Як зменшити нарахування плати за землю на час воєнного стану

UA RU
Зміни, що внесли до ПКУ, звільнили платників від плати за землю на період дії воєнного стану. Експерт допоможе з’ясувати, які земділянки звільнили від сплати земельного податку.

Зміни до ПКУ, які передбачають звільнення від плати за землю на період дії воєнного стану, законодавець уніс Законом України від 15.03.2022 № 2120-ІХ.

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Які земельні ділянки звільнили від оподаткування на час воєнного стану

Не нараховуйте і не сплачуйте земельний податок та орендну плату, за земельні ділянки, земельні частки (паї) державної та комунальної власності:

  • що розташовані на територіях, на яких точаться/точилися бойові дії або які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, в т. ч. на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб;
  • визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких є фортифікаційні споруди (пп. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звільнення тимчасове — упродовж періоду з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинений або скасований воєнний, надзвичайний стан.

Перелік територій, на яких точаться чи точилися бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, має визначити Кабмін. Наразі такого документа уряд ще не затвердив.

Як заповнити уточнюючу декларацію з плати за землю, щоб зменшити зобов’язання на час воєнного стану

Податківці оперативно відреагували та пояснили, як платникам правильно заповнити уточнюючу декларацію з плати за землю, аби зменшити зобов’язання, що вони визначили у поданих деклараціях на 2022 рік.

Далі знайдете зразки заповнення уточнюючих податкових декларацій із земельного податку та орендної плати за 2022 рік.

Зразок заповнення уточнюючої декларації із земельного податку за 2022 рік

Як зменшити нарахування плати за землю на час воєнного стану

Зразок заповнення уточнюючої декларації з орендної плати за землю за 2022 рік

Як зменшити нарахування плати за землю на час воєнного стану

Отримайте детальний коментар експерта про заповнення декларації.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді