Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Автор
головний редактор Вищої школи Головбуха
Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів

Кожен тест — це невеличкий фрагмент із програм Вищої школи Головбуха, з якими знайомимо вас ближче. Бонуси для вас — подарунки від редакції школи у вигляді шпаргалок для скачування.

Проходьте тести, навчайтеся, скачуйте підказки і полегшуйте свою професійну рутину. Нахай робота приносить максимум задоволення і мінімум стресу!

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Для кого експерти Вищої школи Головбуха створили програму «Національна сертифікація бухгалтерів — 2025»?

Для головних бухгалтерів, бо попри великий досвід, завжди є потреба оновити та систематизувати знання. Хоч ми і живемо у вік роботизації, але нові знання треба здобувати самостійно.

Для бухгалтерів-новачків, яким дуже потрібна фахова підтримка з багатьох тем, і це враховано в програмі: у ній шість модулів різної тематики.

Для досвідчених бухгалтерів, які прагнуть кар’єрного зростання. Цьому сприятимуть здобуті нові знання, напрацьовані навички, а також сертифікат про підвищення кваліфікації від НЮУ імені Ярослава Мудрого.

Програма «Національна сертифікація бухгалтерів — 2025» побудована за принципом від простого до складного. Усі шість тем, які представлені модулями програми, знайомі досвідченому бухгалтеру, проте в уроках експерти розкрили штрафонебезпечну проблематику. Так, наприклад, темою первинних документів бухгалтера не здивувати, та в програмі уроки курсу навчать фахівця не тому, як правильно розміщувати ті чи ті реквізити в документах, а де саме податківці знаходять помилки в первинці та до яких наслідків ці помилки призводять. А модуль про податок на прибуток — справжній виклик для будь-якого бухгалтера. Опануєте його — маєте повне право говорити з шефом про солідну премію.

Вища школа Головбуха пропонує дистанційне навчання в зручному форматі. Ви самі складаєте собі розклад, отримуєте лаконічні конспекти та відеопоради від провідних експертів, маєте доступ до навчання 24/7 навіть у вихідні та святкові дні.

Податкові перевірки: практикум для головбуха

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Припускаємо, що ви знаєте, на які податкові перевірки ще діє заборона, а які розпочнуться з 2025 року. Але ви точно хотіли би з’ясувати, за якими критеріями ваше підприємство податківці включать до плану-графіка перевірок. А також зазирнути в методичку, за якою контролери організовують і проводять документальні та фактичні перевірки юридичних осіб. Бухгалтер може ідеально проводити всі обчислення, вести підготовку звітності, але це не гарантує, що під час перевірки фіскали не звинуватять вас у проведенні нереальних операцій.

Якщо не хочете привернути до себе увагу податківців, заходьте на сайт Вищої школи Головбуха, оплатіть доступ до експрес-програми «Податкові перевірки: практикум для головбуха» і проштудіюйте її, одночасно впроваджуючи поради експерта на своєму підприємстві. Звісно, від перевірки ніхто не застрахований, проте її можна пережити і завершити довідкою, а не актом і штрафами.

ПАМ'ЯТКА. Фактичні перевірки СКАЧАТИ 🎁 ВІД РЕДАКЦІЇ

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Сьогодні практично весь бізнес допомагає армії та Збройним силам України перемагати ворога. Одні підприємці донатять грошима, другі закуповують спорядження для евакуації поранених, тактичної медицини, виробництва дронів, треті ввозять гуманітарну допомогу тощо. Деякі компанії створили неприбуткові організації (НПО), щоб легально допомагати армії, але часом бухгалтери не знають усіх заковик діяльності НПО та наражаються на штрафи. Також через законодавчі новації бухгалтери благодійних фондів потребують фахової допомоги, адже помилки в діяльності таких організацій призводять до сумних наслідків.

Вища школа Головбуха має експрес-програму «Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування (експрес)», мета якої — допомогти створити благодійну організацію, поставити її на облік, коректно вести діяльність, правильно готувати звітність.

ПДВ: від азів до майстерності

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Кожен бухгалтер, який працює з ПДВ, стикався з блокуванням податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК). І чи не щороку бухгалтери долають квест «розблокуй свої ПН», адже податківці по кілька разів на рік додають нові правила в порядок розблокування ПН і РК. А господарська діяльність підприємства не зупиняється ні на день, і заблоковані ПН накопичуються часом сотнями… І бухгалтер постає перед дилемою: сісти і дослідити самостійно, чого вимагають податківці — а це забере чимало дорогоцінного часу, або махнути рукою на заблоковані документи — а це втрата податкового кредиту контрагентами, підвищений ризик документальної перевірки і штрафи за відсутність реєстрації ПН.

Експерти Вищої школи Головбуха вивчають нові вимоги податківців і негайно пояснюють в уроках програми «ПДВ: від азів до майстерності», як бухгалтерам дотримати вимог. І стосується це не тільки реєстрації чи розблокування ПН і РК — у програмі чотири модулі з 23 уроками, мета яких — дати бухгалтеру нові знання та допомогти оновити навички роботи з різними ПДВ-документами: ПН, РК, декларацією, додатками до декларації, іншою звітністю.

Отже, чого очікувати, якщо обрали для підвищення кваліфікації програму «ПДВ: від азів до майстерності»? Навчитеся готувати до реєстрації різні податкові накладні та розрахунки коригування відповідно до оновлених умов, розглянете приклади, щоб уникнути помилок. Розберетеся із заковиками підготовки розрахунку коригування. Навчитеся коригувати ПДВ у разі зміни умов договору. Правильно — рядок за рядком — підготуєте звітність з ПДВ. Розберетеся, які саме додатки до декларації з ПДВ слід складати відповідно до діяльності вашого підприємства, як заповнювати вартісні показники в додатках, яким таблицям слід приділити особливу увагу. Навчитеся, як скористатися від’ємним значенням ПДВ, яке виникло у попередніх звітних періодах, для погашення податкових зобов’язань з ПДВ у поточному звітному періоді. Зможете повернути від’ємну суму ПДВ на банківський рахунок свого підприємства. Розберетеся, які саме рядки в уточнюючому розрахунку необхідно заповнювати, щоб виправити помилки в декларації з ПДВ, та яких правил слід дотримати, щоб підготувати його відповідно до вимог податкового законодавства. Підготуєтеся до перевірки так, щоб її результатом стала довідка, а не акт.

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Хибне уявлення про бухгалтера-зарплатника — що йому достатньо вміти обчислити середню заробітну плату, нарахувати працівникам підприємства відпускні та лікарняні, підготувати звітність у Пенсійний фонд і податкову.

Оплата праці на підприємстві починається з вибору зручної системи оплати праці, правильної тарифікації посадових окладів, створення й аргументації в локальних актах підприємства системи преміювання працівників. Як показує досвід експертів Вищої школи Головбуха, третина бухгалтерів-зарплатників або зовсім некомпетентні в питанні системи оплати праці, або мають чималі пробіли в знаннях, а це коштує підприємству неабияких штрафів.

Із формою оплати праці все ще сумніше. Бухгалтери припускаються помилок, обчислюючи виплати погодинникам, вахтовикам і т. д.

Коли кількість запитань від бухгалтерів-зарплатників, які телефонували на «гарячу лінію», перевищила сотню, експерти Вищої школи Головбуха проаналізували їх і створили програму «Розрахунок зарплати, звітність, перевірки». Її мета — допомогти бухгалтеру по зарплатні систематизувати знання, напрацювати правильні уміння з обчислення виплат з урахуванням усіх умов, навички з підготовки звітності, а бухгалтеру-новачку — одразу «з нуля» дати біблію по роботі з зарплатою. Адже, як відомо, краще один раз навчитися правильно, ніж потім переучуватися.

Професійна сертифікація за МСФЗ

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Програма підвищення кваліфікації «Професійна сертифікація за МСФЗ», яку пропонує Вища школа Головбуха, — дасть потужний старт для тих бухгалтерів, які ще не працювали за міжнародними стандартами фінзвітності, а тільки починають їх опановувати. Якщо ваша мета — розширити власні професійні горизонти, ця програма для вас. Адже завдяки підвищенню кваліфікації матимете серйозні теоретичні та базові практичні знання про те, як перейти на МСФЗ, як застосовувати МСФЗ уперше, яка структура фінансової звітності, умітимете правильно «читати» та розуміти зміст і роль основних стандартів. А після успішного проходження підсумкового тесту додасте в резюме сертифікат від Міжнародної інвестиційної компанії «Старт», експерти якої і підготували програму.

РРО: робота, помилки та штрафи

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Про актуальність теми застосування РРО годі й говорити. Законотворці що не день «радують» змінами, а підприємці бояться схибити і натрапити на штраф.

Хто, де та за яких умов застосовує РРО? Як навчитися користуватися касовим апаратом? Як реєструвати та знімати з реєстрації РРО, КОРО, РК? Як уникати помилок у роботі з РРО та які штрафи передбачені за РРО порушення? Якщо виникають ці запитання, навчальна програма «РРО: робота, помилки та штрафи» спеціально для вас. Гайда знайомитися, тут про РРО зміни, в яких дійсно варто орієнтуватися.

Національна сертифікація головбуха медичного КНП

ПРОЙТИ ТЕСТ ▶▶▶

Програма «Національна сертифікація головбуха медичного КНП — 2025» цьогоріч зазнала суттєвих змін. А саме: експерти повністю оновили перший модуль, позаяк попередні уроки — про перехід на новий план рахунків, зміну облікової політики у зв’язку зі зміною статусу закладу і т.д. — втратили актуальність. Тепер перший модуль допоможе головбухам працювати з фінансовим планом. Імовірно, ви скажете, що фінплан — більше компетенція економіста КНП. Та ми заперечимо, що, по-перше, не у всіх КНП у штаті є економіст, по-друге, зазвичай головбух за сумісництвом мусить виконувати і обов’язки економіста, а по-третє, за результати виконання фінплану відповідає безпосередньо головбух КНП.

Отже, пройдімося структурою програми.

Як ми вже зазначили, перший модуль присвячений роботі з фінансовим планом: від етапу його розробки, підготовки, затвердження, внесення змін до прогнозування показників, планування доходів і витрат, коефіцієнтного аналізу тощо. Другий модуль допоможе головбуху впорядкувати бухоблік: доходи, оренду, основні засоби, резерви та забезпечення, відрядження, інвентаризацію, а також виправити помилки. У третьому модулі зосередимося на підготовці фінансової звітності КНП. А ще є модуль у подарунок «Ведемо бухоблік КНП у воєнний час».

Корисна порада від редакції Вищої школи Головбуха: пройти навчання за програмою всією бухгалтерською службою КНП — ви ніде не нагуглите такої кількості корисних порад, скільки їх підготували експерти школи. Але пам’ятайте, що сертифікат про підвищення кваліфікації отримає тільки одна особа.


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді