спостережень».

Терміни подання форм статистичної та фінансової звітності зазначено в рубриці «Респондентам — Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності».

Календар подання статистичної звітності 2020

Щороку Держстат оприлюднює табель (перелік) форм статистичних спостережень на наступний рік. У даному огляді користуємося проектом на 2020 рік.

Статистична звітність: зміни 2020

Відслідкувати зміни 2020 по тим формам, які вам необхідні, можна на інформативні сторінці Держстату. Серед змін: зміна періодичності подання, зміну строку подання, зміна індексу форми, скасування та запровадження нових форм, унесення змін до існуючих форм статистичних звітів.

Статистична звітність: яку подавати

Окрім вивчення загального табелю форм статистичної звітності на 2020 рік можна скористатися й запропонованим Держстатом пошуковиком, який дозволяє за реєстраційним номером суб’єкта господарювання (ЄДРПОУ) знайти, які форми треба подавати підприємству.

Також можна просто звернутися до регіонального представництва Держстату за консультацією.

Як виправити помилки у статистичній звітності ▶️

Статистична звітність: строки подання

Строки подання статистичної звітності 2020: звертаємо увагу, що статзвітність відрізняється від іншої звичної звітності (фінансової, податкової) тим, що її склад щороку непостійний. Наприклад, існують форми які подаються раз на 2 роки, 4 роки. Виходить, що є роки коли дана форма не подається (10-мех, 1-інновація). По деяким Держстат може змінювати періодичність подання (була піврічна, а стала річна). При цьому у 2020 році можуть подаватися форми, у яких звітним періодом є 2019 рік. Щоб розібратися які саме форми слід подати у 2020 році можна скористатися підказкою-таблицею від Держстату – Календарем подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2020 році (проект). У ній можна знайти який звіт треба подати у кожному місяці 2020 року.

Види статистичної звітності 2020

Статистична звітність за періодами її подання поділяється на:

  • місячну;
  • квартальну;
  • річну.

Окрім цього, вирізняють її за галузями, сферами, економічними й соціальними процесами тощо. Розглянемо їх детальніше з наведенням форм звітності, періоду подання та респондентів, які її подають.

Форми статистичної звітності 2020

Статистична звітність бланки 2020

Ринок праці

Статистична звітність для державного статистичного спостереження з ринку праці, зокрема оплати праці й соціально-трудових відносин складається з трьох форм:

  • 1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»;

  • 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці»;

  • Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (1-ПВ (умови праці)).

За цими формами статистична звітність подається юридичними особами і їх відокремленими підрозділами до:

  • 1-ПВ (місячна) не пізніше 7-го числа після кінця місяця;
  • 1-ПВ (квартальна) не пізніше 7-го числа після кінця кварталу;
  • 1-ПВ (умови праці) не пізніше 28.02.2020 року (за 2019 рік).

Освіта

Для державного статистичного спостереження у сфері освіти статистична звітність передбачає 4 форми:

  • 2-3 нк (один раз на рік) «Звіт про діяльність закладу вищої освіти" подають виші усіх рівнів акредитації до 25.10.2020;

  • 85-к (річна) «Звіт про діяльність закладу дошкільної освіти» — подають юридичні особи — ДНЗ до 28.02.2020;

  • 1-нк (річна) «Звіт про роботу аспірантури та докторантури» — подають виші, наукові установи, які мають аспірантуру чи докторантуру щороку до 20.01.

  • 1-держзамовлення (квартальна) «Звіт про виконання державного замовлення» — подають юридичні особи, визначені КМУ як державні замовники, до 7 числа кожного кварталу.

Населені пункти та житло

Для державного статистичного спостереження за житловим фондом респондентами виступають юридичні особи і їх відокремлені підрозділи, що мають на балансі житловий фонд або його експлуатують. Статистична звітність передбачає форми:

  • 1-житлофонд (річна) «Житловий фонд станом на 1 січня 2020 року», яку подають до 28.02.2020;

  • 1-заборгованість (ЖКГ) (місячна) «Звіт про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії», яку подають не пізніше 15-го числа щомісяця.

Тенденції ділової активності

Динаміку змін ділової активності юридичних осіб — підприємств вивчає макроекономічна статистика. Для цього статистична звітність подається за формами:

  • 2К-П (місячна) «Обстеження ділової активності промислового підприємства» (подається не пізніше 10 числа звітного місяця);

  • 2К-С (квартальна) «Обстеження ділової активності сільськогосподарського підприємства»;

  • 2К-Б (квартальна) «Обстеження ділової активності будівельного підприємства»;

  • 2К-Т (квартальна) «Обстеження ділової активності підприємства оптової та роздрібної торгівлі, з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів»;

  • 2К-СП (квартальна) «Обстеження ділової активності підприємства сфери послуг».

Ця квартальна статистична звітність підприємства подається щокварталу не пізніше 10-го числа.

Окрім квартальної звітності юридичні особи — виробничі підприємства у 2020 році мають звітувати до 10.04.2020 і 10.10.2020 за формою 2К-П інв (два рази на рік) «Обстеження ділової активності промислового підприємства (інвестиції)».

Діяльність підприємств

Для державного статистичного спостереження діяльності підприємств необхідна статистична звітність за формами:

  • 1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства»;

  • 1-підприємництво (коротка) (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Ці форми подають юридичні особи — підприємства до 28.02.2020.

Окрім цього вони звітують до 09.02.2020 за формою 1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами»;

Статистична звітність для акціонерних товариств — емітентів цінних паперів передбачає звітування до 28.02.2020 за формою 2-Б (річна) «Звіт про випуск, розміщення та обіг цінних паперів».

Послуги

Юридичні особи і їх відокремлені підрозділи, для яких надання послуг є основним видом економічної діяльності, є джерелом інформації про статистику послуг. Статистична звітність для цих респондентів передбачає форму 1-послуги (квартальна) «Звіт про обсяги реалізованих послуг». Цей звіт щокварталу подають до 25-го числа.

Внутрішня торгівля

Якщо основним видом економічної діяльності юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів є роздрібна торгівля, ними подається статистична звітність за формами:

  • 1-торг (нафтопродукти) (місячна) «Про продаж світлих нафтопродуктів і газу» — що місяця до 4-го числа;

  • 3-торг (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі» — що місяця до 4-го числа;

Якщо основним видом економічної діяльності юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів є оптова торгівля, ними подається статистична звітність за формами:

Капітальні інвестиції і основні засоби

Про капітальні інвестиції юридичними особами — підприємствами подається статистична звітність за формами:

  • 2-ОЗ ІНВ «Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції» (річна) не пізніше 28.02.2020 р.

Сільське, лісове та рибне господарство

Статистична звітність для юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, передбачає такі форми:

Крім місячної, для цих юридичних осіб передбачена річна статистична звітність:

  • 4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур» — на 5-й день після закінчення сівби ярих культур, але не пізніше 02.06.2020;

  • 29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» — до 02.12.2020;

  • 21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства» — щороку до 20.01.

Річна статистична звітність для цих осіб складається з таких форм:

  • 24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами» — щороку до 20.01;

Якщо юридичні особи перероблюють або зберігають зернові й олійні культури на власних чи орендованих потужностях, для них статистична звітність складається з форми 1-зерно (місячна) «Звіт про надходження зернових та олійних культур на перероблення та зберігання». Її подають щомісяця до 05-числа.

Для збору інформації про забезпечення технікою сілкого господарства (трактори, мотоблоки, посівні машини тощо) подається Звіт про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах (10-мех) не пізніше 28.02.2020 р. (за 2019 рік).

Надходження зерна на зберігання в обліку

У разі коли юридичні особи виробляють м’ясо на власних або орендованих потужностях для забою тварин сільськогосподарських живих, для них статистична звітність складається з форми 11-заг (квартальна) «Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства». Її подають щокварталу до 4-го числа.

Юридичні особи, які переробляють на власних чи орендованих потужностях сире молоко, звітують в такий же період але за формою 13-заг (квартальна) «Звіт про надходження молока сирого на переробні підприємства» – щокварталу до 4-го числа.

У цей же період статистична звітність подається юридичними особами, які переробляють на власних чи орендованих потужностях виноград на виноматеріали. Звітують вони за формою 1-виноград (річна) «Звіт про перероблення винограду на виноматеріали» – до 04.12.2020.

Юридичні особи, які займаються рибогосподарською діяльністю, до 20.01.2020 мають подати звіт за формою 1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів».

Для юридичних осіб, яким надано у користування або власність ліси, статистична звітність є іншою. Вони до 28.02.2020 мають відзвітувати за формою 3-лг (річна) «Лісогосподарська діяльність за 2019 рік».

А тим, що в користування надані мисливські угіддя, звітують в цей же строк за формою 2-тп (мисливство) (річна) «Звіт про облік, добування та розведення мисливських тварин ».

Енергетика

Для юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, які використовують та/або мають у запасах паливо статистична звітність складається з таких форм:

  • 4-мтп (річна) «Звіт про використання та запаси палива» — подають щороку до 28.02.2020;

Ті, що відпускають та/або використовують тепло- та електроенергію, щороку звітують до 28.02.2020 за формою 11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії».

Промисловість

Статистична звітність для юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, що займаються економічними видами діяльності промисловості, складається з форм:

  • 1-ПЕ (місячна) «Звіт про економічні показники короткостротокової статистики промисловості» — подають щомісяця до 12- го числа;

  • 1П-НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції» — щороку до 28.02.2020

Статистична звітність для юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, що займаються промисловими видами діяльності, складається з форми 1-П (місячна) «Звіт про виробництво промислової продукції за видами». Її подають щомісячно до 4-го числа.

Для тих, що виробляють продукцію військового та спеціального призначення, статистична звітність складається з форми 1-ПО (міcячна) «Звіт про виробництво продукції (товарів, послуг) військового та спеціального призначення». Її подають щомісячно до 4-го числа.

Будівництво

Юридичні особи і їх відокремлені підрозділи, які займаються будівництвом, щомісячно не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним подають форму 1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт».

Транспорт

Статистична звітність для юридичних осіб і їх відокремлених підрозділів, які експлуатують власний чи орендований автомобільний транспорт складається з форми 2-тр (річна) «Звіт про роботу автотранспорту», яку подають щороку до 28.02.2020.

Ті, основним або одним з видів економічної діяльності яких є комерційні вантажні та/або пасажирські автоперевезення, щомісячно звітують щомісяця до 5-го числа за формою 51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом».

Для тих, які перевозять пасажирів трамваями, тролейбусами, метрополітенами та міською електричкою, статистична звітність складається з форми 2-етр (місячна) «Звіт про роботу міського електротранспорту», яку подають щомісяця до 5-го числа.

Якщо основний або одним з видів економічної діяльності є комерційні вантажні й (або) пасажирські автоперевезення, ці юридичні особи до 25-го числа щокварталу звітують за формою 31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення».

Статистична звітність для юридичних осіб і їх відокремлених підрозділів, які перевозять водним транспортом вантажі й пасажирів складається з форм:

  • 51-вод (місячна) «Звіт про роботу підприємства водного транспорту» — щомісяця до 05 числа;

Статистична звітність для юридичних осіб і їх відокремлених підрозділів, які обслуговують відправлення, прибуття пасажирів (пошти, вантажів) та/або виконують перевезення пасажирів (пошти, вантажів) власним та орендованим парком повітряних суден складається з форми 51-ЦА (місячна) «Звіт про основні показники роботи авіаційного підприємства». За нею звітують щомісяця до 6-го числа.

Іншою статистична звітність буде для юридичних осіб, діяльність яких зводиться до транспортування вантажів магістральними трубопроводами. Вони звітують щомісячно до 4-го числа за формою 12-труб (місячна) «Звіт про транспортування вантажів трубопроводами».

Туризм

У сфері туризму респондентами є:

  • дитячі заклади оздоровлення та відпочинку;
  • юридичні особи, які надають послуги з тимчасового розміщування;
  • суб’єкти туристичної діяльності.

Для перших статистична звітність складається з форми 1-от (один раз на рік) «Звіт дитячого закладу оздоровлення та відпочинку за літо 2020 року», яку подають після завершення роботи закладу — до 01.09.2020.

Другі й треті звітують до 28.02.2020 року відповідно за формами:

  • 1-КЗР (річна) «Звіт про діяльність колективного засобу розміщування за 2019 рік»;

Державні фінанси, податки та публічний сектор

У цьому секторі статистична звітність подається юридичними особами і їх відокремленими підрозділами, що поставляють продукцію військового й спеціального призначення. Вони щомісячно до 10-го числа звітують за формою 1-ПО (поставки) (місячна) «Звіт про поставку продукції (товарів, послуг) військового та спеціального призначення».

Зовнішня торгівля товарами

Статистична звітність у цій сфері складається з форм:

  • 5-ЗЕЗ (місячна) «Звіт про експорт (імпорт) товарів, що не проходять митного декларування» — до 10-го числа щомісяця;

  • 1-ЕІО (місячна) «Звіт про експорт (імпорт) продукції (товарів, послуг) військового призначення та подвійного використання» до 5-го числа щомісяця.

Зовнішня торгівля послугами

Якщо експортно-імпортні операції проводились не з товарами, а послугами, юридичними особами подається статистична звітність із ЗЕД-послуг до 10-го числа щомісяця за формою 9-ЗЕЗ (квартальна) «Звіт про експорт (імпорт) послуг».

Інвестиції зовнішньоекономічної діяльності

Філії та постійні представництва нерезидентів в Україні, а також юридичні особи (резиденти), які одержали прямі інвестиції від нерезидентів, звітують за формами:

  • 10-зез (квартальна) «Звіт про прямі іноземні інвестиції» — не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним періодом;

  • 11-зез (ВПІ) (річна) «Звіт про взаємозв’язки підприємства з прямими іноземними інвестиціями в рамках відносин прямого інвестування» — щороку до 28.02.2020.

Статистична звітність для юридичних осіб (резидентів), які здійснили прямі інвестиції за кордон, складається з форм:

  • 12-зез (ВПІ) (річна) «Звіт про взаємозв’язки підприємства — прямого інвестора в рамках відносин прямого інвестування» — до 28.02.2020.

Ціни

Статистична звітність подається юридичними особами і їх відокремленими підрозділами за формами:

  • 1-ціни (пром) (місячна) «Звіт про ціни виробників промислової продукції» — щомісяця до 26-го числа;

  • 1-ціни (житло) (квартальна) «Звіт про ціни на ринку житла» — щокварталу до 3-го числа;

За формою 1-ціни (пром) звітують лише підприємства, які займаються економічними видами діяльності промисловості. Статистична звітність за формою 1-ціни (житло) подається також юридичними особами — агентствами нерухомості.

Наука

У сфері науки юридичні особи звітують за формами:

  • 5-НО (наука/оборона) (квартальна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи» — щокварталу до 5-го числа;

  • 3-наука (річна) «Звіт про здійснення наукових досліджень і розробок» — щороку до 28.02.2020.

Технології та інновації

Статистична звітність для юридичних осіб, які здійснюють діяльність за видами економічної діяльності промисловості також складається з форми 1-інновація (один раз на два роки) «Обстеження інноваційної діяльності промислового підприємства за 2019 рік», яку подають до 28.02.2020 за 2019 рік. Попри те, що форма подається раз на 2 роки, вона включає дані за один рік.

Навколишнє середовище

За формою 2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про охорону атмосферного повітря» звітують до 20 січня щороку юридичні особи і їх відокремлені підрозділи, що мають стаціонарні джерела викидів.

Статистична звітність за формою 1-відходи (річна) «Утворення та поводження з відходами за 2019 рік» подається до 28.02.2020 р. юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, діяльність яких пов’язана з утворенням, поводженням з відходами І-IV класів небезпеки.

Юридичні особи, які мають очисні споруди, здійснюють природоохоронні заходи, сплачують платежі за негативну дію на навколишнє природне середовище, виконують науково-дослідні роботи, надають екологічні послуги, займаються управлінською діяльністю природоохоронного спрямування звітують до 28.02.2020 року за формою 1-екологічні витрати (річна) «Витрати на охорону навколишнього природного середовища та екологічні платежі за 2019 рік».

Інформаційне суспільство

Усі юридичні особи подають статистичну звітність у цій сфері у складі:

  • форма 1-ІКТ (річна) «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах», яку подають до 28.02.2020.

Для органів державної влади та місцевого самоврядування також призначена форма:

  • форма 1-ЕД «Звіт про використання інструментів електронної демократії органами державної влади та місцевого самоврядування», яку подають не пізніше 31.03.2020 р.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді