Із 1 жовтня за невчасну реєстрацію акцизної накладної штрафуватимуть

UA RU

СКАЧАТИ Зразок Акцизної накладної на власне споживання «П»

Штрафні санкції за порушення строків і порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) передбачені пунктами 120-2.1—120-2.3 Податкового кодексу України (ПК).

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628-VIII у новій редакції виклали статті ПК:

  • 231 «Акцизна накладна»;
  • 232 «Електронне адміністрування реалізації пального та спирту етилового».

Зокрема, оновили порядок і строки реєстрації акцизних накладних і розрахунків коригування до них в ЄРАН (п. 231.6 ПК).

Згідно з оновленою редакцією статті 231 ПК із 01.07.2019:

  • значно розширили умови та реквізити складання акцизних накладних;
  • збільшили коло суб’єктів, які зобов’язані їх складати і реєструвати;
  • визначили строки для складання і реєстрації в ЄРАН акцизних накладних під час ввезення пального або спирту етилового на митну територію України;
  • запровадили новий порядок складання і строки реєстрації в ЄРАН акцизних накладних в одному і двох примірниках з акцизного складу, що є місцем роздрібної торгівлі, з акцизного складу, з акцизного складу пересувного та/або розрахунків коригування тощо.

З огляду на приписи пункту 25 підрозділу 5 розділу ХХ ПК та зміни в порядку складання і реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування, встановлені статтями 231 і 232 ПК, норми пунктів 120-2.1—120-2.3 ПК щодо застосування штрафних санкцій за порушення строків і порядку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування, другого примірника акцизної накладної/другого примірника розрахунку коригування, штрафи починають застосовувати з 01.10.2019.

Тобто штрафні санкції за порушення реєстрації можуть застосовувати до акцизних накладних, розрахунків коригування до них, які зареєстровані в ЄРАН із 01.10.2019.

Зазначену позицію ДФС погодив Мінфін (лист від 20.08.2019 № 11320-10-5/21041).

За матеріалами Прес-служби Державної фіскальної служби України

Із 1 жовтня за невчасну реєстрацію акцизної накладної штрафуватимуть
Денис ПЕТРИГА,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, САР, DipFM, DipMA
На часі — акцизні зміни. Із 1 липня працює урядова постанова від 19.06.2019 № 545. Вона оновила низку нормативних актів, що регулюють ліцензування обігу пального та алкоголю, реєстрацію акцизних накладних, використання засобів обліку для операцій з пальним, спиртом і спиртовмісною продукцією. Розглянемо ключові зміни.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
135

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
55783

Роздрібний акциз у касових чеках і КОРО

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами мають не лише зазначати суми роздрібного акцизу у касових чеках, а й належно заповнювати книги обліку розрахункових операцій
6159

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді