Розкажіть директорові, звідки у річному балансі взялися такі цифри

Керівник завжди просить бухгалтера показати у річному балансі прибуток, збитки та пояснити, що означає та чи та сума. Ми хочемо спростити вам це завдання. Отримайте готові відповіді, аби пояснити це тим, хто не має бухгалтерських знань.

Де подивитися, що баланс «зійшовся»

Бухгалтерський баланс складається із двох частин: актив і пасив. В активі — майно компанії. У пасиві — джерела, за рахунок яких вона це майно отримала. Баланс «зійшовся», коли показники в активі та пасиві збіглися. Такий підсумок ще називають валютою балансу. За загальним правилом баланс формують у тисячах (додаток 1 до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Однак якщо підприємство велике, ніхто не забороняє його керівництву скласти баланс у мільйонах.

Звіт — онлайн та на папері

ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії: як відповісти

Розкажіть директорові, звідки у річному балансі взялися такі цифри
Олег СічACCA DipIFR(rus), керівник Об’єднаної редакції Експертус: Головбух
Якщо ДФС вимагає пояснити причину збитків компанії — ви в зоні ризику. Не відповідайте, що в країні криза. Формальна відписка гарантує вам місце у плані перевірок. Поясніть податківцям, що сума прибутку (або збитку!) залежить від об’єктивних факторів. Стаття-тест допоможе позбутися зайвої інформації та сформувати правильну відповідь. Якби ви зараз отримали лист від ДФС з проханням пояснити, чому у підприємства збиток, то що відповіли б? 1. Аргументовано відповім, але не «прогнуся» 2. Який лист? :) 3. Відкину частину витрат (може, потім їх покажу?) 4. Зроблю все, щоб догодити фіскалам Ми оцінили чотири варіанти відповіді на «лист щастя» від ДФС. Оберіть свій і дізнайтеся, що буде.

Як зрозуміти, що відбувається з компанією

Зниження валюти балансу протягом кількох років — ознака недобра. Це означає, що вартість підприємства — його капіталізація — падає. Але й різкий стрибок валюти балансу не свідчить про успіх. Часто його причиною є ризикована кредитна політика компанії.

Річна інвентаризація — основа фінзвітності

Буває, що валюта балансу не змінюється з року в рік. Значить, компанія тупцює на місці. У стабільній економіці це погано, адже мета будь-якої компанії — отримати прибуток. Але під час кризи такий застій означає, що компанії вдається зберігати стабільність.

Інвентаризація: обов’язок чи спосіб зберегти майно підприємства

Розкажіть директорові, звідки у річному балансі взялися такі цифри
СЕРДЮК Оленаексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
Бухгалтер, як детектив, перед інвентаризацією шукає помилки в обліку основних засобів і виправляє їх. З нашим фахівцем зробите це швидко та безболісно для фінансів вашої компанії. Поспішіть отримати готові рішення 10-ти проблемних ситуацій щодо роботи з ОЗ: • що і коли інвентаризувати; • як бути, якщо провести інвентаризацію вимагають податківці; • якщо не провести інвентаризацію: які ризики для підприємства і для головбуха; • яка процедура інвентаризації; • як інвентаризувати активи і заборгованість; • як обліковувати лишки і нестачі; • як оцінювати розмір збитків і стягувати матеріальну шкоду; • чи коригувати фінрезультат через нестачі

Як дізнатися про ліквідність активів

Майно в активі балансу розподіляється на дві великі групи.

Необоротні активи — це майно, яке первісно має приносити компанії доходи понад один рік. Наприклад будівлі, виробниче обладнання, транспорт.

Оборотні активи — майно, що одразу йде в оборот і має принести дохід протягом року. Це матеріали, товари, продукція, дебіторка, внески тощо. В активі балансу майно розміщують залежно від ліквідності. Тобто від того, як швидко ви можете перетворити його на гроші. Що вище розташувався рядок, то більше часу знадобиться, щоб актив продати. Що нижче — то менше

Оновлені форми звітності — 2018

Дізнайтеся, про що розповість актив балансу, які зобов’язання містить пасив балансу та що підкажуть показники пасиву з публікації журналу «Головбух» № 3

Як облікувати е-Головбух

Розкажіть директорові, звідки у річному балансі взялися такі цифри
Олег Січкерівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Як професійне видавництво, ми уникаємо двозначностей у Договорі, тому деталізуємо умови угоди: доступ до системи не передбачає надання у володіння або розпоряджання чи власність об’єкт інтелектуальної власності і не передбачає права продати або відчужити в інший спосіб електронний продукт. Тобто це 100%-ве роялті!

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді