Щоб розширити коло інвесторів в економіку України, розмір інвестицій зменшать до 12 млн євро

Кабмін погодив зміни до законодавства, спрямовані на створення сприятливого інвестклімату в Україні.

biznes-asotsiatsiia.jpg

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

18.10.2022 Кабмін ухвалив відповідний проєкт змін до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» від 17.12.2020 № 1116-IX (далі — Закон № 1116). Тепер документ має розглянути ВРУ.

Зокрема, пропонують розширити сфери реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями:

  • на діяльність у сфері інформації та електронних комунікацій;
  • операції з нерухомим майном;
  • операції у сфері виробництва енергоефективних будівельних матеріалів, кліматичного обладнання та обладнання систем опалення, вентиляції, кондиціонування, гарячого водопостачання.

Щоб розширити коло інвесторів, пропонують зменшити розмір інвестицій до інвестпроєкту, реалізацію якого може підтримати держава. Якщо за законом обсяг інвестицій має перевищувати еквівалент 20 млн євро, пропонують зменшити її до 12 млн євро. Завдяки цьому до інвестування зможуть долучатися не лише великі підприємства, а й середні.

Інвесторам дозволять:

  • розпочати реалізацію проєкту до укладання спеціального інвестиційного договору;
  • внести інвестиції на передпроєктні роботи (підготовка документації, купівля земельної ділянки тощо) обсягом 25% загального розміру значних інвестицій.

Окрім того, законопроєкт встановлює можливість та часові межі для доопрацювання документів і спеціального інвестдоговору, які подав інвестор.

Нагадаємо, Закон № 1116 передбачає, що держава може підтримувати інвестпроєкти у формі:

  • звільнення від сплати окремих податків і зборів;
  • звільнення від оподаткування ввізним митом нового обладнання, що ввозять для реалізації проєкту,
  • забезпечення переважного права землекористування ділянкою державної або комунальної власності для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями тощо.

За перший місяць з моменту запуску інвестиційної платформи Advantage Ukraine надійшло понад 250 запитів. Нині потенційним інвесторам представили пропозиції на суму понад 400 млрд дол.

За інформацією Урядового порталу

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33096

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19886

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186570

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді