Статут комунального некомерційного підприємства

UA RU
Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
Відповідно до Господарського кодексу України КНП діє на основі статуту. З’ясуємо, які відомості варто включити до статуту КНП, а також наведемо зразок його заповнення у статті.

 

 

Новий порядок отримання та обліку гуманітарної допомоги для КНП

Формування штатного розпису в статуті комунального некомерційного підприємства

Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГКУ).

Реорганізований заклад охорони здоров’я — КНП також може отримати право самостійно затверджувати штатний розпис і визначати чисельність найманих працівників, вживати заходи з оптимізації чисельності та штату персоналу.

Комунальні некомерційні підприємства входять до сфери управління органів місцевого самоврядування. Тому для забезпечення реалізації права на формування та затвердження безпосередньо керівником КНП організаційної структури та штатного розпису необхідно відобразити таке положення в статуті закладу.

Так можна передбачити положення на кшталт:

«Підприємство має право визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників, затверджувати штатний розпис у встановленому порядку».

Лише закріплення в установчих документах права формування штатного розпису на практиці може обмежити самостійність керівника КНП на реалізацію цього права, у зв’язку з необхідністю затвердження або погодження штатного розпису органом управління.

 

Оплата праці в статуті комунального некомерційного підприємства

Щодо встановлення оплати праці в комунальному некомерційного підприємстві слід враховувати положення ст. 97 КЗпП. Ця норма надає право підприємствам самостійно встановлювати форми i системи оплати праці, норми праці, розцінки, умови запровадження та розмiри надбавок, доплат, премiй, винагород та iнших заохочувальних, компенсацiйних i гарантiйних виплат у колективному договорi з дотриманням норм i гарантiй, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регiональними) угодами.

Враховуючи наведене, доцільно передбачити в статуті комунального некомерційного підприємства положення щодо визначення форм і систем оплати праці. Зокрема, варто визначити, що встановлення посадових окладів, надбавок, доплат та підвищень, порядку і умов заохочення, у тому числі преміювання, розміру премій, інших винагород, здійснюється відповідно до внутрішніх актів підприємства та законодавства України, передбачивши таку можливість у колективному договорі.

 

Предмет діяльності в статуті комунального некомерційного підприємства

В статуті є необхідним детальне визначення предмету діяльності для виключення вірогідності виходу за межі статутної діяльності під час проведення господарської діяльності.

Обов’язковим є відображення в статуті:

  • здійснення медичної практики;
  • рівня надання медичної допомоги (вторинна (спеціалізована) або третинна високоспеціалізована);
  • виду медичної допомоги: амбулаторна та/або стаціонарна допомога тощо;
  • здійснення всіх інших видів медичної діяльності, передбачених законодавством;
  • здійснення зовнішньоекономічної діяльності відповідно до законодавства України (якщо є перспектива здійснення такої діяльності);
  • провадження діяльності, пов’язаної з відпуском, використанням, придбанням, зберіганням, перевезенням, знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (при здійсненні такого виду діяльності);
  • надання платних медичних послуг населенню згідно із законодавством України;
  • надання будь-яких послуг іншим ЗОЗ та будь-яким юридичним особам, фізичним особам — підприємцям та фізичним особам.

Деталізація надання виду медичної допомоги відповідно до номенклатури лікарських спеціальностей не потрібна, оскільки заклад охорони здоров’я надає медичні послуги на підставі ліцензії на медичну практику, яка регламентує зазначене питання. Якщо для провадження певних видів діяльності, передбачених статутом, потрібен спеціальний дозвіл, заклад отримує його в порядку, визначеному законодавством України.

За матеріалами МОЗ

Зразок статуту комунального некомерційного підприємства

Статут комунального некомерційного підприємства

Статут комунального некомерційного підприємства

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Примірний статут для комунального некомерційного підприємства, яке надає первинну медичну допомогу

Статут комунального некомерційного підприємства

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Примірний статут для комунального некомерційного підприємства, яке надає вторинну та третинну медичну допомогу

Статут комунального некомерційного підприємства

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді