Майно медзакладу знищив агресор: інструкції списання для КНП та приватних ЗОЗ

Агресор свідомо знищує медичну інфраструктуру. Але ЗОЗ працюють: лікарі рятують життя, медичні бухгалтери створюють підґрунтя для роботи закладів, забезпечують лад у фінансах та обліку. Зокрема, бухгалтери постраждалих ЗОЗ мають списати знищене та розкрадене майно, яке обов’язково відбудуємо й поновимо. Скористайтеся інструкціями від «Головбух: Медицина», як та коли списувати.

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Готуємося до списання знищеного майна медзакладу

Крок 1. Створіть комісію та оцініть збитки

Комісія має оглянути об’єкт, оцінити пошкодження та збитки, визначити можливість подальшої експлуатації, задокументувати результати огляду й оцінювання. До комісії включіть:

  • головного інженера або заступника керівника ЗОЗ;
  • керівників відповідних структурних підрозділів;
  • працівників технічних служб;
  • головного бухгалтера або його заступника.

Порада: зверніться по експертні висновки до фахівців служби з надзвичайних ситуацій, архітектурно-будівельної інспекції, поліції тощо. Долучіть їх до актів, які складе комісія закладу. Якщо руйнування значні або відбулося розкрадання цінностей, експертні висновки допоможуть комісії ухвалити рішення про ліквідацію або часткову ліквідацію майна ЗОЗ.

Підставою списати знищені основні засобі медзакладу буде їх невідповідність критеріями визнання активами. Нагадаємо, активами є ресурси:

Майно, яке не відповідає критеріям активів, бухгалтерія списує на підставі наказу керівника.

КНП додатково може знадобитися дозвіл ОМС. Щоб з’ясувати, чи потрібен дозвіл, перейдіть на офіційний сайт свого ОМС та прогляньте відповідні норми Порядку списання об’єктів комунальної власності.

Самих лише наказу й дозволу замало. Ще за часів АТО Мінфін скеровував списувати майно з балансу тільки на підставі результатів інвентаризації (лист від 19.01.2015 № 31-11420-08-10/1373).

Крок 2. Проведіть інвентаризацію знищеного та пошкодженого майна

Проведення інвентаризації є обов’язковим у разі крадіжок, псування цінностей, техногенних аварій, пожежі, стихійного лиха, в інших випадках, передбачених законодавством, в обсязі, що визначає керівник підприємства (п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879; далі — Положення № 879).

Положення № 879 наразі не містить спеціальних норм, які регулюють інвентаризацію активів під час воєнного стану.

Вважаємо, що за цих обставин медзаклади мають скористатися приписами пункту 8 розділу І Положення № 879:

Майно медзакладу знищив агресор: інструкції списання для КНП та приватних ЗОЗ

Результати інвентаризації покажіть в обліку та звітності того періоду, в якому закінчили її (п. 3 розд. ІV Положення № 879). Нагадаємо: у річній фінзвітності інформацію про активи, доступ до яких неможливий, подаємо за даними бухобліку.

Якщо медзаклад перебуває у зоні, де не точаться бої та є змога виконати норми Положення № 879, дійте за загальним алгоритмом:

  • призначте комісію з інвентаризації наказом керівника;
  • проведіть фактичний огляд (перерахунок) необоротних активів у присутності матеріально-відповідальної особи (МВО);
  • складіть інвентаризаційні описи, до яких унесіть дані про активи та їх фактичну кількість;
  • складіть окремі інвентаризаційні документи стосовно орендованих основних засобів та інших активів, які не є власністю ЗОЗ та які обліковуєте на позабалансових рахунках;
  • порівняйте дані інвентаризації з обліковими записами до початку воєнних дій;
  • складіть звіряльну відомість, де зафіксуйте нестачі та втрати;
  • зазначте у протоколі інвентаризаційної комісії результати перевірки та причини знищення активів;
  • подайте протокол на затвердження керівнику;
  • керівник має затвердити протокол протягом п’яти робочих днів після завершення інвентаризації та видати наказ про облік результатів інвентаризації (п. 1 розд. ІV Положення № 879).

Якщо медзаклад розташований на території бойових дій, є ризик для життя і здоров’я членів комісії, неможливо дістатися місця зберігання та експлуатації активів, продовжуйте обліковувати майно на балансі.

Списання знищеного під час війни майна приватного ЗОЗ

Тримайте дві інструкції: як списати повністю знищені або частково ліквідувати пошкоджені ОЗ.

Складіть акт списання знищених чи незаконно присвоєних ОЗ. Підставами для акта будуть протокол із результатами інвентаризації, наказ керівника та експертні висновки. Оформте в акті обов’язкові реквізити первинки (ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV). Зазначте причину списання: знищення через обставини непереборної сили, воєнні дії та недоцільність відновлення. Дію форс-мажорних обставин із 24.02.2022 у зв’язку з воєнною агресією рф проти України засвідчила Торгово-промислова палата у листі від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1. Акт буде підставою закрити інвентарні картки та зняти ОЗ з обліку.

ОТРИМАТИ ІНСТРУКЦІЇ + ПРИКЛАДИ + ПРОВЕДЕННЯ

Майно медзакладу знищив агресор: інструкції списання для КНП та приватних ЗОЗ

Списання знищеного під час війни майна КНП

Щоб списати знищене та розкрадене агресором майно, медичні КНП, які і приватні ЗОЗ, найперше оцінюють збитки та проводять інвентаризацію. Особливість: КНП мають враховувати обмеження, які законодавство передбачає для підприємств комунальної власності. Комунальні ЗОЗ отримують майно в оперативне управління згідно зі статтею ГКУ. Тож рішення щодо відчуження комунального майна сільських, селищних, міських рад, об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних та обласних рад, ухвалюють винятково на пленарних засіданнях ОМС або ОТГ (ст. 26, 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР, стаття 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 № 157-VІІІ).

ОТРИМАТИ ІНСТРУКЦІЇ + ПРИКЛАДИ + ПРОВЕДЕННЯ

Майно медзакладу знищив агресор: інструкції списання для КНП та приватних ЗОЗ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді