Терміни складання та реєстрації в ЄРАН зведених акцизних накладних

282

Запитання

Які терміни складання та реєстрації в ЄРАН зведених акцизних накладних складених на обсяги пального використаного для власного споживання чи промислової переробки, або на обсяги втраченого, зіпсованого, знищеного пального?

Відповідь

Відповідно до п. 231.3 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зведена акцизна накладна також може бути складена, зокрема, за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та окремо за кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним особою, яка реалізує пальне, не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг пального, зокрема, використаного для власного споживання чи промислової переробки протягом звітного місяця, або втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов’язаних з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування протягом звітного місяця.

Особа, яка реалізує пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну в одному примірнику у разі реалізації пального:

а) з акцизного складу, зокрема, для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування пального;
б) з акцизного складу пересувного, зокрема, для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального.

Акцизна накладна 2020

Особа, яка склала акцизну накладну в одному примірнику, зобов’язана зареєструвати таку акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Відповідно до п. 231.6 ст. 231 ПКУ реєстрація в ЄРАН, зокрема, першого примірника зведеної акцизної накладної здійснюється не пізніше 15 календарних днів з дня її складання.

ЗІР, категорія 114.11.03

Терміни складання та реєстрації в ЄРАН зведених акцизних накладних
Денис ПЕТРИГА,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, САР, DipFM, DipMA
На часі — акцизні зміни. Із 1 липня працює урядова постанова від 19.06.2019 № 545. Вона оновила низку нормативних актів, що регулюють ліцензування обігу пального та алкоголю, реєстрацію акцизних накладних, використання засобів обліку для операцій з пальним, спиртом і спиртовмісною продукцією. Розглянемо ключові зміни.


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
137

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
55809

Роздрібний акциз у касових чеках і КОРО

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами мають не лише зазначати суми роздрібного акцизу у касових чеках, а й належно заповнювати книги обліку розрахункових операцій
6160