Пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у разі припинення діяльності, звільненої від оподаткування

Зміст статті:

ПРОБЛЕМА

Протягом І півріччя року підприємство здійснювало як оподатковувані, так і звільнені від оподаткування ПДВ операції. При цьому суми ПДВ відносило до податкового кредиту пропорційно частці використання послуг в оподатковуваних операціях. Чи потрібно і далі застосовувати пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, якщо підприємство припиняє займатися діяльністю, звільненою від оподаткування ПДВ?

РІШЕННЯ

Правила пропорційного віднесення сум ПДВ до податкового кредиту встановлені статтею 199 Податкового кодексу України. Вони стосуються тих платників, які здійснюють оподатковувані та неоподатковувані ПДВ (звільнені від оподаткування) операції. При цьому до податкового кредиту відноситься частка сплаченого (нарахованого) ПДВ під час придбання або виготовлення товарів/послуг, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях (далі — частка).

Частка визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без ПДВ) до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без ПДВ).

Для розрахунку частки використовуються дані за попередній календарний рік. Якщо протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а почали здійснюватися у поточному році, частка визначається за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. Можливість перерахунку частки з’являється у підприємства лише один раз на рік — в останній податковий період року. Результати перерахунку сум податкового кредиту відображаються у Додатку 7 до податкової декларації з ПДВ за грудень. Задекларована таким чином частка застосовується протягом наступного календарного року для визначення податкового кредиту при заповненні рядка 15.1 декларацій з ПДВ.

Якщо підприємство припинить застосовувати частку у ІІ півріччі поточного року, це призведе до завищення податкового кредиту та, відповідно, до зменшення суми ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету. При виявленні даного порушення податковим органом до підприємства будуть застосовані санкції, а до посадових осіб — адмінштраф.

Таким чином, якщо підприємство протягом І півріччя поточного року застосовувало частку, то продовжує застосовувати її до кінця року, незважаючи на відсутність неоподатковуваних операцій. Крім того, оскільки протягом року підприємство здійснювало оподатковувані та неоподатковувані операції, воно повинно разом з декларацією з ПДВ за грудень подати до податкового органу розрахунок частки за весь рік . Розмір цієї частки підприємство буде застосовувати протягом наступного календарного року для визначення податкового кредиту при заповненні рядка 15.1 декларацій з ПДВ.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді