Податкова декларація з ПДВ 2024

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності

ПДВ: від азів до майстерності

Бланк декларації з ПДВ

Наразі чинною є форма, затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (у редакції наказу Мінфіну від 28.12.2022 № 463; далі — Порядок № 21) з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 17.05.2023 № 256. Із 01.09.2023 застосовуйте оновлені форми ПДВ-звітності. За цією формою подавайте декларацію з ПДВ починаючи із звітного (податкового) періоду за серпень 2023. Тож зважайте на це при заповненні декларації з ПДВ та поданні.

Декларація з ПДВ 2024

СКАЧАТИ БЛАНК

Декларація з ПДВ 2024: хто подає

У загальному випадку ПДВ-звітність подає до контролюючого органу особа, яка зареєстрована платником ПДВ.

Проте є й винятки, коли обов’язок подання податкової звітності виникає також у неплатників ПДВ. Зокрема, коли:

  • податківці анулюють реєстрацію платника ПДВ. У такому разі він зобов’язаний подати декларацію за останній звітний (податковий) період;
  • неплатник ПДВ отримує послуги від нерезидента на митній території України. Тоді він зобов’язаний подати окремий розрахунок податкових зобов’язань. Розрахунок неплатник ПДВ подає лише за той календарний місяць, у якому отримав такі послуги (п. 7 розд. І Порядку № 21);
  • нерезидент — платник ПДВ надає е-послуги фізособам і ФОПам — неплатникам ПДВ на митній території України. Такий нерезидент щокварталу подає електронну спрощену декларацію з ПДВ за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.10.2021 № 555.

Декларація з ПДВ 2024: строки подання

Звітний (податковий) період дорівнює одному календарному місяцю (п. 202.1 ПК).

ПДВ-звітність подавайте протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1 ПК).

Якщо останній день граничного строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, спрацьовує правило «переносу»: останнім днем строку буде операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20, 57.1 ПК).

Як подати декларацію з ПДВ

Податкову звітність з ПДВ до органу контролю за своїм місцем обліку лише в електронному вигляді і не пізніше, ніж спливе остання година дня, коли закінчується граничний строк її подання (п. 49.4 ПК, п. 2, 3 розд. ІІІ Порядку № 21).

Якщо на законних підставах припиняється договір про визнання електронних документів, до того як укладете новий договір, можете подавати звітність:

  • особисто або через уповноважену на це особу;
  • поштовим відправленням на адресу відповідного органу контролю з повідомленням про вручення та описом вкладення. Якщо надсилаєте звітність поштою, зробіть це не пізніше ніж за п’ять днів до спливу граничного строку її подання.

Скористайтеся готовим алгоритмом заповення декларації з ПДВ.

Податкова декларація з ПДВ 2024

СКАЧАТИ АЛГОРИТМ

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді