Розраховуємо зарплату за 60-годинного робочого тижня

Скористайтеся порадами експерта, щоб правильно розрахувати зарплату через запровадження 60-годинного робочого тижня.

Війна перекинула нас в іншу реальність. У деяких випадках стерлися обмеження нормальної тривалості робочого часу в 40 год на тиждень (ст. 50 КЗпП). Тож законодавець дозволив у воєнний час збільшити цю тривалість у півтора разу. Пояснимо, як здійснювати оплату праці за 60 годинного робочого тижня.

 

60-годинний робочий тиждень: кого стосується

Під час війни нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 60 год на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ; далі — Закону № 2136). Початок і закінчення роботи роботодавець визначає на свій розсуд. Але з формулювання цієї норми кожен роботодавець має дійти для себе двох висновків.

1. Переходити на збільшену тривалість робочого часу — це право, а не обов’язок. Тобто не всі наймані працівники під час війни мають працювати більше. На думку Мінекономіки, таке збільшення слід обґрунтувати ефективністю діяльності підприємства в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності. Як це реалізувати практично, держорган не визначив.

На нашу думку, достатньо в наказі по підприємству про збільшення нормальної тривалості робочого часу зазначити мету. Тобто записати на кшталт:

 Розраховуємо зарплату за 60-годинного робочого тижня

Надалі перехід на збільшену нормальну тривалість робочого часу, без сумніву, не залишиться поза увагою інспектора праці. Будьте готові надати документи, зокрема договори, за якими підприємство було зобов’язане збільшити виробництво продукції саме у період воєнного стану.

Увага: збільшити нормальну тривалість робочого часу на період воєнного стану до 60 год на тиждень — право, а не обов’язок.

2. Закон № 2136 запрацював із 24 березня 2022 року. Тому не вийде заднім числом застосовувати норму про збільшення робочого часу, приміром, із 1 березня. Закон № 2136 втратить чинність із дня припинення або скасування воєнного стану. Тож і норма про збільшену нормальну тривалість робочого часу обмежена періодом із 24.03.2022 до дня припинення або скасування воєнного стану.

60 годинний робочий тиждень і без державних свят: скільки платити працівникам

Під час війни зарплата ― це так само винагорода за виконану роботу за встановленими нормами праці. Упродовж воєнного стану роботодавцю дозволили відтермінувати виплату зарплати, однак заборонено не виплачувати її взагалі.

На прикладах покажемо, як збільшена тривалість роботи впливає на заробіток працівника, якщо йому встановлено посадовий оклад, годинну ставку або відрядну оцінку.

Приклад 1. Обчислюємо зарплату, якщо встановили норму тривалості робочого тижня 60 год із 24.03.2022

Розраховуємо зарплату за 60-годинного робочого тижня

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД

Приклад 2. Обчислюємо зарплату, якщо встановили норму тривалості робочого тижня 60 год із 24.03.2022. Із 28 по 31 березня працівник хворів

Розраховуємо зарплату за 60-годинного робочого тижня

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД

Приклад 3. Обчислюємо зарплату, якщо встановили норму тривалості робочого тижня 60 год із 01.04.2022

Розраховуємо зарплату за 60-годинного робочого тижня

ВІДКРИТИ ПРИКЛАД

 

 



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді