Заповнення декларації з податку на прибуток: поради ДФС

Поки триває декларування податку на прибуток за три квартали 2016 року, податківці надали роз’яснення щодо заповнення декларації з податку на прибуток, яке ми аналізуємо далі

Із метою усунення окремих недоліків чинної форми декларації з податку на прибуток і забезпечення відповідності її вмісту нормам Податкового кодексу України (ПК) Мінфін ухвалив наказ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 08.07.2016 № 585 (далі — Наказ № 585).

Заповнення декларації з податку на прибуток здійснюється за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897. 

Читайте більш детально про подання декларації з податку на прибуток за три квартали 2016 року

За роз’ясненням податківців, наведеним у листі ДФС від 11.10.2016 № 33190/7/99-99-15-02-01-17, звітувати з податку на прибуток за три квартали 2016 року потрібно за оновленою формою декларації з податку на прибуток підприємств.

Аргументували свою рекомендацію податківці тим, що видання Наказу № 585 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які впливають на показники бюджету поточного року. Тому й для виконання оновлених вимог ПК доцільно дотримуватись порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства за новою формою, попри формальну вимогу пункту 46.6 ПК.

Втім, у коментованому роз’ясненні податківці так і не дали однозначного висновку щодо заповнення суперечливого рядка 16.6 додатка ЗП до податкової декларації з податку на прибуток підприємства саме у звітності за три квартали 2016 року.

Нагадаємо, що в разі заповнення такого рядка авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахований у податковій звітності за три квартали 2016 року, зменшить нарахований податок за цей же період. Тоді порушиться, зокрема, сама логіка сплати авансових внесків, яка передбачає можливість прискореного наповнення бюджету.

Тож очікуємо на наступні роз’яснення ДФС про порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства, щодо яких ми неодмінно вас інформуватимемо.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді