СЕАРП та СЕ, ЄРАН: загальна інформація

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Дізнаєтеся про основні аспекти функціонування СЕАРП та СЕ та ЄРАН

Штрафи повертаються: вчасно реєструйте АН та звітуйте про залишки пального

СЕАРП та СЕ – система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. Дана система стосується всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію пального, спирту етилового, включаючи всі стадії обігу пального на митній території України – від їх виробника/імпортера до суб’єктів господарювання, які реалізують пальне та етиловий спирт кінцевому споживачу. Система включає:

  • електронний рахунок – рахунок платника акцизного податку, що відкритий в казначействі та на який перераховують кошти у сумі достатній для реєстрації АН та подачі заявок на поповнення (коригування) залишку пального (спирту етилового);
  • облікову картку – електронний облік обсягів залишку пального (спирту етилового) по кожному платнику податків за кожним кодом товарної номенклатури згідно з УКТ ЗЕД та облік сум залишків коштів платника податку на електронному рахунку з урахуванням овердрафту. Кожний платник має доступ до своєї облікової картки;
  • реєстр платників акцизного податку з реалізації пального та етилового спирту – веде ДПС, яка щодня оприлюднює на офіційному веб-сайті інформацію з даного реєстру із зазначенням їх ідентифікаційних та реєстраційних даних. Реєстрацію здійснюють на основі заяви, форму якої затвердив Мінфін наказом від 27.11.2020 № 729.

Регулювання системи здійснюють з 1 липня 2019 року на основі Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабміну від 24.04.2019 № 408.

ЄРАН – Єдиний реєстр акцизних накладних. Діє на основі Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, затвердженого постановою Кабміну від 24.02.2016 № 114 (в редакції постанови від 19.06.2019 № 545). До ЄРАН вносять відомості щодо усіх АН та розрахунків коригування.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді