Коли підприємцю-єдиноподатнику потрібно перейти на загальну систему оподаткування

Підприємець-єдиноподатник 2-ї групи планує перевищити ліміт виручки за рік в розмірі 1 млн. грн. і перейти на загальну систему оподаткування. Коли він повинен реєструватися платником ПДВ: з початку року чи після здійснення оподатковуваних операцій понад 300 тис. грн. без ПДВ як підприємець на загальній системі оподаткування?

Відповідно до пункту 181.1 Податкового кодексу України (ПК) обов’язково повинні зареєструватись платниками ПДВ ті особи, в яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ). Ця норма не розповсюджується на підприємців-єдиноподатників.

Тобто, підприємець на спрощеній системі оподаткування, перевищивши межу в 300 тис. грн., не повинен реєструватись платником ПДВ. Одночасно з переходом на загальну систему оподаткування у зв’язку з перевищенням ліміту, він зобов’язаний зареєструватись платником ПДВ.

Заява про перехід на загальну систему


Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 № 1621-VII з 01.01.2015 граничний обсяг операцій з постачання товарів/послуг для реєстрації платником ПДВ становитиме 1 млн. грн.

Пунктом 183.4 ПК передбачено, що у разі переходу упродовж календарного року із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, реєстраційна заява подається одночасно з поданням заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

Таким чином підприємець з наступного року повинен подати дві заяви — одну для переходу на загальну систему оподаткування, іншу — для реєстрації платником ПДВ. Заява для переходу на загальну систему оподаткування, згідно з частиною 1 підпункту 298.2.3 ПК, подається з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося перевищення ліміту виручки. Заява для реєстрації платником ПДВ має бути подана не пізніше 10-го числа першого календарного місяця року, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування (п. 183.4 ПК).

Підготовлено членами Експертної ради системи «Експертус Податки»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді