Як відсторонити працівника від роботи: пояснює Держпраці

Теми:
Відсторонення працівника від роботи здійснює власник підприємства. Він видає відповідний наказ і контролює його виконання.

business-working.jpg

 

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Відсторонення від роботи — це тимчасове позбавлення працівника, який перебуває у трудових правовідносинах із підприємством, можливості реального здійснення ним права на працю. Усунення від роботи проводить власник на підставі виявленого ним факту, через який має право усунути або зобов’язаний усунути працівника від роботи.

Під час відсторонення від роботи:

  • дія трудового договору не припиняється;
  • працівник тимчасово до роботи не допускається;
  • за працівником зберігається його робоче місце.

Відсторонення від роботи або іншої діяльності здійснює власник підприємства або уповноважений ним орган — виданням наказу (усного розпорядження з наступним виданням наказу) та вжиттям заходів щодо контролю за його виконанням.

За період відсторонення від роботи без збереження зарплати сплата страхового внеску на соціальне страхування не здійснюється, і такий період до страхового стажу не зараховується.

Однак зауважте, якщо встановлять, що роботодавець із власної ініціативи без законних підстав відсторонив працівника від роботи із зупиненням виплати зарплати, суд має задовольнити позов останнього про стягнення у зв’язку з цим середньої зарплати за час вимушеного прогулу.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання — в огляді
184154

Податок на прибуток: новації 2017 року

Чергова податкова реформа суттєво торкнулася і одного з основних податків для підприємств — податку на прибуток. Мабуть, лише базові ставки податку залишились незмінними. Ми розкажемо про інші істотні оновлення
13971

Сплачуємо правильно: разовий аванс з податку на прибуток

Із 2016 року запрацювали зміни щодо авансових внесків − відмінено щомісячні аванси та введено разовий «перехідний» авансовий внесок. Його якраз розраховують за результатами трьох кварталів 2016 року. Розповімо докладно та проаналізуємо наявні роз’яснення податківців.
4863

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді