Відпустка з наступним звільненням 2023: оформлення та розрахунок

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Зазвичай після відпустки працівники з новими силами стають до роботи. Але трапляється, що хтось виявив бажання піти відпустку, а потім розірвати трудові відносини із роботодавцем. Або ж звільнитися під час відпочинку. З’ясуємо, як правильно оформити відпустку, порахувати дату звільнення й остаточно розрахуватися з працівником

 

Якщо працівник, який звільняється, має невикористану відпустку, то він може:

В останньому випадку датою звільнення буде останній день відпустки. Навіть якщо працівник звільняється у зв’язку із закінченням строку трудового договору, то його чинність продовжується до закінчення відпустки (ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки).

Виняток – звільнення працівника через порушення трудової дисципліни (ст. 147 КЗпП). Такі працівники не мають права отримувати відпустку перед звільненням.

Увага: звільнення за порушення трудової дисципліни проводиться без надання відпустки перед звільненням.

Зверніть увагу, що законодавством заборонено звільняти працівника під час його відпустки лише в разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Роботодавець не вправі відмовити працівнику у наданні відпустки з наступним звільненням, мотивуючи тим, що графіком відпусток передбачено надання відпустки в інший період.

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Відпустка з подальшим звільненням з роботи

Що працівникові вигідніше — компенсація чи звільнення після відпустки? Якщо працівник, перш ніж звільнитися, бере відпустку, він може скористатися іншими правами, передбаченими трудовим законодавством. Адже час відпустки включають:

  • до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію;
  • страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;
  • стажу роботи, що дає право одержати щорічну основну і додаткову відпустки.

Тож виходить, що коли працівник звільняється після відпустки, він отримує додаткові вигоди.

Оформлення відпустки з наступним звільненням

Якщо працівник хоче отримати відпустку і звільнитися в останній її день, він має написати заяву. Зміст заяви має бути на кшталт:

Прошу звільнити мене з займаної посади за власним бажанням останнім днем відпустки й надати невикористану частину щорічної основної відпустки із 23 січня 2023 року.

або:

Прошу надати мені щорічну основну відпустку з 23 січня 2023 року тривалістю 24 календарних дні з подальшим звільненням за власним бажанням.

Оберіть той варіант, який більше відповідає ситуації. Для другого варіанту, очевидно, що працівник має спочатку проконсультуватися з бухгалтером, якщо має невикористані відпустки за минулі періоди тощо, так як може й не знати кількість днів відпустки, на які він має право.

Ще можливий підхід – дві заяви. Одна – на відпустку, інша – на звільнення. Однак у разі, коли відпустка надається поза графіком, то краще однією заявою. Такий підхід дає роботодавцю підставу для надання позачергової відпустки. 

Увага: заяву працівнику краще писати одну (звільнення + відпустка), а наказів робити два окремих.

На підставі поданої заяви на звільнення працівника (зразок) роботодавець видає наказ про звільнення. Датою звільнення буде останній день відпустки. Однак на відміну від заяви наказів краще робити 2 окремих:

  • один – на надання відпустки;
  • інший – на звільнення (за пару днів до дати звільнення).

Обумовлено це тим, що працівник може під час відпустки:

  • передумати;
  • захворіти – у такому разі відпустка продовжується згідно з листом непрацездатності, а дата звільнення зсувається.

Щодо «передумав звільнятись», то тут не все просто:

  • працівник може передумати лише, коли заява на звільнення була з формулюванням «за власним бажанням», тобто на підставі ст. 38 КЗпП;
  • роботодавець може відмовити, якщо на місце працівника уже запрошений інший працівник шляхом переведення з іншого підприємства, установи, організації  (ч. 4 ст. 24 КЗпП);
  • роботодавець може відмовити, якщо звільнення здійснюється за угодою сторін (п. 1 ч. ст. 36 КЗпП).

Як визначити дату звільнення

Коли працівникові надали відпустку з наступним звільненням, датою звільнення є останній день відпустки (ч. 1 ст. 3 Закону про відпустки). Але як правильно визначити цю дату? Адже період щорічної відпустки включають до стажу роботи, що також дає право на щорічну відпустку? Розглянемо конкретний Приклад.

Визначаємо дату звільнення

09.01.2023 працівник подав заяву про надання щорічної основної відпустки з 23.01.2023 з наступним звільненням за власним бажанням в останній день відпустки. Востаннє працівник перебував у відпустці у квітні 2022 року й повністю використав відпустку за передостанній робочий рік із 15.05.2021 по 14.05.2022. Тривалість щорічної основної відпустки — 24 к. дн. Останній робочий рік тоді розпочався 15.05.2022 р. – за нього відпустки ще не було.

1. Розрахуємо кількість днів невикористаної відпустки працівника станом на 22 січня 2023 року.

У періоді з 15.05.2022 до 22.01.2023 включно — 253 к. дн. (святкових і неробочих днів не було через воєнний стан 2022). Отже, станом на 22.01.2023 працівникові слід надати:

(253 к. дн. – 0 к. дн.) ÷ (365 к. дн. – 2 к. дн.) × 24 к. дн. = 16,73 к. дн. ≈ 17 к. дн.,

де 0 к. дн. – це святково-неробочі дні, яких немає. Однак за звичайних мирних умов їх треба було б відняти. У 2022 році як святково-неробочі дні враховуємо лише два – Новий рік і 8 Березня (до набуття чинності Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136). Звичайно, якщо вони потрапляють у розрахунковий період. У даному разі повний розрахунковий період січень 2022 – грудень 2022. Якщо ж рахувати з початку робочого року (15 травня 2022 р.), то святково-неробочих днів немає. 

Тож із 23.01.2023 надаємо працівникові відпустку тривалістю 17 к. дн., тобто по 08.02.2023 (включно).

2. Однак до стажу для надання щорічної основної відпустки включаєть ся період перебування у цій відпустці (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки). Тому визначимо, скільки днів відпустки працівник «заробить» із початку робочого року — 23.01.2023 по останній день відпустки — 08.02.2023:

(270 к. дн. – 0 к. дн.) ÷ (365 к. дн. – 2 к. дн.) × 24 к. дн. = 17,85 к. дн. ≈ 18 к. дн,

де 270 — кількість к. дн. у періоді з 15.05.2022 по 08.02.2023;

0 – кількість святкових і неробочих днів, що припали на період з 15.05.2022 по 08.02.2023

Тобто працівник має право на 18 к. дн. відпустки. Різниця з попереднім розрахунком – 1 день (= 18 – 17). Тут можливо два варіанти:

  • продовжити відпустку на 1 день і звільнити працівника не 08.02.2023, а 09.02.2023 (треба видавати наказ на продовження відпустки);
  • виплатити компенсацію невикористаної відпустки за 1 день і звільнити 08.02.2023 – в останній день відпустки.

Який варіант обрати? Гляньте, що у працівника написано в заяві (вище наведено можливі формулювання):

  • якщо працівник не вказав кількість днів відпустки – тоді формально правильним буде перший варіант – продовжити, адже працівник хотів «відгуляти до кінця»;
  • якщо працівник вказав конкретну кількість днів відпустки й після перерахунку виходить цифра більша, то тоді краще другий варіант – звільнити з компенсацією цього одного додаткового заробленого у відпустці дня. Або нехай працівник перепише заяву на вищезгаданий, тобто перший варіант.

Зверніть увагу, що якщо останній день відпустки припадає на вихідний день (неділю), то дату звільнення не змінюйте, а наказ, трудову книжку і розрахунок видайте в останню п’ятницю.  Однак пам’ятайте, що якщо день звільнення за власним бажанням припадає на неділю, працівник має право в понеділок як найближчий робочий день відкликати заяву про звільнення. Підтвердження — в ухвалі Апеляційного суду Миколаївської області від 11.08.2009 р. у справі № 22ц-1670/09.

Відпустка з подальшим звільненням: розрахунок

У день звільнення проведіть остаточний розрахунок із працівником (ст. 116 КЗпП).

Трудову правильно видавати у день звільнення, а не перед відпусткою. Причини – працівник може передумати чи захворіти.  

Якщо під час відпустки працівникові, який звільняється, нарахуєте виплати, наприклад премію чи матеріальну допомогу, про них власник або уповноважений ним орган має письмово повідомити працівника і виплатити кошти у день звільнення.

Звільнення під час відпустки

Буває, що працівник припиняє відпустку достроково, щоб звільнитися.

На день звільнення можливі три ситуації:

1) працівник використав рівно стільки днів відпустки, скільки йому належить за відпрацьований час, — компенсацію не нараховуйте, працівник не мусить повертати відпускні;

2) працівник брав відпустку наперед за невідпрацьовану частину робочого року — він має повернути частину відпускних;

3) працівник має невикористані дні щорічної або додаткової відпустки на дітей — за ці дні виплатіть йому компенсацію.

Про звільнення під час декретної відпустки читайте у матеріаліЗвільнення в декретній відпустці: які виплати здійснити.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді