Норми тривалості робочого часу 2025

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У статті знайдете календар робочого часу 2025 для 5-денки та 6-денки, а також іншу доречну інформацію для планування часу наприклад про облік робочого часу, враховуючи реалії воєнного часу

Як розраховувати норми тривалості робочого часу на 2025 рік

Бухгалтеру при нарахуванні зарплати важливими є норми тривалості робочого часу. Більшістю підприємств і фізосіб-підприємців (ФОП) використовуються норми для 5-денного робочого тижня.

Раніше норми робочого часу рахувало Мінекономіки. Однак зараз, враховуючи обставини воєнного часу, їх немає. Справа в тому, що існують певні нюанси, які впливають на норми робочого часу, що викладені у Законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі – Закон № 2136, набрав чинності 24 березня 2022 року). Через них існує певна невизначеність і варіативність, яка обумовлена тим, що:

  • невідомо, коли закінчиться війна, а отже, і дія норм Закону № 2136;
  • частина бізнесу «живе» за старими правилами, так як роботодавець може для своїх працівників дозволяти святкові та неробочі дні (або деякі з них), незважаючи на воєнний стан. Звичайно, роботодавець це може, якщо немає прямої заборони у Законі № 2136, – роботодавець не належить до критичної інфраструктура, сфери оборони, нацбезпеки, забезпечення життєдіяльності населення. Приписи Закону № 2126 також виконуються у держорганах, органах місцевого самоврядування та у інших «бюджетників».

Оплата простою відрядникам, якщо немає обліку робочого часу

У таблиці нижче наведений варіант норм робочого часу для ситуації, коли воєнний стан триває весь 2025 рік, тобто з урахуванням правил Закону № 2136.

Норма робочого часу на 2025 рік для 5-денного робочого тижня

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

У чому відмінність нормування робочого часу під час воєнного стану

Відмінність полягає у відсутності під час воєнного стану немає (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136):

Як наслідок, без урахування правил воєнного стану місячні та річна норми годин виходять меншими (див. раніше наведені таблиці норм робочого часу 2025).

Крім того, під час воєнного стану:

  • немає переносів вихідних у звʼязку з їхнім припаданням на святкові і неробочі дні (теж ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • нормальна тривалість робочого тижня – 40 год. Однак для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) вона може збільшуватися до 60 год на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136) або до 40 год, якщо працівники таких об’єктів мають право на скорочений робочий тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136). 

Якими бувають тривалості робочого тижня

У раніше наведених таблицях норми часу пораховані для різних робочих тижнів. Найчастіше застосуються 40-годинний, 36-годинний і 24-годинний робочий тижні. Їхнє призначення розкриває таблиця нижче.

ОСНОВНІ РОБОЧІ ТИЖНІ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

40-годинний

(стандартний)

Скорочений робочий тиждень:

36-годинний

24-годинний

засовується більшістю роботодавців – це нормальна тривалість робочого тижня (абз. 1 ст. 50 КЗпП)

застосовується до таких працівників:

  • вчителі-методисти дошкільних закладів, лікарі, науково-педагогічні працівники (асистенти, доценти, професори і т.д.), наукові працівники;
  • працівники, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці*;
  • працівники віком 16-18 років**

застосовується до таких працівників**:

  • працівники віком 15-16 років;
  • працівники віком 14 до 15 років (це учні, які мають право працювати лише на канікулах)

*перелік таких виробництв міститься у постанові Кабміну від 21.02.2001 № 163;

** якщо вони працюють у вільний від навчання час, то тоді тривалість їхнього робочого тижня має не перевищувати половини від визначеної норми, тобто 18 год – для осіб віком 16-18 років та 12 год – для осіб віком 15-16 років

Однак застосовуються й інші робочі тижні, зокрема тривалістю 38.5 і 33 години. Про них читайте у матеріалі Оплата праці лікарів за змінного робочого часу. Також у педагогічних працівників, наприклад учителів загальноосвітніх шкіл, музичних шкіл зустрічаються ще й робочі тижні тривалістю 18, 20, 24, 25, 30, 36 годин (про них – у п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яка затверджена наказом МОН від 15.04.1993 № 102). Також скороченим робочим тижням присвячена ст. 51 КЗпП.

Перевищення норм робочого часу

Якщо норма робочого часу 2025 перевищена, це називають надурочними годинами роботи. Їх можна навіть включати в план. Однак щодо надурочних годин є обмеження і вони такі (ст. 65 КЗпП):

  • не більше 4 год протягом 2-х днів підряд;
  • не більше 120 годин на рік на працівника.

Святкові і неробочі дні 2025

Офіційно святкових і неробочих днів під час воєнного стану немає. Однак для відома актуальний нині перелік святкових і неробочих днів наведений у таблиці нижче (джерело – ст. 73 КЗпП). Всього святкових і неробочих днів зараз 11.

СВЯТКОВІ І НЕРОБОЧІ ДНІ за статтею 73 КЗпП

Дата

День тижня

Назва свята

1 січня

середа

Новий рік

8 березня

субота

Міжнародний жіночий день

20 квітня

неділя

Великдень

01 травня

четвер

День праці

08 травня

четвер

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

08 червня

неділя

Трійця

28 червня

субота

День Конституції України

15 липня

вівторок

День Української Державності

24 серпня

неділя

День Незалежності України

01 жовтня

середа

День захисників і захисниць України

25 грудня

четвер

Різдво Христове

Чи є перенесення вихідних у 2025 році

Офіційного, під час воєнного стану – немає. За таких обставин немає причини для перенесення – збігу святково-неробочих днів з вихідними. Однак роботодавці можуть самостійно переносити вихідні, якщо вони дозволяють своїм працівникам святкові і неробочі дні. Для цього можна видати внутрішній наказ про перенесення вихідних днів, встановлення певних днів неробочими.

За звичайних, тобто невоєнних, умов переносити вихідні (суботи і неділі) – це обов’язково для всіх роботодавців. Це не просто рекомендація, а законодавча норма, яку містить абз. 3 ст. 67 КЗпП. За нею, якщо святковий чи неробочий день з переліку за ст. 73 КЗпП, потрапляє на вихідний день, то такий вихідний переноситься на наступний день після святково-неробочого дня. Через це видавати якийсь внутрішній наказ підприємства про перенесення вихідного дня чи усіх днів у невоєнний час – не потрібно.

Чи є перенесення робочих днів у 2025 році

Офіційних рекомендацій з цього приводу у воєнний час немає. Причина та ж сама, що й для перенесення вихідних, – офіційна відсутність святково-неробочих днів. Однак роботодавець може здійснити перенесення робочих днів внутрішнім наказом за погодженням з трудовим колективом. У Законі № 2136 заборони на такі дії немає.

У невоєнний час перенесення робочих днів – це лише рекомендація, а не обов’язок роботодавця. Це відрізняє дану ситуацію від перенесення вихідних, які припали на святково-неробочі дні. Однак більшість роботодавців їх дотримується, особливо – державні підприємства та бюджетники. Такі перенесення створюють сприятливі умови для святкування. До війни Кабмін затверджував такі рекомендації щодо перенесення робочих днів. Зараз же їх немає.

Чи є у 2025 році скорочені робочі дні (5-денка)

Офіційно таких робочих днів немає, так як немає причини такого скорочення – святково-неробочих днів. За загальним правилом, якщо звичайний робочий день триває 8 годин, то напередодні святково-неробочих днів робочий день має скорочуватися на 1 годину (абз. 1 ст. 53 КЗпП). Однак таке правило діє лише для 40-годинного робочого тижня та не застосовується до скорочених робочих тижнів. Наприклад, за 36-годинного робочого тижня скорочення робочих днів немає.

У наведеній раніше таблиці з нормами робочого часу без урахування воєнного стану є помісячна кількість скорочених 7-годинних робочих днів.

5-денний чи 6-денний робочий тиждень

Робочий тиждень тривалістю 6 днів встановлюється, якщо:

Увага: підприємство може запровадити 6-денний робочий тиждень замість 5-денного.

Мінекономіки й раніше не видавало рекомендацій щодо норм робочого часу для 6-денного тижня. Тільки 5-денний. Однак законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік – 5-денний тиждень, 6-денний тиждень. Така норма може бути різною у різних підприємств, установ і організацій. Вони самостійно визначають норми тривалості робочого часу, але з дотриманням загальних вимог КЗпП. Так, 6-денний робочий тиждень встановлюється за погодженням з профспілкою (абз. 3 ст. 52 КЗпП) або ж на зборах трудового колективу, якщо профспілки немає. Тривалість має бути визначена у затверджених правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Увага: змінні робочі графіки (підсумований робочий час) – одна з ситуацій використання норм робочого часу 6-денки.

Робочий тиждень у 6 днів складніший у плануванні, так як має цілку низку нюансів. З’ясуємо у чому ж особливості 6-денного планування.

Особливості 6-денного робочого тижня 2025

Очевидно, що 6-денний робочий тиждень за більшої кількості днів на тиждень має менше робочих годин на 1 день. Крім того, є такі нюанси:

  • крайній робочий день тижня, що передує вихідному, повинен не перевищувати 5 год (абз. 2 ст. 53 КЗпП). Так, робота у суботу має бути не більше 5 год, так як наступний день – неділя – є вихідним. Дане правило застосовується навіть тоді, коли вихідний переноситься на наступний день після святкового (неробочого). Наприклад, субота перед Великоднем чи Трійцею має бути теж не більше 5 год, хоча вихідний з неділі переноситься на понеділок. Виняток – воєнний стан, коли абзац 2 статті 53 КЗпП не застосовується, тому робочі суботи за 6-денного робочого тижня можуть будь-якої тривалості та перевищувати 5 год (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136)
  • робочий день напередодні святково-неробочого дня скорочується на 1 год для 40-годинного робочого тижня. Це загальне правило абз. 1 ст. 53 КЗпП, яке застосовується, як для 5-денки, так і для 6-денеки, а також до робочих днів перед вихідними. Наприклад, 5-годинна субота перед Великоднем чи Трійцею має бути скорочена на 1 год і тоді такий день буде 4 год. Виняток – скорочені робочі тижні, наприклад 36-годинний робочий тиждень. Тоді скорочення на 1 год не застосовується й та ж субота перед Великоднем може бути 5 год. Ще один виняток – воєнний стан, коли абзац 1 ст. 53 КЗпП не застосовується взагалі, так як офіційно немає святково-неробочих днів (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • тривалість щоденної роботи для 6-денки не може перевищувати 7 год – для 40-годинного тижня, 6 год – для 36-годинного тижня, 4 год – для 24-годинного тижня (абз. 2 ст. 52 КЗпП). Як наслідок, стандартний 40-годинний робочий тиждень 6-денки має таку побудову: 7 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб). При цьому перед святково-неробочими днями такі робочі дні будуть 6 год (Пн-Пт) та 4 год (Сб), що є наслідком вищенаведених правил;
  • 36-годинний робочий тиждень для 6-денки має побудову 6 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб). Таку рекомендацію містить лист Мінсоцполітики від 22.03.2018 № 457/0/101-18/284. Дане правило витікає з двох попередніх: максимум 6 год на день та максимум 5 год у робочий день перед вихідним. Через дані арифметичні тонкощі 36-годинний робочий тиждень за 6-денки фактично стає 35-годинним. Вважається, що це не порушує КЗпП, так як 36-годинна норма кодексом встановлена як максимальне обмеження. Тобто меншу кількість годин на тиждень – можна, а більшу – ні. Однак в умовах воєнного стану стаття 53 КЗпП не діє, а отже, й даний лист Мінсоцполітики можна не враховувати.

У будь-якому випадку роботодавець приватного сектору також своїм рішенням може навіть установлювати кращі умови, аніж у трудовому законодавстві. Наприклад, меншу тривалість робочого тижня, скорочені робочі дні, святково-неробочі дні під час воєнного стану тощо. У бюджетників такі рішення роботодавця можуть викликати заперечення державної аудиторської служби.

Увага: останній робочий день тижня (субота) перед вихідним (неділею) в умовах 6-денки має не перевищує 5 год.

Уже готові пораховані нами норми робочого часу для шестиденного робочого тижня у 2025 році наведено у файлі нижче ситуації воєнного стану весь 2025 рік.

Норма робочого часу на 2025 рік для 6-денного робочого тижня

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

Як здійснюється контроль за нормами робочого часу 2025

Контроль за нормами робочого часу відбувається шляхом фіксування відпрацьованого часу у табелі обліку робочого часу. Туди ж вносяться причини невиконання норми, зокрема дні відпустки, лікарняного, відрядження, неявки тощо. Ведення табелю обов’язкове, так як роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці (ч. 2 ст. 30 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108). Табель є об’єктом перевірок Держпраці

Чи можуть бути відхилення від норми за тиждень

Так, можуть. Причини цьому можуть бути:

  • понаднормова праця. Тобто перевищення норм робочого часу через перепрацювання. Однак надурочна робота не повинна перевищувати для кожного працівника 4-х год впродовж 2- днів підряд і 120 год на рік (ст. 65 КЗпП). Однак у період дії воєнного стану дане обмеження не застосовується (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • змінний графік роботи. У такому разі контроль робочого часу здійснюється не за тиждень, а за певний обліковий період. Як правило, це місяць. Тоді має значення загальне дотримання норми за місяць (так званий підсумований облік робочого часу). Змінний режим роботи має бути визначений у колективному договорі й унесений до правил внутрішнього трудового розпорядку.


зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді