Відкриття земельного ринку: головне для аграрія

UA RU
Автор
адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»
Експерт розповість, на що звернути увагу аграріям із 1 липня 2021 року у зв’язку з відкриттям ринку сільськогосподарських земель.

⚡️ ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ: ЩО АГРАРІЮ ВРАХУВАТИ ВЖЕ ЗАРАЗ ⚡️

Мораторій на відчуження земель земель сільгосппризначення знімає Закон від 31.03.2020 № 552-IX (далі ― Закон № 522). Це спричинило чималий інтерес серед аграріїв, адже у них виникає дедалі більше практичних запитань, пов’язаних із укладанням договорів купівлі-продажу підмораторних наразі земельних ділянок сільгосппризначення.

Частину питань покликаний вирішити Закон від 28.04.2021 № 1423 -IX (далі ― Закон № 1423). Проте й до його положень є запитання.

Роз’яснень державних органів із цього приводу поки небагато. Тож на сьогодні ні власники землі, ні банки, ні нотаріуси не мають цілковитого уявлення, як працюватиме механізм відчуження сільгоспугідь. Тому можна прогнозувати, що шишки набиватимуть під час укладання перших договорів купівлі-продажу. На цих помилках учитимуться ті, хто продаватиме сільгоспземлю пізніше.

Щоб полегшити вам роботу, редакція журналу «Головбух Агро» відповіла на запитання, які передусім виникнуть у потенційних сторін після відкриття ринку сільгоспземлі.

Закон № 552 зазначає: цивільно-правові угоди, що передбачають перехід права власності на земельні ділянки, укладають, а також право власності на земельні ділянки за такими угодами набувають згідно з ЦКУ із урахуванням вимог ЗКУ.

Закон № 1423 цю норму конкретизував: земельні ділянки сільгосппризначення приватної власності можна відчужувати лише за договорами…

Договір купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Договір купівлі-продажу земельної ділянки укладають у письмовій формі і його посвідчує нотаріус. Виняток — договори купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).

Під час посвідчення угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення перевіряють…

Хто має переважне право купівлі землі сільськогосподарського призначення

Порядок реалізації переважного права купівлі земельних ділянок сільгосппризначення, що перебувають у приватній власності, регулює введена Законом № 1423 до ЗКУ стаття 130-1. Ця стаття визначає дві черги осіб, які мають переважне право купівлі.

1 черга

2 черга



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді