Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок

Додаток 7 до декларації з ПДВ «Заява про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування (Д7)» дає платникові ПДВ можливість реалізувати своє право поскаржитися в орган контролю на недобросовісного контрагента. Це право закріплене в пункті 201.10 Податкового кодексу України (ПК).

У яких випадках подавати заяву зі скаргою за формою згідно з Д7

Власне факт подання додатка 7 у зазначених випадках не дає платникові ПДВ права відобразити податковий кредит чи зменшити податкові зобов’язання доти, поки помилку не виправлять або ПН чи РК не зареєструють в ЄРПН. Однак така скарга може прискорити цю мить. Позаяк протягом 90 календарних днів із дня надходження такої заяви зі скаргою орган контролю зобов’язаний провести документальну перевірку контрагента-порушника, аби з’ясувати достовірність і повноту нарахування ним зобов’язань з ПДВ за такою операцією. Звісно, за умови ненадання ним відповіді на податковий запит, який надішлють йому для призначення такої перевірки (пп. 78.1.9, п. 201.10 ПК).

Заяву зі скаргою на контрагента маєте право додати до декларації з ПДВ за звітний період або за будь-який інший період протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний період, у якому сталася помилка у зазначенні обов’язкових реквізитів ПН або порушили граничні терміни реєстрації.

При цьому врахуйте, що з 24.02.2022 до 01.08.2023 діяло воєнне призупинення перебігу цього строку (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Відповідно, починаючи з 01.08.2023 відлік 365-денного строку продовжується на ту кількість календарних днів, які припадають на період дії воєнного зупинення.

Увага! Усі показники декларації з ПДВ та додатків до неї заповнюйте у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 розд. ІІІ, п. 6. розд. І Порядку № 21).

До цієї заяви обов’язково додайте копії підтвердних документів, а саме:..

ЯК ЗАПОВНЮВАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ З ПДВ

Алгоритм заповнення табличної частини додатка 7

Алгоритм заповнення табличної частини додатка 7

СКАЧАТИ

Далі розглянемо приклад, як заповнити додаток 7 до податкової декларації з ПДВ.

ЗРАЗОК заповнення додатку 7 до податкової декларації з ПДВ

СКАЧАТИ ПРИКЛАД


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді