Причини виникнення показника ∑Перевищ

З осені 2017 року система електронного адміністрування ПДВ постійно тримає платників у напруженні. Хтось чи щось «обкрадає» їх реєстраційний ліміт, в результаті чого платники не можуть своєчасно зареєструвати податкові накладні. Довго ми чекали роз’яснень ДФС із цього приводу і нарешті дочекалися

Про причини виникнення показника ∑Перевищ в системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) йдеться у листі ДФС від 11.01.2018 № 968/7/99-99-12-03-01-17 (далі — Лист № 968, с. 55).

Показник ∑Перевищ є складовою формули реєстраційного ліміту (∑Накл), порядок обчислення якої прописаний у пункті 200-1.3 Податкового кодексу України (ПК). ∑Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ та реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Виявлено нестачі та лишки: що з ПДВ

З початку роботи СЕА ПДВ ∑Перевищ розраховувалась наростаючим підсумком. Після доопрацювання програмного забезпечення у вересні 2017 року цей показник розраховують окремо за кожен звітний період (місяць, квартал).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

У зв’язку із введенням в дію норм пункту 200-1.9 ПК, які дозволяють платникам скористатися показником ∑Перевищ та в разі недостатності реєстраційного ліміту зареєструвати податкову накладну за рахунок цього показника.

Як розраховують показник ∑Перевищ

Показник ∑Перевищ розраховують як різницю між сумою задекларованих платником податкових зобов’язань (∑ПЗ) та сумою ПДВ (∑НаклВид), що містять його податкові накладні та розрахунки коригування, зареєстровані в ЄРПН. Показник ∑Перевищ має лише позитивне значення, тобто з’являється тоді, коли ∑ПЗ > ∑НаклВид. Для прикладу, якщо податкові зобов’язання з ПДВ задекларовані в одному звітному періоді, а дата реєстрації податкової накладної припадає на інший звітний період, чекайте на ∑Перевищ. У такому разі цей показник автоматично потрапить до формули розрахунку реєстраційного ліміту та, відповідно, зменшить його розмір.

Як виправити показник суми перевищення

ДФС впевнена, що основною причиною виникнення показника ∑Перевищ є методологічні помилки під час заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, яких припускаються самі платники.

Заповнюємо РК, коли повертають товари або аванс

Причини виникнення показника ∑Перевищ
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Чергове удосконалення програмного забезпечення ДФС лише додало платникам проблем із реєстрацією РК в ЄРПН. З’ясуємо, чи правомірно відмовляти у реєстрації РК на зміну кількісно-вартісних показників, коли повертають товари чи попередню оплату. Як тепер платникам заповнювати такі РК і як усунути так звані неоднозначності, з огляду на рекомендації ДФС.

Чому виникає показник ∑Перевищ

ДФС у Листі № 968 навела три причини виникнення показника ∑Перевищ(Схема):

  • нереєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування. У разі декларування податкових зобов’язань у звітності за незареєстрованою податковою накладною виникне показник ∑Перевищ і зменшить реєстраційний ліміт. Відновити його можна лише після реєстрації в ЄРПН цієї податкової накладної;
  • порушення правил визначення податкових зобов’язань із ПДВ, встановлених у статті 187 та пункті 192.1 ПК, а саме: податкові зобов’язання виникають на дату першої з подій — надходження попередньої оплати від покупця або відвантаження товарів (надання послуг, виконання робіт). Тож відображати їх слід у декларації того звітного періоду, коли вони виникли. Пізніша дата реєстрації такої податкової накладної не відтерміновує дату відображення суми ПДВ за цією податковою накладною у звітності;
  • помилки під час включення до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов’язань, зареєстрованих із запізненням. Тобто, якщо зменшення податкових зобов’язань відобразили в одному звітному періоді, а зареєстрували розрахунок коригування в ЄРПН — в іншому, неодмінно з’явиться показник ∑Перевищ.

Чому виникає показник ∑Перевищ і як усе виправити

В екс-спецрежимників може виникнути показник ∑Перевищ «Override209». Це сума перевищення податкових зобов’язань, які зазначив платник ПДВ у деклараціях із ПДВ та уточнюючих розрахунках з позначкою 0121-0123 та 0130 за період із липня 2015-го по грудень 2016-го, над сумою ПДВ у складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування, у другій частині порядкового номера яких зазначено код «2» або «3». СЕА ПДВ обирає лише податкові накладні та розрахунки коригування, складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 по 15.01.2017.

Причини неприйняття електронної звітності

ДФС у листі від 28.11.2017 № 32659/7/99-99-15-03-02-17 вже повідомляла про виявлені випадки відображення у складі податкових зобов’язань у загальній декларації (0110) сум ПДВ за зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними з ознакою їх належності до спецрежиму (тобто з кодом «2» або «3»). Наявність такої невідповідності може призвести до виникнення показника ∑Перевищ «Override209», який вплине на суму реєстраційного ліміту.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Причини виникнення показника ∑Перевищ
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді