Оподаткування в КНП 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
З 2020 року медична реформа запрацює для медзакладів вторинного та третинного рівнів, тому питанням оподаткування цікавляться все більше медустанов. Особливості в оподаткуванні медзакладів-КНП, зміни на 2020 рік, сплата медзакладами ПДВ, земельного податку, податку на прибуток та інші нюанси – розглянемо в консультації.

 

Зразок фінансового плану КНП Скачати

Оподаткування медзакладів 2020

В цілому у 2020 році ніяких змін щодо системи оподаткування КНП не відбудеться. Це стосується як комунальних неприбуткових підприємств, так і державних. Говорити можна хіба що про загальні зміни, які стосуються усіх суб’єктів господарювання в Україні. Наприклад, це об’єднання податкової звітності з ПДФО, військового збору та Звіту з ЄСВ, яке може статися з 1 липня 2020 року, якщо будуть прийняті відповідні зміни до ПКУ.

Зразок Положення про бухгалтерію Скачати

Система податків, які сплачує медзаклад-КНП, виглядає наступним чином:

Податки, збори, внески

Як сплачуються медзакладом-КНП

Ставки податку

Звітність

Податок на прибуток

–*

18%

Податкова декларація з податку на прибуток

(подається при порушенні неприбуткового статусу з наступного місяця і далі щокварталу)

Податок на додану вартість

(ПДВ)

Можуть бути і не бути платниками ПДВ: усе залежить від наявності оподатковуваних операцій, на які не поширюється звільнення від ПДВ + обсяг таких операцій більше 1 млн грн

20%/7% (лікарські засоби, медвироби)/0% (експорт)

Податкова декларація з ПДВ для КНП (щомісяця)

Податок на нерухоме майно, яке відмінне від земельної ділянки

–**

Встановлюється місцевою радою

Медзакладами не подається

Земельний податок

Здебільшого не сплачують. Місцеві ради, як правило, звільняють свої медзаклади від сплати даного податку.

Встановлюється місцевою радою

Податкова декларація з плати за землю (щомісяця)

Транспортний податок

Легкові автомобілі середньорічна вартість яких становить 375 мінімальних зарплат і більше і вік не перевищує 5 років

25000 грн/рік

Податкова декларація з транспортного податку (раз на рік)

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), військовий збір (ВЗ)

Зарплатні та інші доходи (наприклад, по цивільно-правовим договорам), які були виплачені фізособам

18% (ПДФО) +1,5% (ВЗ)

Форма 1ДФ (щокварталу)

ЄСВ

22%/8,41% (особи з інвалідністю)

Звіт з ЄСВ (додаток 4, щомісяця)

*не сплачують, якщо не порушують статус неприбуткової організації. При порушенні статусу 18% податку сплачуються не з прибутку, а з суми нецільового використання доходів;

**звільнення за п. 266.1.1  ПКУ: медзаклади мають майно на праві оперативного управління, а не праві власності, тому не сплачують даний податок;

Оглянувши ситуацію з оподаткуванням медзакладів у цілому, розглянемо тепер нюанси з податку на прибуток, ПДВ і земельного податку. По іншим податках – все абсолютно те ж саме, що і звичайних підприємств і бюджетних установ.

Податок на прибуток і КНП

Умовою неприбуткового статусу є перебування у Реєстрі неприбуткових установ і організацій, а також дотримання норм п. 133.4 ПКУ, серед яких:

  • не можна розподіляти прибуток (дохід) на власників (у даному випадку – місцева рада) чи працівників (виняток – виплата зарплати, ЄСВ);
  • дотримання статутної мети діяльності – надання первинної медичної  допомоги, медичне обслуговування населення;
  • у разі ліквідації активи медзакладу мають бути передані іншій неприбутковій організації або зараховані до доходу бюджету.

Неприбутковий статус не означає неможливість мати прибуток медзакладу, це лише заборона на його виведення з КНП та нестатутне використання. Медзаклад-КНП може надавати платні медичні послуги, здавати приміщення в оренду, провадити певну виробничу діяльність (наприклад, молочна кухня), але весь прибуток має спрямовуватися виключно на його мету.

Для неприбуткового статусу медзаклад-КНП обов’язково має мати фінансовий план, так як тільки він підтверджує відповідність використання прибутку (доходу) медзакладу його неприбутковій меті діяльності, як зазначена у статуті.

Замість податкової декларації з податку на прибуток неплатники подають Звіт про використання доходів неприбуткової організації. Його й має подавати медзаклад-КНП протягом 60 кал. днів після закінчення року (пп. 133.4.7 ПКУ).

Єдиний податок і КНП

Медзаклади-КНП у разі втрати неприбуткового статусу не можуть бути платниками єдиного податку через порушення норми пп. 291.5.5 ПКУ, так як 100% їх капіталу належить місцевій раді, яка не є платником єдиного податку. 

ПДВ і медзаклади-КНП

В цілому більша частина послуг, які пов’язані з охороною здоров’я, які надає медзаклад, звільнена від ПДВ за пп. 197.1.3, пп. 197.1.5, пп. 197.1.7 ПКУ. Однак, є винятки, що визначені пп. 197.1.5 ПКУ і серед них зокрема косметологічна допомога, масаж, профогляди. Також під обкладання ПДВ потрапляє продаж продуктів через буфети, платне харчування у їдальні, надання інших побутових послуг, а також здавання приміщень в оренду.

Отже, якщо медзаклад проводить оподатковувані ПДВ  операції, необхідно обов’язково рахувати ліміт в 1 млн грн доходу протягом 12 місяців. Якщо він перевищується – обов’язковою стає реєстрація платником ПДВ. Звертаємо увагу, що цей дохід рахується по всім операціям, у т.ч. і звільненим від ПДВ.

Враховуючи види діяльності медзакладу, то він може мати справу з купівлею і продажем лікарських засобів і медвиробів, по яким застосовується ставка 7%.

Після реєстрації медзаклад отримує право на податковий кредит. Проблемним місцем в його обліку є необхідність щомісяця нараховувати компенсуюче зобов’язання з ПДВ у частці звільнених від ПДВ операцій згідно ст. 199 ПКУ.

При реорганізації медзаклад, який уже був зареєстрований як платник ПДВ, зберігає цей статус і його дата реєстрації та рахунок у СЕА ПДВ не змінюються.

Медична реформа 2020: вторинна ланка

Земельний податок і медзаклади-КНП

Якщо медзаклад повністю фінансується з бюджету (після реорганізації на КНП таке теж можливо), то звільнення від сплати земельного податку існує на підставі пп. 282.1.4 ПКУ. Однак, звільнення втрачається при наданні платних медичних послуг, отриманні благодійних внесків, здаванні приміщень в оренду та реалізації власного майна.

Однак, на підставі ст. 284 ПКУ від сплати земельного податку медзаклад може звільнити місцева рада, так як податок є місцевим. Здебільшого так і відбувається.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді