Передавальний акт КНП

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
В ході реорганізації одна юрособа (медзаклад-бюджетник) стає іншою юрособою (медзакладом КНП). І одна особа повинна передати іншій своє майно й зобов’язання. Супровідним документом такої передачі є передавальний акт. Як його скласти та затвердити – в цьому огляді.

Хто складає передавальний акт?

Підготовкою передавального акту займається комісія з перетворення. Його підготовка є одним з основних завдань комісії та, по-суті, є кінцевим результатом її роботи.

Зразок фінансового плану КНП Скачати

Хто затверджує передавальний акт?

Затверджує акт власник, як правило, виконавчий орган місцевої ради в особі Управління комунальним майном (або аналогічній структурі). Цього може бути й досить, якщо місцева рада делегувала йому такі повноваження. Якщо ж ні, то передавальний акт має бути затверджений також відповідним рішенням місцевої ради. 

Коли складається передавальний акт?

Передавальний акт складається після того, як закінчився термін щодо пред’явлення вимог з боку кредиторів та була проведена інвентаризація майна.

У 2019 році складанню передавального акта має передувати процедура оцінки майна, так як дія пільги, яка дозволяла не проводити дану процедуру, закінчилася 31.12.2018 р. Якщо реорганізація медзакладу почалася до цієї дати, то оцінку проводити не потрібно.

Медзаклад не може провести оцінку майна при складанні передавального акта самостійно. Експертну оцінку майна може провести лише сертифікований оцінювач з Управління комунальним майном при місцевій раді (або аналогічному органі) або залучений управлінням незалежний оцінювач, якщо власні оцінювачі при виконавчому органі місцевої ради відсутні.

Увага: передавальний акт має враховувати результати експертної оцінки майна, якщо реорганізація розпочалася у 2019 році.

Передавальний акт входить у той пакет документів, який подається державному організатору для реєстрації нової юрособи. Якщо подається копія акта, то вона нотаріально засвідчується.

Вартість майна в передавальному акті

Як правило, майно в передавальному акті оцінюється за його балансовою (залишковою) вартістю за даними бухгалтерського обліку. Але мають бути враховані результати попередньо проведеної експертної оцінки, тому вартість певного майна може відрізнятися від колишніх даних бухгалтерського обліку та відповідати ринковій. 

Форма й зміст передавального акта

Ніякої офіційної затвердженої чи рекомендованої форми передавального акта немає. Вона довільна. Однак, за логікою процесу акт має містити:

  • опис законодавчих підстав для передачі майна з указанням рішень засновників;
  • опис самого майна (активів) і зобов’язань, які передаються. Як правило, оформляють у вигляді бухгалтерського балансу у довільній формі (список активів і зобов’язань). Мають бути й позабалансові активи, якщо такі є, наприклад, орендовані основні засоби, якщо вони теж передаються;
  • детальну розшифровку по статтям згаданого балансу. Наприклад, перелік основних засобів, які передаються з нарахованою по ним амортизацією (зносом);
  • опис меморіальних ордерів, касових книг, головних книг, договорів з постачальниками і підрядниками, журналів, фінансової звітності, інших бухгалтерських документів, кадрових документів, які передаються.

Яке призначення передавального акта у майбутньому?

Визначення розміру статутного капіталу новоствореного КНП відбувається по залишковій (балансовій) вартості майна, яка значиться у передавальному акті. Хоча власник в особі органу місцевого самоврядування може передати на баланс КНП ще й додаткові  активи, що оформляється іншим актом.

На основі передавального акта та його додатків бухгалтер також ставить на баланс активи та зобов’язання у новоствореному КНП.

Чи можливі операції після затвердження передавального акта?

Прямої заборони немає. Адже господарська діяльність не припиняється, а відбувається лише зміна особи. Методрекомендації з перетворення медзакладів вимагають лише, щоб проміжок часу між затвердженням передавального акта і реєстрацією КНП був мінімальний. Все ж таки допускати такі операції не рекомендуємо, так як нова юрособа має отримати те майно, яке значиться в передавальному акті і ніяких суттєвих змін бути не повинно.

Якщо все ж таки операції сталися, то їх треба внести в окремий журнал та додати до акта. Підписати цей журнал мають ті ж особи, які підписували передавальний акт.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді