Правила обміну пошкоджених та старих валютних купюр: роз’яснення НБУ

НБУ роз'яснив правила обміну готівкової іноземної валюти

Правила обміну пошкоджених та старих валютних купюр: роз’яснення НБУ

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

На основі аналізу звернень громадян НБУ виділив дві ключові проблеми:

  • перша виникає під час обміну іноземних банкнот з ознаками значного зношення або пошкодження;
  • друга — банкнот давніх років випуску.

Для кожного випадку є чіткі вимоги чинного валютного законодавства та нормативно-правових актів НБУ, дотримання яких регулятор вимагає від усіх уповноважених установ, що мають ліцензію на здійснення валютно-обмінних операцій.

1. Якщо банкнота має ознаки значного зношення або пошкодження, незалежно від її року випуску клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо.

Операцію інкасо можуть здійснювати уповноважені установи, що мають відповідний договір з іноземним банком-кореспондентом. Також зазначимо, що ступінь зношеності банкнот інвалюти встановлюють центральні банки відповідних країн, зокрема для долара США — Федеральною Резервною системою США, і не підлягає регулюванню НБУ, водночас повинна бути передбачена умовами договорів з іноземним банком-кореспондентом. Прийняті на інкасо банкноти надсилають іноземному банку-кореспонденту для обміну і отримання придатних до обігу банкнот. Комісійну винагороду за здійснення таких операцій банки стягують згідно з установленими ними тарифами, інформацію про які розміщують у доступному для клієнта місці (ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III).

Через суттєве ускладнення логістичних шляхів під час повномасштабної війни і пов'язане з цим зростання прямих затрат банків на здійснення такого передавання валюти для обміну, уповноважені установи поступово збільшують комісії за операції інкасо. Клієнти можуть обрати установу, комісія якої є нижчою. Строки виплати клієнтам відшкодування за зношені банкноти іноземних держав установлюють банки самостійно. Виплачують відшкодування безпосередньо після приймання банкнот від клієнта або після отримання його від іноземного банку-кореспондента.

2. Обмін готівкової інвалюти, що не має ознак зношення або набула під час обігу ознаки незначного зношення, незалежно від року випуску.

Уповноваженим установам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот інвалюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюють валютно-обмінні операції. Це стосується і здійснення операцій з банкнотами всіх номіналів доларів США, що випускалися Федеральною резервною системою з 1914 року дотепер. Про це зазначили у Положенні про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженому постановою НБУ від 02.01.2019 № 1. НБУ не ухвалював жодних нормативно-правових актів, що передбачають заборону здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема обмін доларів США серії 1996 року та тих, що були випущені в обіг раніше. Тож, уповноважені установи зобов’язані приймати банкноти інвалюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, наведеним на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, і не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак незначного зношення. У разі відмови обмінювати валюту на підставі року випуску НБУ прийматиме звернення від громадян для проведення відповідних перевірок.

За інформацією НБУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129042

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73832

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді