Яким чином виправити помилку в акцизній накладній?

654

Запитання

Яким чином виправити помилку, якщо в ЄРАН зареєстрована акцизна накладна, складена без факту здійснення господарської операції, двічі на операцію або в акцизній накладній невірно вказано дату складання та/або її порядковий номер?

Відповідь

Штраф за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних — уже з 1 грудня

Якщо особою, що реалізує пальне/спирт етиловий зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) акцизна накладна складена без факту здійснення господарської операції, двічі на одну операцію, то така особа повинна скласти розрахунок коригування акцизної накладної на зменшення всього обсягу пального/спирту етилового, що був зазначений в акцизній накладній.

У вступній частині такого розрахунку коригування робиться відмітка щодо коду виду коригування – «1» або «2».

У разі коригування акцизної накладної, яка була надана отримувачу пального/спирту етилового, особа, що реалізує пальне/спирт етиловий, направляє розрахунок коригування такому отримувачу пального/спирту етилового для реєстрації в його ЄРАН.

У разі коригування акцизної накладної, надання якої отримувачу пального/ спирту етилового не передбачено, особа, яка реалізує пальне/спирт етиловий, самостійно реєструє такий розрахунок коригування в ЄРАН.

Після чого, у разі необхідності, на здійснену операцію складається та реєструється в ЄРАН акцизна накладна з зазначенням правильних реквізитів (дати та/або її порядкового номеру). При цьому, реєстрація в ЄРАН розрахунку коригування та/або нової акцизної накладної здійснюється з дотриманням термінів реєстрації відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Виправлення даних щодо дати складення акцизної накладної, показники якої коригуються, її порядкового номера та реквізитів пересувного акцизного складу не допускається.

СКАЧАТИ ТЕКСТ

ЗІР, категорія 114.11.03

Яким чином виправити помилку в акцизній накладній?
Денис ПЕТРИГА,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, САР, DipFM, DipMA
На часі — акцизні зміни. Із 1 липня працює урядова постанова від 19.06.2019 № 545. Вона оновила низку нормативних актів, що регулюють ліцензування обігу пального та алкоголю, реєстрацію акцизних накладних, використання засобів обліку для операцій з пальним, спиртом і спиртовмісною продукцією. Розглянемо ключові зміни.


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
137

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
55812

Роздрібний акциз у касових чеках і КОРО

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами мають не лише зазначати суми роздрібного акцизу у касових чеках, а й належно заповнювати книги обліку розрахункових операцій
6160