На час війни дозволили видавати паперові лікарняні: наказ МОЗ

МОЗ продовжило строк видання паперових бланків листків непрацездатності та врегулювало порядок створення медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

lystok-min.jpg

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Наказ МОЗ від 27.12.2022 № 2360

Наказ МОЗ від 30.12.2022 № 2388

МОЗ внесло зміни до деяких своїх нормативних документів.

1. В Порядку ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 18.09.2020 № 2136 уточнили, що:

  • термін «медичний висновок» вживають у значенні електронного документа, що формують на підставі медичних записів (без відмітки про відміну запису) в системі та містить висновок лікаря про тимчасову або постійну втрату працездатності, придатність до певних видів діяльності, про стан здоров'я пацієнта або щодо інших питань, визначених законодавством;
  • медичні висновки, що вносять до Реєстру, підписують кваліфікованим електронним підписом лікаря. При цьому лікар має перебувати в трудових відносинах з суб'єктом господарювання, або бути ФОП, який одержав ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

2. У наказі «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066 (далі – наказ № 1066) передбачили видачу паперових листків непрацездатності на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування. Випадки видачі паперових лікарняних перелічені в пункті 8 наказу № 1066.

3. Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом № 1066 доповнили, що медичні висновки у Реєстрі формуватимуть лише за наявності в Реєстрі пацієнтів відомостей про реєстраційний номер облікової картки платника податків або відмітки про відмову від його прийняття для пацієнта та/або непрацездатної особи, які досягли 14 років.

Також уточнили: при виникненні можливості провести ідентифікацію раніше ідентифікованого (було неідентифікованого) пацієнта лікуючий лікар після проведення такої ідентифікації формує новий медичний висновок ідентифікованому пацієнту на підставі медичного запису про неідентифікованого пацієнта.

4. У Порядку ведення Реєстру суб'єктів господарювання у сфері охорони здоров'я в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 18.10.2021 № 2243 визначили, що статус суб’єкта господарювання (медзакладу, ФОП) «реорганізований» забороняє здійснювати будь-які дії окрім перегляду даних в електронній системі охорони здоров’я користувачами такого суб'єкта господарювання (з урахуванням прав доступу).

 

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19808

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114434

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196653

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77950

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді