Відображаємо фінрезультат виконання кошторису в перетвореному КНП

На якому рахунку медзаклад-КНП, реорганізований з КЛПЗ, має відобразити залишок субрахунку 5512 «Накопичені фінансові результати виконання кошторису»?

Зразок Положення про бухгалтерію Скачати

Медзаклад-КНП відображає в обліку дані передавального акта, складеного комісією з перетворення КЛПЗ за оціночною вартістю, як статутний капітал, отриманий від засновника, а не переносить залишки субрахунків.

КНП як правонаступник КЛПЗ отримує від нього майно:

1) за результатами інвентаризації;
2) за актом обов’язкової оцінки майна незалежним експертом. 

Наразі оцінка потрібна, адже пільговий період перетворення діяв лише до 31.12.2018 (пп. 2 п. 3 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 06.04.2017 № 2002-VIII).

Щоб відобразити в обліку дані передавального акта, медзаклад-КНП виконує проведення:

  • для активів — у кореспонденції з К-т відповідних субрахунків рахунку 46 «Неоплачений капітал» та інших субрахунків класу 4 «Власний капітал та забезпечення зобов’язань власного капіталу», визначених в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291 (далі  — Інструкція № 291);
  • для зобов’язань — у кореспонденції з Д-т означених субрахунків.

Якщо медзаклад-КНП виконає такі проведення правильно, то залишок, що утворився у КЛПЗ на субрахунку 5512 «Накопичені фінансові результати виконання кошторису», розкриється за:

  • Д-т субрахунку 442 «Непокриті збитки»;
  • К-т субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений».

Пам’ятайте: передавальний акт не містить сум зносу основних засобів і накопиченої амортизації нематеріальних активів, які КЛПЗ обліковував за Д-т субрахунку 5512. Адже КНП отримує до статутного капіталу майно за оціночною вартістю, як цього вимагає стаття 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 № 2658-ІІІ. А після того як ви відобразите дані передавального акта, у Д-т рахунку 46 «Неоплачений капітал» залишку не має бути. Позаяк статутний капітал, зареєстрований у статуті медзакладу-КНП, ви відобразите в обліку за:

  • Д-т 46 «Неоплачений капітал»;
  • К-т 401 «Статутний капітал» (Інструкція № 291).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді