Індексація заробітної плати за правилами

Узагальнимо рекомендації Держпраці щодо індексації зарплати в 2016 році

Індексація зарплати проводиться відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, що затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нагадуємо дещо оновлені правила індексації в цьому році.

Місяць підвищення зарплати

Місяць підвищення — це місяць, у якому відбулось підвищення тарифної ставки чи окладу.

Якщо зарплата підвищується не через зростання тарифної ставки чи окладу, а завдяки іншим зарплатним складовим, сума індексації не змінюється. Такі підвищення не мають відношення до індексації.

Які виплати враховувати при індексації

До суми підвищення зарплати входять усі складові зарплати, окрім виплат разового характеру.

Для визначення характеру виплат варто зважати на положення про преміювання, положення про оплату праці, колективний договір і періодичність таких виплат. До прикладу, разовими виплатами є матеріальна допомога, премії до святкових дат, а постійними — поточні та виробничі премії.

Визначення суми індексації

Якщо сума зростання зарплати у місяці підвищення менша за суму індексації, сума індексації розраховується як різниця між сумою можливої індексації та розміром підвищення зарплати. 

При цьому така різниця вже не називається фіксованою сумою індексації.

Коли індексація не нараховується

У разі якщо сума підвищення зарплати більша за суму індексації, індексацію нараховувати не потрібно.

Індексація без підвищення зарплати

У випадку, коли тарифна ставка чи оклад не підвищувались, але право на індексацію настало, до визначеної раніше суми індексації додається поточна сума індексації.

Правила індексації в колективному договорі

Порядок проведення індексації на підприємствах зазначається в колективних договорах. Тут можна встановити індивідуальні особливості процесу.

При цьому розмір індексації не може бути нижчим за норми, визначені Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-XII.

Також розмір індексації та суми підвищення не можуть бути меншими, ніж це передбачено правилами Порядку № 1078.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді