Коли подавати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ при зміні системи оподаткування

Підприємство — платник ПДВ, яке перебуває на загальній системі оподаткування, планує перейти на спрощену систему оподаткування та звітності зі сплатою єдиного податку без сплати ПДВ. Коли таке підприємство повинно подати до контролюючого органу заяву за формою № 3-ПДВ?

Якщо у суб’єкта господарювання відсутні будь-які інші підстави для анулювання реєстрації платником ПДВ, окрім його реєстрації платником єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ, подається заява про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ.

Відповідно до підпункту «в» пункту 184.1 Податкового кодексу України (ПК) та підпункту «в» пункту 5.1 розділу V Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МДЗ від 16.01.2014 № 26 (далі — Положення № 26), реєстрація платника ПДВ діє до дати її анулювання, яке проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ.

Згідно з пунктом 5.3 розділу V Положення № 26 для анулювання реєстрації платник ПДВ подає до податкового органу за місцем перебування на обліку заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ.

Рішення про анулювання реєстрації за заявою платника ПДВ приймається податковим органом протягом 10 календарних днів. Дані про розгляд заяви та анулювання реєстрації платника ПДВ уносяться до журналу анулювання реєстрації платників податку на додану вартість за формою № 3-РЖ (додаток 4 до Положення № 26).

Якщо на підставі заяви суб’єкта господарювання, який зареєстрований платником ПДВ, контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності із застосуванням ставки єдиного податку, що не передбачає сплату податку на додану вартість, то внесення відповідного запису до реєстру платників єдиного податку проводиться після виключення контролюючим органом такого суб’єкта з Реєстру на підставі поданої ним заяви про анулювання реєстрації згідно з підпунктом «в» пункту 184.1 ПК останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку при застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з Реєстру без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну позначку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді